Основи європейської економіки та торгової політики

Тема 3 Економічні інтеграційні кроки в ЄС

Митний союз


Наступним кроком євроінтеграції є створення Митного союзу, що передбачає створення єдиного митного кордону. На території союзу діють єдині митні закони і правила щодо ввезення усіх видів товарів до будь-якої з країн-учасниць. В ідеалі мають існувати єдине митне право і єдиний набір митних правил для всіх країн-учасниць ЄС (митний кодекс).

У митному кодексі мають бути представлені:

Угода про поділ мита, що збирають митні органи всіх країн.

При цьому, кожна країна-учасниця повинна мати право одержувати свою частку митних надходжень незалежно від того, в яку з країн імпортуються товари і де відбувається одержання податку.

Митний союз Європейського Союзу (European Union Customs Union) – митний союз країн Європейського Союзу та кількох інших країн, важливий складник спільного ринку. Його створення стало першочерговим завданням після підписання Римського договору і завершилось 1968 року. Найголовнішими були такі заходи:

Єдиний зовнішній тариф (англ. Common External Tariff) – однаковий митний тариф, що застосовується до імпортних товарів, незалежно від того, де саме вони перетинають кордон Європейського Союзу. Як митний союз, ЄС не стягує митних зборів при перетині внутрішніх кордонів Союзу, натомість єдиний зовнішній тариф слугує одним з джерел прибутків у бюджет Європейського Союзу.

Спільні процедури та правила були зібрані докупи в єдиному адміністративному документі (Single Administrative Document), який замінив усі попередні нормативні акти. Відколи 1993 року офіційно почав діяти спільний ринок, усі традиційні перевірки на внутрішніх кордонах були скасовані разом з митними формальностями. Отже, митні служби країн-членів втратили функції стягування акцизного збору, ПДВ та накопичення статистичної інформації.


© 2018 СумГУ
created with Lectur'EDbeta