Загальна та органічна хімія

Тема 5 «Загальні властивості розчинів»

Конспект лекції


Ключові терміни:

аерозоль, азеотроп, азеотропний розчин, грубодисперсні системи, гідратація, гідрати, гідрозолі, децимолярний розчин, децинормальний розчин, дисперсна система, дисперсна фаза, дисперсійне середовище, еквівалент, екстракція, емульсія, ефект Тіндаля, закон Генрі, закон еквівалентів, закон розподілу Нернста-Шилова, золі, коефіцієнт розчинності, концентрація розчинів, кристалогідрати, кристалосольвати, критична температура розчинення, ліозолі, масова кристалізація, масова частка, мольна частка, моляльна концентрація, моляльність, молярна концентрація, молярна концентрація еквівалента, молярність, насичений розчин, ненасичений розчин, нормальна концентрація, нормальність, органозолі, пересичений розчин, правило Менделєєва, піна, розчин, розчинність, сантимолярний розчин, сантинормальний розчин, сольватація, сольвати, суспензія, титр, тонкодисперсні (мікрогетерогенні) системи, ультрамікрогетерогенні (колоїдно-дисперсні) системи, істинний розчин

5.1. Загальні уявлення про дисперсні системи

Хімічна взаємодія між вихідними сполуками під час гомогенних реакцій відбувається при зіткненні частинок по всьому об'єму реакційного середовища, а під час гетерогенних – на поверхні поділу фаз при контакті реагуючих речовин, причому швидкість реакції є тим більшою, чим сильніше розвинена поверхня. З цих позицій особливо важливими є дисперсні системи, які характеризуються великою питомою поверхнею компонентів.

Дисперсна система – це гетерогенна суміш речовин, що складається як мінімум з двох фаз, що мають сильно розвинену поверхню поділу, хімічно не взаємодіють одна з одною і відрізняються практично повною взаємною нерозчинністю.

В дисперсній системі одна з фаз утворює неперервне середовище (рідина, газ, тверде тіло), в об'ємі якого рівномірно розподілена (розосереджена) інша фаза у вигляді дрібних твердих частинок, крапель рідини або бульбашок газу. Таким чином дисперсна система містить щонайменше два компоненти, тому розрізняють два поняття: дисперсна фаза і дисперсійне середовище (рис. 5.1).

Дисперсна фазаце диспергована речовина (у вигляді дрібних твердих кристаликів, крапель рідини, бульбашок газу, асоціатів молекул чи іонів) – тобто та частина дисперсної системи, яка рівномірно розподілена в об’ємі іншої речовини.

Дисперсійне середовище – це неперервне середовище, в якому рівномірно розподілені дисперговані частинки дисперсної фази.

Рисунок 5.1 – Дисперсна система: s – частинки дисперсної фази (у вигляді дрібних твердих кристаликів, крапель рідини, бульбашок газу, асоціатів молекул чи іонів), –  адсорбційний шар, f – однорідне дисперсійне середовищі

Дисперсну фазу можна відділити від дисперсійного середовища будь-яким фізичним способом: фільтруванням (рис. 5.2), центрифугуванням, сепаруванням, відстоюванням тощо.

Рисунок 5.2 – Розділення дисперсної системи фільтруванням: досить крупні частинки дисперсної фази не проходять крізь пори паперового фільтру на відміну від дрібніших частинок дисперсійного середовища

Дисперсні системи значно поширені в природі, техніці та в повсякденному побуті. Широко відомими прикладами дисперсних систем є суспензії, емульсії, піни, аерозолі.

Суспензія це дисперсна система, в якій дисперсною фазою є тверда речовина, а дисперсійним середовищем – рідина.

Прикладом суспензії може бути система, що утворюється при збовтуванні глини чи крейди у воді, барви, пасти.

Емульсія це дисперсна система, в якій рідка дисперсна фаза рівномірно розподілена в об’ємі рідкого дисперсійного середовища, тобто емульсія складається з двох взаємно нерозчинних рідин.

До емульсій належить, приміром, молоко (в ньому дисперсною фазою виступають краплини жиру, а дисперсійним середовищем – вода), маргарин, морозиво, майонез, вершки (рис. 5.3).

Рисунок 5.3 – Структура емульсій: а) дисперсна система, що містить рідку дисперсну фазу (жир) і рідке дисперсійне середовище (вода); б) дисперсна система, в якій дисперсною фазою є вода, а дисперсійним середовищем – рідкий жир (олія)

При відстоюванні суспензії та емульсії розділяються (розшаровуються) на складові частини: дисперсну фазу і дисперсійне середовище. Так, якщо збовтати бензен С6Н6 з водою, то утворюється непрозора емульсія, яка через деякий час розділяється на два шари: верхній бензеновий і нижній водний (рис. 5.4). Для запобігання розшаровуванню емульсій в них додають емульгатори речовини, що надають емульсіям агрегатну стабільність.

Рисунок 5.4 – Емульсії: а) дисперсна система, що складається з рідкої дисперсної фази (олія) і рідкого дисперсійного середовища (води); б) розшаровування емульсії на складові частини після відстоювання

Піна – комірчаста дисперсна система, в якій дисперсною фазою є сукупність бульбашок газу (чи пари), а дисперсійним середовищем – рідина чи тверде тіло.

У пінах загальний об'єм газу, що міститься у бульбашках, може у сотні разів перебільшувати об’єм рідкого чи твердого дисперсійного середовища, який знаходиться у прошарках між бульбашками газу (рис. 5.5).

Рисунок 5.5 – Піни: а) з рідким дисперсійним середовищем; б) з твердим дисперсійним середовищем

Аерозоль – дисперсна система, що складається з дрібних твердих або рідких частинок дисперсної фази, рівномірно розподілених по газовому дисперсійному середовищу (найчастіше по повітрю).

Аерозолі часто зустрічаються в оточуючому середовищі. Серед природних аерозолів доречно згадати такі різновиди:

1) Туман – аерозольна дисперсна система, що складається з рідкої дисперсної фази (краплі рідини 10 мкм) і газового дисперсійного середовища (рис. 5.6 а).

