05 - Архітектура персонального комп'ютера

Тема 12 - Пристрої вводу та виводу інформації

Висновки


Основним інструментом взаємодії людини з інформаційними системами можемо визначити периферійні пристрої, які перетворюють інформацію у форму зрозумілу машині, після чого комп'ютер може її обробляти і запам'ятовувати. Пристрої виводу переводять інформацію з машинного подання в образи, зрозумілі людині.

Пристрої вводу інформації класифікують за принципом дії.

До пристроїв вводу інформації відносять клавіатуру, маніпулятор мишу (працює в графічних інтерфейсах), сенсорні екрани різних типів (резистивний, ємнісний, акустичний і інфрачервоний).

До пристроїв автоматизованого вводу інформації відносять системи розпізнавання магнітних знаків, системи оптичного розпізнавання символів, системи вводу інформації на базі світлового пера, сканери, системи розпізнавання мови, сенсорні датчики і пристрої відеозахоплення.

Серед пристрої виводу інформації виділяють два класи: монітори і принтери.

Монітри в свою чергу класифікують за типом екрану (який характеризує особливий принцип дії), за розмірністю зображення (дво- та тривимірний). 

Принтери бувають матричні (dot matrix), струменеві (inkjet), лазерні (laser) і термографічні (thermal transfer). До останніх відносяться сублімаційні і твердочорнильні.

В окрему групу пристроїв виводу інформації відносять плотери (для широкоформатного друку креслень, карт, схем) та тривимірні принтери (для пошарового створення тривимірних об'єктів на основі цифрової тривимірної моделі), також системи синтезу людського голосу.


© 2016 СумГУ
created with Lectur'EDbeta