05 - Архітектура персонального комп'ютера

Тема 7 - Пам'ять

Висновки


Продуктивність ЕОМ в рівній мірі залежить від швидкодії процесора, оперативної і постійної пам'яті, підсистеми вводу-виводу

Існують декілька класифікацій пам'яті:

Після включення живлення машини і завершення ініціалізації пристроїв програми повинні стати доступними для взаємодії з процесором, який, керуючись закладеними в них алгоритмами, зможе забезпечити обмін даними між різним устаткуванням ПК, реагувати на дії користувача, організувати вивід результатів роботи на монітор або принтер. Всі ці програми зчитуються з носіїв інформації в спеціальний апаратний модуль, який називається оперативним запам'ятовуючим пристроєм (ОЗП).

Мікросхеми пам'яті являють собою прямокутний шматок кераміки (або пластику), який з двох (рідше - з чотирьох) сторін має безліч ніжок. Однак, в той час як центральні процесори класифікуються в залежності від їх потужності і швидкодії, чіпи пам'яті характеризуються обсягом і швидкодією. Вибір типу пам'яті необхідної для конкретного ПК залежить від типу материнської плати.

Основною характеристикою мікросхеми пам'яті є режими роботи: синхронний та асинхронний.

Модуль пам'яті являє собою друковану плату зі встановленими на ній сумісними мікросхемами пам'яті, що має один ряд двосторонніх виводів і вставляється в пристрій як єдиний модуль.

Швидкодія ОЗП залежить не тільки від архітектурних і конструктивних особливостей модулів пам'яті, але також і від режимів обміну, показників центрального процесора, чіпсета та інших системних пристроїв, що впливають на синхронізм обміну і латентність

Існує два основних типи оперативної пам'яті: статична і динамічна


© 2016 СумГУ
created with Lectur'EDbeta