2) Дим – аерозольна дисперсна система, що складається з твердої дисперсної фази (частинки 0,1-5 мкм) і газового дисперсійного середовища (рис. 5.6 б).

3) Смог – аерозольна дисперсна система, що складається з суміші твердої і рідкої дисперсних фаз (частинки 0,1-50 мкм) і газового дисперсійного середовища (рис. 5.6 в).

4) Пил – аерозольна дисперсна система, що складається з твердої дисперсної фази (частинки 10-100 мкм) і газового дисперсійного середовища (рис. 5.6 г).

Рисунок 5.6 – Приклади аерозольних дисперсних систем: а) туман; б) дим; в) смог; г) пил

Різноманітність і численність дисперсних систем вимагає їх всебічної класифікації за різними ознаками.

I. Класифікація за ступенем дисперсності. Залежно від розмірів частинок дисперсної фази дисперсні системи умовно поділяються на три групи (рис. 5.7).

Рисунок 5.7 – Класифікація дисперсних систем за розміром частинок (для порівняння наведені розміри частинок в істинних розчинах)

  1. Грубодисперсні системи, в яких розмір частинок перебільшує 10–5 м. Ця група дисперсних систем характеризується певними ознаками: частинки дисперсної фази осідають (або спливають) у полі гравітаційних сил, не проходять крізь паперові фільтри (рис. 5.2); їх можна роздивитися у звичайному мікроскопі. До них належать суспензії, емульсії, пил, піна тощо.
  2. Тонкодисперсні (або мікрогетерогенні) системи з розміром частинок 10–5–10–7 м. До них належать тонкі зависі, дими, поруваті тверді тіла.
  3. Ультрамікрогетерогенні (або колоїдно-дисперсні) системи, в яких частинки розміром 10–9–10–7 м утворюють асоціати з 103_109 атомів, завдяки чому між ними і розчинником виникає поверхня поділу. Колоїдні розчини характеризуються гранично-високодисперсним станом, їх звичайно називають золі, або часто ліозолі, щоб підкреслити, що дисперсійним середовищем є рідина (ліос – рідкий). Якщо дисперсійним середовищем є вода, такі золі називають гідрозолі, а якщо органічна рідина — органозолі.
    Для більшості колоїдних розчинів притаманні такі ознаки:
    • невелика швидкість дифузії та відсутність здатності проходити через напівпроникні мембрани;
    • частинки дисперсної фази (колоїдні частинки) можна роздивитися лише за допомогою ультрамікроскопа чи електронного мікроскопа;
    • розсіювання променів світла колоїдними частинками, внаслідок чого в ультрамікроскопі вони мають вигляд світних цяток, що перебувають у безперервному хаотичному русі – це явище називається ефект Тіндаля (рис. 5.8);
    • присутність стабілізаторів (іонів електролітів), які утворюють на поверхні поділу фаз іонний шар або сольватну оболонку, що забезпечує існування частинок у суспендованому стані та перешкоджає їхньому злипанню;
    • дисперсна фаза має малу розчинність у дисперсійному середовищі.

В якості прикладів колоїдних систем можна навести крохмаль, білки, полімери, каучук, мила, гідроксиди алюмінію та феруму.

Рисунок 5.8 – Ультрамікрогетерогенна (тонкодисперсна) система: а) колоїдний розчин; б) розсіювання світла колоїдним розчином (ефект Тіндаля); в) схема відхилення тонкого променю світла при проходженні через колоїдний розчин

II. Класифікація дисперсних систем за співвідношенням агрегатних станів дисперсної фази і дисперсійного середовища (табл. 5.1 – 5.3). Відповідно до такої класифікації при умовному запису дисперсних систем спочатку зазначають агрегатний стан дисперсної фази за допомогою букв: Г (газ), Р (рідина) чи Т (тверда фаза), а потім після тире (чи через косу риску) – агрегатний стан дисперсійного середовища, наприклад, для дисперсної системи «газ у рідині» прийнято позначення Г/Р.

Таблиця 5.1 – Класифікація дисперсних систем з газоподібним дисперсійним середовищем

Позначення дисперсної системи Назва дисперсної системи і приклади
Г/Г

Дисперсна система не утворюється

Р/Г

Аерозолі:

Т/Г

Аерозолі, порошки:

 

Таблиця 5.2 – Класифікація дисперсних систем з рідким дисперсійним середовищем

Позначення дисперсної системи Назва дисперсної системи і приклади
Г/Р

Газові емульсії, піни:

   

Р/Р

Емульсії:

Т/Р

Суспензії та золі:

Таблиця 5.3 – Класифікація дисперсних систем з твердим дисперсійним середовищем

Позначення дисперсної системи Назва дисперсної системи і приклади
Г/Т

Поруваті тіла:

 

 

Р/Т

Капілярні системи:

  

 

Т/Т

Тверді гетерогенні системи:

   

 

    

 

5.2. Істинні розчини. Основні поняття

Якщо дисперсна фаза подрібнена до розмірів молекул та іонів (менш 10–9 м), між частинками дисперсної фази і дисперсійного середовища зникає поверхня поділу, система стає гомогенною, – утворюється істинний розчин, або просто розчин.

Розчин це гомогенна термодинамічно стійка система змінного складу, яка містить декілька компонентів: розчинник, розчинену речовину (одну чи декілька) та продукти їх взаємодії.

Звичайно розчинником вважається компонент, який у вільному вигляді перебував у тому ж агрегатному стані, що й утворений розчин. Однак якщо до розчинення обидва компоненти знаходилися в однаковому агрегатному стані, то за розчинник приймають речовину, кількість якої у розчині суттєво більша. Винятком з цього правила вважаються розчини, одним з компонентів якого є вода – такі розчини звичайно називають водними, навіть при меншій кількості води порівняно з кількістю інших компонентів.

