Інформатика і системологія

Про курс

Вступ


 

 

Шановні студенти!

Ви починаєте вивчати дисципліну "Інформатика і системологія". Інформатику Ви вивчали у шкільному курсі окремими розділами. У даному курсі "Інформатика" буде розглядатися як цілісна дисципліна, що вивчає і використовує системність у своїх підходах.

Одним з основних понять системології є система,  під якою розуміється стійке матеріальне утворення, що володіє деяким компонентним (елементним) складом і структурою.

Так наприклад, побудова інформаційної системи здійснюється на основі інформаційних взаємозв'язків між її компонентами. 

Якщо розглянути  персональний комп'ютер (ПК) як об'єкт, то  - це система, елементами якої є системний блок, клавіатура, монітор, принтер, миша.

Чи можна назвати їх простими елементами?

Звичайно, ні! Кожна з цих частин - це теж система, що складається з безлічі взаємозалежних елементів.

З базового курсу інформатики Вам відомо, що до складу системного блоку входять: центральний процесор, оперативна пам'ять, накопичувачі на жорстких і гнучких магнітних дисках, СD-RОМ, контролери зовнішніх пристроїв та ін. В свою чергу, кожний з цих пристроїв - складна система.

Наприклад, центральний процесор складається з арифметико-логічного пристрою, пристрою управління, регістрів. Так можна продовжувати і далі, все більш заглиблюючись у подробиці пристрою комп'ютера.

Якщо взяти програмне забезпечення,  то це теж складна система, яка моделює окремі функціональні можливості як матеріальних, так і знакових систем, і в цьому сенсі є знаковою моделлю, або знаковою системою. 

Уважно вивчаючи лекційний матеріал, Вам легко буде виконувати тестові вправи, а у завданнях для спільної роботи Ви зможете дати обгрунтовану відповідь на поставлені запитання.

Бажаю успіхів у вивчення дисципліни "Інформатика та системологія".

До зустрічі у віртуальному просторі!


© 2017 СумГУ
created with Lectur'EDbeta