Загальна та органічна хімія

Тема 3 «Основи хімічної термодинаміки і термохімії»

Питання для самоперевірки


  1. Що є предметом вивчення хімічної термодинаміки?

  2. Що називається системою, фазою?

  3. Охарактеризуйте типи систем залежно від характеру їх взаємодії з навколишнім середовищем. Наведіть приклади ізольованих, закритих і відкритих систем.

  4. Охарактеризуйте типи систем залежно від їх фазового складу. Наведіть приклади гомогенних і гетерогенних систем.

  5. Чи тотожними є поняття «агрегатний стан» і «фазовий стан»? Поясніть різницю між ними для рідкої системи вода-гас; для твердої системи графіт-алмаз.

  6. Що називається термодинамічними параметрами? Які параметри належать до інтенсивних, а які – до екстенсивних?

  7. У чому полягає різниця між рівноважним і нерівноважним станами системи?

  8. Що таке термодинамічний процес? Охарактеризуйте типи термодинамічних процесів.

  9. Назвіть основні ознаки термодинамічних функцій. Перелічіть їх.

  10. Визначте поняття «внутрішня енергія», «теплота», «робота», в яких одиницях вони вимірюються? В якому випадку ці величини набувають додатного значення, а в якому – від'ємного?

  11. Сформулюйте перший закон термодинаміки. У чому полягає його універсальний характер?

  12. Яка термодинамічна функція називається ентальпією, в яких одиницях вона вимірюється?

  13. Що таке ентальпія утворення речовини, ентальпія хімічної реакції? В якому випадку ці функції вважаються стандартними?

  14. Чи допустимо ототожнювати ентальпію хімічної реакції ∆Нх.р. з теплотою Q? У чому полягає різниця між ними?

  15. Які чинники впливають на величину ентальпії?

  16. Назвіть ознаки термохімічних рівнянь.

  17. Сформулюйте перший і другий закони термохімії.

  18. Сформулюйте перший і другий наслідки закону Гесса. Як застосовувати їх для практичних розрахунків?

  19. Які процеси називаються самочинними? Наведіть приклади.

  20. Охарактеризуйте ентальпійний і ентропійний фактори, що є рушійними силами самочинного перебігу процесів.

  21. Що називається термодинамічною імовірністю стану системи? Чи збігається сутність понять термодинамічної та математичної імовірністі?

  22. Поясніть, у чому полягає різниця між мікро- і макростаном системи.

  23. З якою термодинамічною функцією та яким чином пов'язана термодинамічна імовірність?

  24. Що називається ентропією, стандартною ентропією? В яких одиницях вона вимірюється?

  25. Як обчислюється змінення ентропії при проходженні хімічної реакції?

  26. Сформулюйте другий і третій закони термодинаміки. Чи належить другий закон термодинаміки до універсальних законів природи?

  27. Від яких чинників і як залежить ентропія?

  28. Що називається енергією Гіббса, стандартною енергією Гіббса, в яких одиницях вона вимірюється?

  29. Що таке зв'язана енергія, вільна енергія?

  30. Для яких речовин ентальпія утворення сполуки ΔНf і енергія Гіббса утворення сполуки ΔGдорівнюють нулю?

  31. Яка термодинамічна функція є остаточним критерієм самочинного перебігу хімічної реакції?

  32. Як за знаком енергії Гіббса визначити принципову можливість самочинного протікання реакції за певних умов?

  33. Як за допомогою змінення термодинамічних функцій встановити температуру рівноваги?

  34. Розгляньте типові випадки визначення напрямку самочинного перебігу реакції при тій чи іншій температурі залежно від співвідношення величин ΔG, ΔH і ΔS.

 

 


© 2022 СумДУ
created with Lectur'EDbeta