Розчини належать до рівноважних однорідних систем, які досягли мінімуму енергії Гіббса за рахунок усіх можливих типів взаємодії між складовими частинками. Відмінними ознаками істинних розчинів є відсутність поверхні поділу між компонентами, що зумовлює прозорість і високу стійкість розчинів, тому вони самочинно не розділяються на складові частини протягом тривалого часу (рис. 5.9).

Рисунок 5.9 – Істинний розчин: а) прозорий водний розчин; б) точкова пляма світла на екрані після проходження тонкого променя світла через істинний розчин; в) схема проходження променя світла через істинний розчин без відхилення

Розчини мають як спільні риси з механічними сумішами і хімічними сполуками, так і відмінності від них. Подібно до механічних сумішей розчини мають змінний склад, але, на відміну від них, розчин неможливо розділити на компоненти простими фізичними методами (фільтруванням, відстоюванням тощо). Останнє цілком справедливо і для хімічних сполук, які здебільшого характеризуються сталим складом.

Залежно від агрегатного стану розчини поділяються на три групи, кожна з яких має свої особливості.

1. Газоподібні розчинице суміші газів, що не взаємодіють між собою (рис. 5.10), наприклад, повітря (суміш N2, O2, CO2 та ін.), природний газ.

Рисунок 5.10 – Газоподібний розчин Cl2 у повітрі

2. Рідкі розчинице однофазні гомогенні системи (рис. 5.11), що утворюються при розчиненні газоподібних, рідких або твердих речовин у рідкому розчиннику, роль яких можуть відігравати неорганічні речовини (найчастіше – це вода, рідкий амоніак, безводна сульфатна чи оцтова кислоти) або органічні сполуки (метанол, інші спирти, ацетон, бензен, тетрахлорометан тощо).

Рисунок 5.11 – Рідкі водні розчини (зліва направо): червоний кобальт (ІІ) нітрат Co(NO3)2, оранжевий калій дихромат K2Cr2O7, жовтий калій хромат K2CrO4, зелений нікель (ІІ) хлорид NiCl2, блакитний купрум (ІІ) сульфат CuSO4, рожево-фіолетовий калій перманганат KMnO4

3. Тверді розчини, які можуть утворюватися солями, металами чи оксидами. Тверді розчини поділяються на два типи:

Рисунок 5.12 – Тверді розчини: а) заміщення; б) вкорінення

 

5.3. Утворення розчинів

Протягом тривалого наукового дослідження і вивчення розчинів виникало багато теоретичних обґрунтувань щодо особливостей їх утворення та властивостей. Розглянемо найважливіші з них.

Фізична теорія розчинів (Вант-Гофф, Арреніус) розглядає процес розчинення як простий розподіл (диспергування) однієї речовини по всьому об’єму іншої, а розчинник – індиферентне середовище, в якому хаотично розподілені частинки розчиненої речовини. Згідно з цією теорією властивості розчинів повинні залежати лише від концентрації розчиненої речовини.

Хімічна теорія розчинів (Д.І.Менделєєв) розглядає розчин як динамічну систему, між рівноцінними компонентами якої – розчинником і розчиненою речовиною – відбувається хімічна взаємодія.

Сучасна теорія розчинів (Каблуков, Кістяковський) є поєднанням фізичної і хімічної теорій. Відповідно до неї процес розчинення вважається складною сукупністю фізико-хімічних явищ, серед яких виділяють три основні етапи.

  1. Руйнування структури речовини, що розчиняється. На руйнування хімічних і міжмолекулярних зв’язків необхідно витратити певну енергію, тому цей етап супроводжується поглинанням теплоти і зростанням ентальпії: ΔHруйн > 0.
  2. Хімічна взаємодія (рис. 5.13а) розчинника з частинками речовини – так звана сольватація (або гідратація, якщо розчинником є вода). При цьому утворюються сольвати (або гідрати) нестійкі хімічні сполуки частинок розчиненої речовини з молекулами розчинника (або води) (рис. 5.13б).

Рисунок 5.13 – Схема розчинення солі NaCl: а) руйнування кристалічної решітки і гідратація іонів Na+ і Cl;  б) моделі гідратованих іонів Na+ і Cl

Завдяки виникненню нових зв’язків у процесі сольватації, енергія вивільняється, тому спостерігається виділення теплоти, а ентальпія системи зменшується: ΔНсольв < 0. Слід зазначити, що зменшення ентальпії системи помітно залежить від розмірів іонів, які піддаються сольватації: чим меншим є радіус іона, тим сильніше він сольватується.

Утворення сольватів супроводжується зовнішніми ознаками, наприклад, зміненням об’єму при змішуванні етанолу С2Н5ОН з водою, виділенням теплоти внаслідок розчинення Н2SO4 у воді, зміненням забарвлення (білий CuSO4 утворює синій розчин, сині кристали CoCl2 – рожевий).

Навіть забарвлення різних розчинів однієї сполуки відрізняються залежно від природи розчинника. Наприклад, при гідратації солі кобальту (II) водний розчин набуває рожевого кольору, а при сольватації цієї ж солі в ацетоні – блакитного (рис. 5.14). Подібним чином поводять себе більшість солей і деякі представники інших класів неорганічних сполук.

Рисунок 5.14 – Забарвлення розчинів кобальт (ІІ) хлориду CoCl2 при утворенні: а) гідратів з молекулами води CoCl2 · nН2О; б) сольватів з ацетоном CoCl2 · m(CH3)2CO

Цікаво, що при випаровуванні води-розчинника із розчину залишається рожевий осад складу CoCl2 · 6Н2О, а при випаровуванні ацетону-розчинника – блакитний осад складу CoCl2 · 6(CH3)2CO. З неводних розчинів теж вдається добувати тверді речовини. Наприклад, з метиловим спиртом утворюються тверді осади складу CaCl2 · 6CH3OH, Mg(ClO4)2 · 6CH3OH. Це – кристалосольвати. Отже, існування сольватів у розчинах підтверджується можливістю виділення з них кристалосольватів.

Кристалосольватитверді сполуки, у кристалічній решітці яких міститься деяка кількість молекул розчинника. Якщо розчинником є вода, такі кристалосольвати називаються кристалогідрати.

