05 - Архітектура персонального комп'ютера

Тема 5 - Материнська плата

Висновки


Материнські плати –це комплекс різних пристроїв, що підтримує роботу системи в цілому.

Форм-фактор, або типорозмір системної плати, це стандарт, який визначає її габарити, параметри електроживлення, розташування монтажних елементів, розміщення різних компонентів (розташування на ній інтерфейсів шин, портів вводу/виводу, процесорного гнізда і слотів для оперативної пам'яті, а так же тип роз'єму для підключення блоку живлення)

Логічну організацію злагодженої роботи підключених до материнської плати пристроїв виконує чіпсет – набір мікросхем системної логіки, який здійснює взаємодію елементів системи один з одним і зовнішніми пристроями. підтримка певного процесорного інтерфейсу. У це поняття включають тип роз'єму системної шини, електричні параметри (розводка контактів, напруга живлення ядра і блоків введення-виведення процесора), можливості BIOS по підтримці конкретних моделей процесорів.

Існує два поняття характеризучі два види роз'ємів для пpоцессоpа: сокет (Socket) і слот (Slot).

Можливість установки на системній платі того чи іншого типу оперативної пам'яті визначається типом контроллера пам'яті. Такий контроллер інтегрований або в набір мікросхем системної логіки (НМСЛ), або в процесор.


© 2016 СумГУ
created with Lectur'EDbeta