Загальна та органічна хімія

Про курс

Вступ


Шановні студенти!

Пропонуємо вам для вивчення курс загальної та органічної хімії, максимально адаптований відповідно до вимог і потреб обраного вами фаху, і сподіваємося, що ви усвідомлюєте важливість успішного оволодіння комплексом хімічних знань, необхідних для плідної професійної діяльності.

Загальна та органічна хімія – це система наукових знань про склад, будову, властивості неорганічних і органічних речовин і їх перетвореннях, які супроводжуються зміною складу і структури речовин.

Найважливішим завданням загальної та органічної хімії є дослідження будови, встановлення залежності і реакційної здатності речовин від їх структури, визначення напрямку і меж протікання хімічних процесів (а, отже, і керівництво ними), розробка методів добування нових матеріалів із заданими властивостями, інтенсифікація виробництв при впровадженні безвідходних, екологічнобезпечних технологій, використання енергії хімічних реакцій.

Сучасна хімія включає настільки різноманітні методи, що багато її розділів виділено в самостійні науки, тобто сучасна хімія – це розгалужена система окремих наук (загальна, неорганічна, органічна, фізична, аналітична хімія тощо), а також безліч наукових напрямків, що виникли  на стику з іншими науками (електрохімія, термохімія, хімічна термодинаміка, біохімія, геохімія, космохімія, радіохімія, квантова хімія, математична хімія, екологічна хімія). Хімія як експериментальна наука поряд з традиційними методами аналізу і синтезу широко використовує методи квантової механіки, термодинаміки, мікрохімічного, рентгеноструктурного і фізико-хімічного аналізу (полярографію, хроматографію, спектроскопію, люмінесцентні, ізотопні, адсорбційні та інші методи).

Загальна і органічна хімія об'єднує абстрактні фізичні і хімічні уявлення з конкретними біологічними, геологічними і технологічними процесами, явищами живої і неживої природи, в основі яких лежать хімічні реакції. В результаті тривалих фізико-хімічних процесів у Всесвіті сформувалися космічні тіла, а в надрах Землі – корисні копалини: вугілля, нафта, торф, горючі гази, металеві руди. За допомогою хімічних реакцій вони використовуються як для безпосереднього споживання, так і як сировина для випуску найрізноманітнішої продукції. Хімічні реакції лежать в основі всіх життєвих процесів, що протікають в організмах рослин і тварин. Найважливіші для життєдіяльності живих організмів речовини (крохмаль, вуглеводи, целюлоза, жири, білки) є результатом складних хімічних перетворень вихідних речовин, що містяться у навколишньому середовищі (вуглекислого газу, води, мінеральних солей) і, надходячи в організм з їжею, у свою чергу зазнають подальших хімічних перетворень у складніші речовини або стають джерелом енергії.

Роль загальної і органічної хімії в охороні навколишнього середовища зводиться не тільки до знищення, знешкодження або очищення відходів, але і до створення екологічно безпечних технологій. За допомогою хімічних методів досліджуються і поступово вирішуються проблеми охорони навколишнього середовища одночасно по декількох вузлових напрямках: моніторинг (тобто аналітичний контроль) навколишнього середовища; токсикологічні дослідження, оцінка канцерогенної і мутагенної активності хімічних речовин; розробка безвідходних, енерго- і ресурсозберігаючих технологій; очищення стічних вод, вихлопних газів, твердих відходів; розподіл хімічних антропогенних і природних речовин в екологічних системах і геосфері; глобальні біогеохімічні цикли елементів і хімічна стійкість біосфери; конверсія хімічної зброї; хімічні катастрофи.

Знання загальної та органічної хімії як однієї з найважливіших фундаментальних наук необхідно для формування наукового світогляду і творчого зростання всіх фахівців незалежно від їх професійної орієнтації. Ці знання забезпечать раціональне ставлення до виробничих процесів, дозволять вдосконалювати ті, що вже існують, і створювати якісно нові прогресивні технології, машини, установки і прилади, а також успішно вирішувати сировинні, енергетичні і екологічні проблеми. 

Дисципліна загальна та органічна хімія є базовою для всього природничого циклу, особливо  для вивчення наступних дисциплін - геологія, грунтознавство, екологія, охорона навколишнього середовища, прикладна екологія, оцінка впливу на навколишнє середовище, безпека життєдіяльності.

 

Бажаємо вам успіху!

 


© 2022 СумДУ
created with Lectur'EDbeta