3. Самочинний процес рівномірного розподілення сольватів (гідратів) у розчиннику, що пов’язаний з дифузією і вимагає витрати енергії. Ентальпія системи при цьому зростає: ΔНдиф > 0.

Загальне змінення ентальпії в процесі розчинення включає три складових, що характеризують окремі етапи розчиненя (рис. 5.15):

Рисунок 5.15 – Змінення ентальпії системи при розчиненні: на руйнування хімічних зв’язків витрачається енергія, тому [TEX]\Delta{H_{руйн}}>0[/TEX], а внаслідок сольватації енергія вивільняється, тому [TEX]\Delta{H_{сольв}}<0[/TEX]

Сумарний тепловий ефект процесу розчинення може бути додатним (ендотермічне розчинення) чи від’ємним (екзотермічне розчинення). Наприклад, розчинення звичайної солі NaCl проходить з незначним поглинанням теплоти і невеликим зростанням ентальпії: [TEX]\Delta{H_{розч-ня}}[/TEX]= 4 кДж/моль (рис. 5.16).

Рисунок 5.16 – Тепловий ефект розчинення NaCl у воді визначається енергією руйнування кристалічної решітки і енергією гідратації:[TEX] \Delta{Н_{розч-ня}}=\Delta{Н_{руйн-ня}}+\Delta{Н_{гідр}} [/TEX]= 788 + (–784) = 4 кДж/моль

Якщо у воді розчиняються гази чи рідини, то енергія [TEX]\Delta H_{руйн}[/TEX] для розриву зв’язків невелика і розчинення супроводжується виділенням теплоти ([TEX]\Delta H_{розч-ня}<0[/TEX]). При розчиненні кристалічних речовин, руйнування решітки потребує значної витрати енергії. Тому розчинення твердих речовин у воді частіше протікає з поглинанням теплоти    ([TEX]\Delta H_{розч-ня}>0[/TEX]) і належить до ендотермічних процесів.

Процес розчинення відбувається самочинно ([TEX]\Delta G<0[/TEX]) до досягнення розчином стану насичення. Однак тепловий ефект ([TEX]\Delta H[/TEX]) і змінення ентропії ([TEX]\Delta S[/TEX]) можуть бути як від’ємними, так і додатними. Розчинення газів супроводжується виділенням теплоти ([TEX]\Delta H<0[/TEX]) і зменшенням ентропії ([TEX]\Delta S<0[/TEX]), оскільки система набуває більш впорядкованого стану порівняно з вільним газом. Відповідно до рівняння [TEX]\Delta G=\Delta H-T\cdot \Delta S[/TEX] самочинному розчиненню газів сприяють низькі температури. Чим вища температура, тим більша імовірність, що величина [TEX]T \Delta S[/TEX] досягне значення [TEX]\Delta H[/TEX], а рівність [TEX]T\cdot \Delta S=\Delta H[/TEX] відповідає стану рівноваги при розчиненні ([TEX]\Delta G=0[/TEX]), тобто насиченню розчину.

Розчинення кристалічних речовин часто відбувається з поглинанням теплоти ([TEX]\Delta H<0[/TEX]) і зростанням ентропії ([TEX]\Delta S>0[/TEX]). Згідно з рівнянням [TEX]\Delta G=\Delta H-T\cdot \Delta S[/TEX] самочинному розчиненню кристалічних речовин у воді сприяють високі температури. При низьких температурах можливо, що добуток [TEX]T\cdot \Delta S[/TEX]  не досягатиме значення [TEX]\Delta H[/TEX] і енергія Гіббса процесу буде додатною ([TEX]\Delta G>0[/TEX]), тобто розчинення самочинно не відбуватиметься.

 

5.4. Концентрація розчинів

Кожний реальний розчин характеризується набором своїх власних параметрів: масою, об’ємом, температурою, тиском (цей показник є особливо важливим для газоподібних розчинів), густиною, концентрацією тощо.

Концентрація розчинів – це величина, що характеризує кількісний склад розчину і визначає відносну кількість розчиненої речовини, яка міститься у певній кількості розчину або припадає на певну кількість розчинника.

Для якісної оцінки концентрації розчину використовують терміни: розведений і концентрований, однак межі між ними досить умовні. Для точного вираження концентрації розчину застосовують декілька способів.

  1. Масова частка ω – це величина, яка визначається відношенням маси розчиненої речовини (mреч) до маси всього розчину (mрозч) і вимірюється у частках одиниці:
    • [TEX]\omega =\frac{m_{реч}}{m_{розч}}.[/TEX](5.1)

    Однак іноді масову частку виражають у відсотках – у цьому випадку її можуть називати відсотковою концентрацією, або масовою часткою у відсотках:

    • [TEX]\omega =\frac{m_{реч}}{m_{розч}}\cdot 100\%.[/TEX](5.2)

    З рівняння (5.2) зрозуміло, що відсоткова концентрація показує, скільки грамів розчиненої речовини mреч міститься у кожних 100 г розчину.

  2. Молярна концентрація, або молярність СМ – це величина, що дорівнює відношенню кількості розчиненої речовини [TEX](\nu_{реч})[/TEX] до об'єму розчину (Vрозч), виміряному в літрах:
    • [TEX]C_M=\frac{\nu_{реч}}{V_{розч}}=\frac{m_{реч}}{M_{реч}\cdot V_{розч}}.[/TEX](5.3)

    Молярна концентрація СМ показує, яка кількість розчиненої речовини реч (моль) міститься у кожному літрі розчину.

    Молярність розчину виражається у [моль/л], але замість цієї розмірності дозволено позначати її великою літерою М, наприклад, записи 2 моль/л H2SO4 і 2М H2SO4 є рівноцінними. Вони вказують на розчин сульфатної кислоти, в одному літрі якого міститься 2 моль H2SO4Розчин, в 1 л якого міститься 0,1 моль розчиненої речовини називається децимолярний розчин, якщо кількість розчиненої речовини складає 0,01 моль речовини, то це сантимолярний розчин.

