05 - Архітектура персонального комп'ютера

Тема 11 - Послідовний та паралельний інтерфейси

Висновки


Інтерфейс - це фізичні пристрої, що забезпечує зв'язок між двома іншими пристроями, що дозволяють підключати до персональних (і не тільки) комп'ютерів різноманітні периферійні пристрої і їх контролери. Порділяються на такі класи:

До інтерфейсу ПК можна віднести порти, слоти, роз'єми, шини.

Асинхронний послідовний інтерфейс - це основний тип інтерфейсу, за допомогою якого здійснюється взаємодія між комп’ютерами. Такий тип зв'язку характерний для телефонної мережі, в якій кожен напрям обслуговує один провідник. До послідовних портів можна підключити: модеми, плотери, принтери, інші комп'ютери, пристрої прочитування штрих-кодів або схему управління пристроями.

В основному у всіх пристроях, для яких необхідний двонаправлений зв'язок з комп'ютером, використовується стандартний послідовний порт Rs232c, який дозволяє передавати дані між несумісними пристроями. Послідовні порти передають дані повільніше, тому служать для підключення таких пристроїв, як миша, зовнішній модем, дигитайзер, джерел безперебійного живлення (ДБЖ), для зв'язку комп'ютерів між собою, а також для інших електронних комунікацій (відеомагнітофон і відеокамеру , кабельне телебачення, ідентифікатори штрихового коду і т.п.). Такі периферійні пристрої зазвичай ізольовані від більш специфічного (власного) інтерфейсу між портом і мікропроцесором. Можливо підключення лише одного пристрою до порту.

Послідовні порти COM вводу/виводу (асинхронні) призначені для забезпечення загально цільового інтерфейсу з багатьма різними видами електронного устаткування. BIOS сучасних комп'ютерів підтримує до 4-х СОМ-портів (COM1-COM3).

В паралельних портах для одночасної передачі байта інформації використовується вісім ліній. Цей інтерфейс відрізняється високою швидкодією. До паралельних портів може підключатися все: від накопичувачів на магнітній стрічці до CD-ROM. Часто двонаправлений паралельний порт використовується для передачі даних між двома комп'ютерами, наприклад між настільним і портативним. 

Паралельні порти все більш активно витісняються портами USB.

Найбільш поширеним способом бездротового зв'язку на невеликі відстані є зараз технологія IrDA. В даний час для настільних і портативних комп'ютерів активно вкористовуютсья два високошвидкісні пристрої з послідовною шиною, що отримали назву USB (Universal Serial Bus - універсальна послідовна шина) і IEEE 1394, названа також i.Link або Fireware. Можливості цих високошвидкісних комунікаційних портів набагато вищі за стандартні паралельні і послідовні порти, які встановлені в більшості сучасних комп’ютерах.


© 2016 СумГУ
created with Lectur'EDbeta