Практика виробнича, напрям "Машинобудування"

Підготовка звіту з виробничої практики

Конспект лекції


Звіт є документом, в якому узагальнюються матеріали, зібрані під час практики, і який засвідчує вміння студента оформлювати результати виконаної роботи. Тобто по суті сформований звіт з виробничої практики це представлення ретельно зібраних копій оригінальних матеріалів виробничої документації, що стосуються бази практики та індивідуального завдання, сформованих та структурованих у певній послідовності у відповідності до вимог цього дистанційного курсу.

Звіт повинен бути складеним самостійно, виконаним у електронному вигляді, ілюструватися схемами, ескізами, графіками, які називаються рисунками. Кожен рисунок повинен мати порядковий номер та назву. Допускається наскрізна нумерація рисунків.

Звіт повинен містити такі матеріали (складові):

- титульний аркуш (ЗАВАНТАЖИТИ бланк ТИТУЛЬНОГО АРКУША звіту з виробничої практики >>);

- зміст;

- вступ;

- основну частину;

- висновки;

- список літератури.

Загальний зміст звіту залежить від бази практики і повинен мати, наприклад для підприємств хімічних і нафтопереробних виробництв, таку структуру та обсяг:

Вступ (обсягом до 3 стор.)

1 Організаційну та виробничу структуру цеху (обсягом до 5 стор.)

2 Опис технологічної схеми виробництва (зазначається назва продукції) (обсягом до 20 стор.)

2.1 Характеристику сировини та кінцевого продукту

2.2 Основи процесів та обладнання, яке використовується

2.3 Контрольовані параметри технологічного процесу та прилади

3 Організацію ремонтних робіт (обсягом до 4 стор.)

4 Екскурсії (обсягом до 4 стор.)

5 Індивідуальне завдання (обсягом до 5 стор.)

Висновки (обсягом до 1 стор.)

Список літератури (обсягом до 1 стор.)

Додатки

Загальний обсяг звіту -  до 45 сторінок.

У вступі наводиться коротка характеристика підприємства як складової частини галузі, називається номенклатура продукції та її призначення, вказується, де і яким чином була проведена практика.

У першому розділі наводиться схема управління цехом, опис виробничої структури цеху по відділеннях, дільницях, інших підрозділах.

При описуванні технологічної схеми виробництва, одночасно з викладенням основ процесів, рухом матеріальних та теплових потоків та застосованим обладнанням, наводяться характеристики допоміжного обладнання (насосів, машин для нагнітання газів та ін.). Питання контролю технологічних параметрів, застосування приладів та засобів автоматизації процесів слід розглядати на прикладі декількох (2-3) одиниць обладнання, що з’єднані матеріальними і тепловими потоками з апаратом, який розглядається відповідно до індивідуального завдання.

У розділі "Організація ремонтних робіт" наводяться загальні відомості про ремонтну службу цеху, обов’язки механіка цеху, відділів ремонтів основного та допоміжного обладнання.

Екскурсії описуються в звіті у порядку їх проведення. Викладається мета екскурсій та найбільш корисна інформація, одержана в результаті їх проведення.

У розділі "Індивідуальне завдання" необхідно спочатку вказати призначення апарата, потім, використовуючи технологічну схему та складальне креслення, навести опис його будови, принцип дії. Належить також дати порівняльний аналіз апарата з іншими конструкціями обладнання такого ж призначення, відзначити основні переваги та недоліки апарату, що розглядається.

У висновках коротко (окремими абзацами) викладаються результати практики: які питання вивчені, з яким обладнанням студент ознайомився, які навички набуті.

У додатках наводяться матеріали, що допомагають найбільш повно та ґрунтовно відзначити основні етапи практики та доповнюють основні розділи звіту. В якості додатків можуть виступати технологічні схеми виробництва згідно регламенту, креслення апарату та його складальних одиниць, монтажні креслення установок, схеми автоматизації і т.п.

Відмінність у структурі та змісті звіту за результатами практики на підприємстві машинобудівного профілю полягає в наступному. Рекомендована структуру та обсяг:

Вступ (обсягом до 3 стор.)

1 Організаційну та виробничу структуру цеху (обсягом до 5 стор.)

2 Опис технології виробництва (зазначається назва продукції)

2.1 Основні конструкційні матеріали

2.2 Опис технологічного процесу виготовлення обладнання

2.3 Методика випробувань (машини або апарата)

3 Технологічний процес виготовлення (обсягом до 4 стор.)

4 Екскурсії (обсягом до 4 стор.)

5 Індивідуальне завдання (обсягом до 5 стор.)

Висновки (обсягом до 1 стор.)

Список літератури (обсягом до 1 стор.)

Додатки

Загальний обсяг звіту -  до 45 сторінок.

При описуванні складального цеху або відділка необхідно визначити процеси (операції), які проводяться на дільницях, та взаємозв’язок їх у виконанні виробничої програми цеху. Необхідно також викласти функції відділів цеху (технічного, виробничого та ін.).

У другому розділі звіту треба на прикладі виготовлення одного із видів обладнання навести опис суті технологічних операцій, які при цьому проводяться, вказуючи на обладнання, яке застосовується, пристосування, засоби механізації та автоматизації складальних робіт.

Окремим підрозділом аналізуються використані конструкційні матеріали та їх властивості, для дуже часто застосовуваних наводяться пояснення їх складових.

Також окремим підрозділом наводиться методика випробувань готової продукції (машини або апарата) або окремих складальних одиниць.

У третьому розділі рекомендується викласти технологічний процес виготовлення однієї із складальних одиниць (кришки, тарілки, опори) з доданням маршрутної карти.

Звіт, узагальнювальні матеріали практики в організації за спеціальністю, рекомендується складати за такою структурою.

Вступ, в якому характеризується база практики, основи діяльності організації.

У першому розділі викладається організаційна структура бази практики, функції та завдання відділів, лабораторій, дільниць, в першу чергу місця практики.

У другому розділі особлива увага повинна приділятися питанням створення технологічних систем: розробленню, виготовленню та випробуванню обладнання, контролю якості продукції, контролю технологічних параметрів та застосування необхідних приладів.

Інші розділи звіту викладаються залежно від напрямку діяльності організації аналогічно вищенаведеним прикладам.

Складений звіт повинен мати наскрізну нумерацію сторінок. Першим аркушем є титульний аркуш, але номер сторінки на ньому не ставиться. Сторінки звіту нумеруються арабськими цифрами у верхньому правому кутку сторінки.

Звіт перевіряється, оцінюється та затверджується керівниками практики від бази практики та університету. Керівник практики від бази практики додатково надає відгук за вільною формою, в якому оцінює зібрані матеріали звіту ("незадовільно", "задовільно", "добре" чи "відмінно"), особисті та професійні якості студента-практиканта, затверджує відгук особистим підписом та печаткою.


© 2014 СумГУ
created with Lectur'EDbeta