  3. Молярна концентрація еквівалентаабо нормальна концентрація, або нормальність СN – це величина, що визначається відношенням кількості еквівалентів (nекв) розчиненої речовини до об'єму розчину (Vрозч), виміряному в літрах:

    • [TEX]C_N=\frac{n_{екв}}{V_{розч}}.[/TEX](5.4)

    Нормальна  концентрація, або нормальність СN показує, яка кількість еквівалентів розчиненої речовини mреч (моль-екв) міститься у кожному літрі розчину, тому виражається у [моль-екв/л], чи просто [моль/л]. По аналогії з молярною концентрацією нормальність позначають буквою N (рідше – н), наприклад, запис 0,25 N (0,25 н) тотожний запису 0,25 моль-екв/л.

    Розчин називають децинормальний розчинякщо він містить 0,1 моль еквівалентів розчиненої речовини в одному літрі, і сантинормальний розчинякщо розчиненої речовини в одному літрі міститься 0,01 моль еквівалентів

    Нагадаємо, що еквівалент – це така реальна або умовна частка речовини, яка в обмінних реакціях може заміщувати, приєднувати або вивільняти 1 атом чи 1 іон Гідрогену.

    За допомогою нормальної концентрації можна виразити окремий випадок закон еквівалентів щодо обмінних реакцій у розчинах:

    взаємодія між розчинами відбувається в об'ємних співвідношеннях, обернено пропорційних їх нормальностям (тобто молярним концентраціям еквівалентів):

    • [TEX]\frac{V_1}{V_2}=\frac{C_{N2}}{C_{N1}}, \;\; або \;\; C_{N1}\cdot V_1=C_{N2}\cdot V_2[/TEX](5.5)

    Вираз закону еквівалентів (5.5) дозволяє робити певні обчислення і за відомими даними однієї сполуки знаходити невідому величину іншої (наприклад, нормальність CN2 чи об’єм V2), з якою перша сполука пов’язана стехіометричним співвідношенням:

    • [TEX]C_{N2}=\frac{C_{N1}\cdot V_1}{V_2} \;\; і \;\; V_2=\frac{C_{N1}\cdot V_1}{C_{N1}}.[/TEX](5.6)
  4. Моляльна концентраціяабо моляльність С– це величина, яка визначається відношенням кількості розчиненої речовини (реч) до маси розчинника (mрозч-ка), виміряної у кілограмах:

    • [TEX]C_m=\frac{\nu \cdot 1000}{m_{розч-ка}}.[/TEX](5.7)

    Моляльність Сm показує число молів розчиненої речовини, що приходиться на 1 кг (1000 г) розчинника, тому вона виражається у [моль/кг]. Як правило, в більшості стехіометричних розрахунків кількість речовини (реч) звичайно вимірюють у г/моль, а масу розчинника (mрозч–ка) – у грамах, тому для приведення моляльної концентрації до відповідної розмірності у числівнику рівняння (5.7) необхідно ставити число 1000. Якщо ж маса розчинника буде виміряною у кг, тоді перемножувати числівник на 1000 не потрібно.

  5. Мольна частка  – це величина, що визначається відношенням кількості розчиненої речовини 1 до загальної кількості всіх речовин у розчині (тобто суми числа молів розчиненої речовини 1 і числа молів розчинника 2). Раніше мольна частка позначалася великою літерою N, але в останній час уведене нове позначення – грецькою буквою (хі), тому необхідно брати до уваги обидва варіанти:

    • 1[TEX] =N_1=\frac{\nu_1}{\nu_1\ +\ \nu_2}[/TEX](5.8)
  6. Титр Т – це величина, що визначається відношенням маси розчиненої речовини до об’єму розчину, виміряному у літрах.

    • [TEX]T=\frac{m_{реч}\cdot1000}{V_{розч}}.[/TEX](5.9)

    Інакше кажучи, титр Т показує, скільки грамів розчиненої речовини міститься в 1 мл розчину, тому вимірюється в [г/мл]. Відносно формули (5.9) знов необхідно привести деякі пояснення. Число 1000 у числівнику ставиться у тому випадку, коли об’єм розчину виміряний у літрах. Якщо об’єм виражається у мл, то числівник на 1000 перемножувати не слід.

 

5.5. Розчинність

Терміну «розчинність» у хімії прийнято надавати подвійного змісту. З одного боку, під розчинністю розуміють здатність речовини у вигляді найдрібніших структурних одиниць (сольватованих молекул, іонів тощо) рівномірно розподілятися по всьому об’єму розчинника, а з іншого – кількісний показник, пов’язаний з максимальною за даних умов концентрацією розчиненого компонента у розчині.

За розчинністю у воді усі речовини поділяються на три групи.

  1. Добре розчинні речовини, наприклад, цукор, натрій хлорид, натрій гідроксид (тверді); етиловий спирт, ацетон (рідкі); хлороводень, амоніак (гази).
  2. Малорозчинні: кальцій сульфат, свинець (тверді речовини); діетиловий етер, бензен (рідини); кисень, азот, метан (гази).
  3. Нерозчинні: скло, срібло, золото (тверді речовини); гас, рослинні масла (рідини); гелій, неон, аргон (гази). 

Кількісною характеристикою розчинності можуть виступати дві характеристики: коефіцієнт розчинності , яким найчастіше користуються в інженерних розрахунках, і власно розчинність s, до якої зазвичай звертаються у розрахунках з аналітичної хімії.

Коефіцієнт розчинності  – це величина, що показує, скільки грамів речовини може максимально розчинитися у 100 г розчинника при даній температурі.

Наприклад, запис 18Pb(NO3)2 = 51,7 означає, що при 18 °С у 100 г води може максимально розчинитися 51,7 г солі Pb(NO3)2. Якщо у такий розчин внести ще декілька кристаликів Pb(NO3)2, то вони за даної температури розчинятися не будуть, а залишаються в осаді. Але між осадом і розчиненою речовиною у розчині встановлюється динамічна рівновага: одночасно здійснюється часткове розчинення осаду і кристалізація речовини із розчину, причому обидва процеси відбуваються з однаковими швидкостями (рис. 5.17 б).

