05 - Архітектура персонального комп'ютера

Тема 13 - Зовнішні запамятовуючі пристрої

Висновки


Зовнішня пам'ять комп'ютера забезпечує довгочасне зберігання програм і даних на різних носіях інформації. Серед властивостей зовнішньої пам'яті можемо виділити її енергонезалежність від того, включений або виключений комп'ютер, та відсутність прямого зв'язку із процесором.

До того ж можна привести ще одну класифікацію, згідно з якою ВЗУ діляться на два класи, залежно від доступу до даних:

Існують такі носії інформації: стримери (зберігають дані  на магнітній стрічці), магнітооптичний привод (являє собою накопичувач інформації, в основу якого покладений магнітний носій з оптичним (лазерним) керуванням), оптичні диски.  

Найпоширенішим представником сімейства оптичних дисків є СD-ROM. CD-ROM є, в основному, адаптацією компакт-дисків цифрових аудіозаписуючих систем. На противагу незмінним дискам (CD-R), перезаписувані оптичні пристрої (CD-RW) виконують саме те, що випливає з їхньої назви. 

Компакт-диск стандарту DVD має такі ж розміри, як і CD, але має більшу ємність. Blu-Ray використовується для зберігання відео і комп'ютерних ігор у форматі високої чіткості. 

Флеш-пам'ять зберігає інформацію в масиві польових транзисторів. Флеш-пам`ять може бути вмонтована в мобільний пристрій, а може бути переносною (це і є карта пам'яті, flash-накопичувач) і використовуватися в декількох пристроях (наприклад, флеш-карта мобільного телефону може бути прочитана на звичайному комп'ютері). В даний час мікросхеми флеш-пам’яті випускають більше 50 компаній по всьому світу.

Карти пам'яті відрізняються від флеш-карт ще більш компактним розміром, та типом роз’єму підключення  

Голографічний запис, занонсований ще в 2001 році компанією Inphase Technologies, дозволяє записати на диск стандартного розміру до 1,6 терабайта даних. Для запису промінь лазера розділяється на опорний і сигнальний потоки, останній обробляється за допомогою просторового світлового модулятора (Spatial Light Modulator -- SLM). Цей пристрій перетворить призначені для зберігання дані, що полягають із послідовностей 0 і 1, в "шахове поле" світлих і темних крапок - кожне таке поле містить близько мільйона біт інформації. 


© 2016 СумГУ
created with Lectur'EDbeta