Рисунок 5.17 – Співвідношення між кількістю частинок, що випадають в осад і розчиняються у розчині: а) ненасиченому; б) насиченому; в) пересиченому

Розчин, в якому за даної температури речовина більш не розчиняється і встановлюється динамічна рівновага між розчиненою речовиною у розчині та її осадом, називається насичений розчин.

Молярна концентрація розчиненої речовини в насиченому розчині називається  розчинність s:

[TEX]s=C_{M(насич)}.[/TEX]

Оскільки розчинність s визначає молярну концентрацію, то одиницею її вимірювання є [моль/л], цю величину використовують для розрахунків поряд із коефіцієнтом розчинності .

Розчин, який містить менше розчиненої речовини, ніж необхідно для його насичення, і в якому може розчинятися додаткова кількість речовини, називається ненасичений розчин.

У ненасиченому розчині відбувається самочинний процес розчинення твердої фази, внаслідок якого вся речовина опиняється у розчині (рис. 5.17 а).

Поняття «насичені» та «ненасичені» розчини не слід ототожнювати з поняттями «концентровані» та «розведені» розчини. Існує багато малорозчинних речовин (СаСО3, СаSO4), насичені розчини яких мають низьку концентрацію, тобто є розведеними.

Деякі речовини можуть утворювати так звані пересичені розчини (рис. 5.17 в), в яких концентрація розчиненої речовини перебільшує величину розчинності s.

Розчин, в якому при певній температурі міститься більше розчиненої речовини, ніж це зумовлено межею розчинності, називається пересичений розчин.

  • [TEX]C_{M(пересич)}>s.[/TEX]

Існування пересичених розчинів зумовлюється кінетичними чинниками процесу кристалізації, які ускладнюють окремі етапи утворення осаду: виникнення центрів кристалізації (так званих «зародків кристалізації»), побудову кристалічної решітки і зростання окремих кристалів. Проте на відміну від термодинамічно стійких ненасичених і насичених розчинів, пересичений розчин є метастабільною (тобто термодинамічно нестійкою) системою. Тому навіть при незначному зовнішньому втручанні надлишкова кількість речовини (відносно значення розчинності s) миттєво випадає в осад, а розчин при цьому перетворюється на насичений. Пересичені розчини одержують за допомогою спеціальних методів, наприклад, при дуже повільному і обережному охолодженні насичених розчинів. (рис. 5.18).

Рисунок 5.18 – Утворення пересиченого розчину Na2S2O3: а) нагрівання твердого кристалогідрату натрій тіосульфату Na2S2O3·5H2O; б) за рахунок кристалізаційної води, що містилася у кристалогідраті та вивільнилася при його нагріванні, відбувається розчинення безводної твердої фази (Na2S2O3) і утворення метастабільного пересиченого розчину; в) при незначному зовнішньому втручанні (постукування по колбі скляною паличкою) надлишок розчиненого натрій тіосульфату миттєво випадає в осад, утворюючи кристали Na2S2O3 по всьому об’єму

 

ВІДЕОРОЛІК 3 - Пересичений розчин натрій ацетату 
і самочинна масова кристалізація осаду CH3COONa

Для графічного опису границь існування розчину певної речовини у ненасиченому, насиченому чи пересиченому стані користуються діаграмами розчинності, або політермами (рис. 5.19).

Рисунок 5.19 – Діаграма (політерма) розчинності: лінія АВС – крива розчинності, яка характеризує залежність концентрації насиченого розчину від температури; пунктирна лінія EG – крива максимального пересичення; 1 – область надпересичення, яку технічно неможливо досягти у реальних умовах; 2 – область пересичених (метастабільних) розчинів; 3 – область ненасичених розчинів

Крива АВС на рис. 5.19 відображає залежність розчинності s речовини від температури і відповідає рівноважному стану фазової діаграми

Кристали речовини [TEX]\Leftrightarrow [/TEX] насичений розчин.

Нижче кривої розчинності АВС, яка одночасно характеризує концентрації насичених розчинів, знаходиться область ненасичених розчинів (3), здатних додатково розчиняти ще певну кількість речовини, вище – область пересичених розчинів (2). Крива EG показує максимальну концентрацію пересиченого розчину, яку можна експериментально досягти в реальних умовах.

Розглянемо гіпотетичний випадок з розчином, склад якого відповідає точці К при температурі Т2. При додаванні кристалів речовини до цього розчину буде проходити їх розчинення, а концентрація – поступово зростати до точки В, тобто до досягнення стану насиченості. Однак при подальшому введенні кристалів речовини до одержаного насиченого розчину (точка В), концентрація не зміниться, а вся додана речовина осяде на дні посудини у вигляді осаду, який перебуває у стані рівноваги з розчиненою речовиною у розчині. Якщо тепер нагрівати цей насичений розчин вище температури Т2, кристали, що перебувають у рівновазі з розчином, починають розчинятися, а точка В – пересуватися вверх вздовж кривої розчинності АВС до точки О, яка відповідає температурі кипіння Ткип при даному тиску. В точці О крива розчинності АВС обривається, оскільки розчинник випаровується у газову фазу, а надлишкова (порівняно з величиною розчинності s) частина розчиненої речовина випадає в осад.

Уявимо інший експеримент. Якщо повільно і дуже обережно, без струшування та перемішування, охолодити ненасичений розчин складу D від температури Т3 до Т2, концентрація речовини не змінюється, оскільки не змінюється кількісне співвідношення між розчиненою речовиною і розчинником. Тим не менше, розчин стає насиченим (точка В на кривій АВС), тому що при нижчій температурі (Т2) розчинність речовини менше, ніж при більш високій температурі (Т3). Подальше поступове охолодження нижче температури Т2 переводить насичений розчин в область існування пересичених метастабільних розчинів (область 2 між кривими АВС і EG). При температурі Т1 (точка Е на кривій EG) починається (і буде продовжуватися і після припинення охолодження) спонтанна масова кристалізація речовини, приклад якої можна спостерігати візуально при миттєвому утворенні осаду натрій ацетату в пересиченому розчині при введенні в нього кристаликів CH3COONa (Відеоролік 3).

Масова кристалізація – одночасне виникнення в об’ємі всього пересиченого розчину великої кількості кристалів речовини.

Внаслідок масової кристалізації концентрація у розчині буде зменшуватися згідно з кривою EF, а розчин стане насиченим (рис. 5.19). У точці F кристалізація припиняється.

Слід знати, що кристалізація є найпоширенішим методом одержання і очистки речовин. Для видалення домішок з технічних продуктів використовують їх перекристалізацію з водних розчинів. Для цього, якщо розчинність забрудненої речовини зростає при підвищенні температури, її нагрівають у мінімальній кількості води до високої температури, відділяють механічні домішки шляхом фільтрування чи відстоювання, а потім охолоджують розчин, викликаючи примусову масову кристалізацію очищеної речовини.

Крім температури, на розчинність речовин впливають інші зовнішні умови, а також співвідношення між хімічною природою речовини і розчинника. Тут діє відома закономірність, яку звичайно називають правило Менделєєваподібне розчиняється в подібному. Це означає, що речовини з неполярним ковалентним зв’язком краще розчиняються в неполярних розчинниках і, навпаки, речовини з полярним ковалентним або іонним зв’язком краще розчиняються в полярних розчинниках. Так, кисень, в молекулах якого здійснюється неполярний ковалентний зв’язок, добре розчиняється у неполярному бензені і погано – у полярному розчиннику воді. І, навпаки, кристали натрій хлориду NaCl з іонним зв’язком дуже легко розчиняються у воді, молекули яких є полярними, і зовсім погано – у малополярних органічних розчинниках.

 

5.5.1 Розчинність газів

Взаємна розчинність газів є необмеженою. Це означає, що при змішуванні декількох газів вони утворюють гомогенну газову суміш, незалежно від їх кількісного співвідношення. До речі, такі процеси дуже часто спостерігаються у повсякденному житті, наприклад, швидке поширення запахів у приміщенні.

Розчинність газів у рідинах залежіть від природи газу і розчинника, тиску, температури і виражається кількістю літрів (а інколи кількістю грамів) розчиненого газу в 1 л розчинника. Наприклад, при кімнатній температурі в 1 л Н2О розчиняється близько 700 л NH3 і лише 0,02 л N2. Необхідно додати, що розчинність газів в органічних рідинах помітно перебільшує розчинність їх у воді.

Хімічна природа газу і розчинника виявляється у можливості взаємодії між розчинником. Так, за однакових зовнішніх умов розчинності N2 i NH3 у воді неоднакові, оскільки молекулярний азот з водою не реагує, у той час як амоніак утворює гідрат NH3 · H2O (інакше кажучи – гідроксид амонію NH4OН), що відповідно до принципу Ле Шательє сприяє зміщенню рівноваги у правий бік, тобто посилює розчинність амоніаку:

[TEX]\rm NH_3 + H_2O \Leftrightarrow  NH_3 \cdot H_2O[/TEX],

[TEX]\rm N_2 + H_2O \rightarrow [/TEX] реакція не проходить.

Залежність розчинності газів від тиску виражає закон Генрі:

розчинність газу в рідині за умов сталої  температури прямо пропорційна його парціальному тиску

  • [TEX]m=k\cdot P',[/TEX](5.10)
  • де m – маса газу, що розчиняється в 1 л розчинника, Р' – тиск газу (або парціальний тиск, коли має місце суміш газів), k – коефіцієнт, що характеризує природу розчину.

Для газів, здатних хімічно взаємодіяти з розчинником, закон Генрі не виконується, тому що такі гази вступають в практично необоротну хімічну реакцію, наприклад:

[TEX]\rm HCl_{(г)} + H_2O \rightarrow  Cl^− + H_3O^+[/TEX]​;

[TEX]\rm 2NO_{2(г)} + 2H_2O \rightarrow  HNO_2 + H_3O^+ + NO_3^−[/TEX].

Закон Генрі виконується тільки наближено і в тому випадку, коли взаємодія газу з рідиною має оборотний характер, наприклад:

[TEX]\rm NH_{3(г)} + H_2O \rightleftarrows  NH_3 \cdot H_2O \rightleftarrows  NH_4^+ + OH^−[/TEX]​;

[TEX]\rm CO_{2(г)} + 2H_2O \rightleftarrows  CO_2 \cdot H_2O + H_2O \rightleftarrows  HCO_3^− + H_3O^+[/TEX].

А за умови сталого тиску розчинність газів зменшується з підвищенням температури (рис. 5.20) – відповідно до принципу Ле Шательє, оскільки розчинність газів належить до екзотермічних процесів (ΔH < 0). Це явище дуже легко спостерігати, якщо налити у склянку охолоджену воду і залишити її на деякий час при кімнатній температури. Досить швидко внутрішні стінки склянки покриються бульбашками газу – це повітря, що було розчинено у холодній воді.

Рисунок 5.20 – Залежність розчинності деяких газів від температури при постійному тиску

Завдяки зменшенню розчинності газів при підвищення температури кип’ятіння розчину дає змогу практично повністю позбутися розчинених у воді газів. Проте є випадки, коли цього досягти неможливо. Так, при нагріванні розчину хлоридної (соляної) кислоти з масовою часткою HCl 37-38% спочатку виділяється газоподібний хлороводень, а після досягнення концентрації 20,2% при температурі 110 °С починає кипіти нероздільна суміш HCl i H2O.

Розчин, що не розділяється на компоненти при температурі кипіння, називається азеотропний розчин, або азеотроп.

Азеотропні суміші дуже часто утворюються і в системі рідина-рідина. Наприклад, вода і етанол утворюють азеотропну суміш, що містить 95,6% С2Н5ОН в 4,4% Н2О і має температуру кипіння 78,15 °С.

5.5.2 Розчинність рідин

При змішуванні двох рідин може спостерігатися декілька випадків.

1. Рідини розчиняються одна в одній в будь яких масових чи об’ємних співвідношеннях. Прикладом таких бінарних систем можуть бути системи: вода–етанол, вода–гліцерин, бензен–гексан, ацетон–етанол та ін.

2. Рідини, здатні до обмеженої взаємної розчинності за певної температури. При змішуванні таких рідин відбувається їх розшаровування на дві фази, причому рідина з більшою густиною буде знаходитися знизу (рис. 5.21). Кожний шар в цій двохфазній системі уявляє собою насичений розчин однієї рідини в іншій, а на поверхні їх поділу встановлюється фазова рівновага.

Рисунок 5.21 – Фазова рівновага у системі двох рідин з обмеженою взаємною розчинністю: зверху насичений розчин тетрахлорометану CCl4 у воді H2O, а знизу – насичений розчин води H2O в тетрахлорометані CCl4

При нагріванні розчинність рідин збільшується і при деякій температурі настає необмежена взаємна розчинність компонентів системи.

Температура, при якій обмежена розчинність рідких компонентів переходить у необмежену, називається критична температура розчинення.

Наприклад, якщо змішувати анілін з водою, то після відстоювання утворюються дві рідкі фази: верхня – водна, насичена аніліном, і нижня – анілінова, насичена водою. При нагріванні цієї суміші до критичної температури (168 °С) двохфазна система перетворюється на гомогенну однофазну систему внаслідок досягнення взаємної необмеженої розчинності компонентів. Іноді необмежена взаємна розчинність настає не при підвищенні, а навпаки, при зниженні температури. До систем, які мають нижні критичні температури розчинення, належить суміш триметиламін–вода (Ткр = 12,5 °С), триметилпіридин–вода (Ткр = 57 °С).

3. Рідини практично не розчиняються одна в одній. До таких систем належать системи: вода–бензен, вода–ртуть, вода–циклогексан та ін. Для цього випадку часто виникає цікаве явище: різна розчинність третього компоненту одночасно в двох рідинах, які перебувають у контакті, але не змішуються між собою (рис. 5.22).

Рисунок 5.22 – Розподіл між двома взаємно нерозчинними рідинами (бензеном С6Н6 і водою Н2О) третього компоненту: а) йоду І2 (з неполярною будовою молекул), який добре розчиняється в неполярному бензені С6Н6 і погано – у полярній воді Н2О, тому майже повністю переходить у верхній бензеновий шар; б) калій перманганату KMnO4 (сполуки іонної структури), який добре розчиняється у Н2О і погано – у С6Н6, тому концентрується у нижньому водному шарі

Явище, при якому спостерігається різна розчинність третього компоненту в двох рідинах, які перебувають у контакті, але не змішуються між собою, описує 

закон розподілу Нернста-Шиловапри сталій температурі незалежно від кількості внесеної речовини в систему, що складається з двох взаємно нерозчинних рідин, відношення рівноважних концентрацій цього третього компонента між двома рідинами, які не змішуються, є сталою величиною:

  • [TEX]K_{розп}=C_A/C_B,[/TEX](5.11)
  • де Крозп – коефіцієнт розподілу, який показує, в скільки разів розчинність третього компонента більша у фазі А, ніж у фазі В; СА і СВ – молярні концентрації третього компоненту в рідинах (фазах) А і В. Приклад величини коефіцієнту розподілу третього компоненту Крозп між двома взаємно нерозчинними рідинами поданий у табл. 5.4.

Таблиця 5.4 – Коефіцієнт розподілу йоду (І2) при 18 °С у системах,
що складаються з двох взаємно нерозчинних рідин

Система з двох взаємно нерозчинних рідин

С2Н5ОН – СS2

CCl4 –  H2O

CS2 – H2O

Коефіцієнт розподілу йоду І2 (третій компонент)

2,8

85

413

Найважливішим наслідком закону розподілу є можливість вилучення розчиненої речовини з розчину (наприклад, з водного) шляхом додавання до розчину іншого, органічного розчинника, що не змішується з водою – саме тому в нього і переходить речовина, що витягується з води. Такий процес називається екстракцією

Екстракція – метод вилучення речовини з розчину за допомогою відповідного розчинника (екстрагенту), який не змішується з цим розчином.

Екстракція базується на різниці коефіцієнтів розподілу речовини між двома різними фазами: двома рідинами, що не змішується, рідиною та твердим тілом, рідиною та газом. Екстракція тим ефективніше, чим більше коефіцієнт розподілу відрізняється від одиниці на користь другого компонента, що додається, – розчинника. Ефективність процесу екстракції посилюється також шляхом проведення її в багатоступінчастому вигляді.

Закон розподілу лежить в основі концентрування і очищення рідин методом екстракції, який використовується для розділення продуктів радіоактивного розпаду елементів АЕС, добування металів із руд, виділення органічних сполук з рослинної сировини (зокрема – розчинів сахарози, рослинної олії і багатьох інших продуктів), очищення лікарських препаратів, а також у розподільній хроматографії. Екстракція використовується в гідрометалургії і технології рідкісних металів для вилучення і очищення таких металів, як Cu, Ni, Та, Co, Мо, Re, Th, Mn, Hf, в урановій промисловості для отримання і концентрування урану і переробки радіоактивних відходів, а також в нафтопереробці.

5.5.3 Розчинність твердих речовин

Тверді речовини подібно до газів і рідин за розчинністю у воді поділяються на три класифікаційні групи:

  • нерозчинні, для яких значення розчинності є найменшим (s < 0,001 моль/л). До них належать (за винятком відповідних сполук лужних і деяких лужноземельних металів):
    • сульфіди (Me2Sy),
    • гідроксиди (Me(OH) y),
    • сульфіти (Me2(SO3)y),
    • хромати (Me2(CrO4)y),
    • середні карбонати (Me2(CO3)y) і
    • фосфати (Me3(PO4)y);
  • розчинні, для яких значення розчинності s > 0,1 моль/л. До цієї групи входять такі солі металів і амонію:
    • майже всі ацетати загального складу (CH3COO)yMe і CH3COONH4,
    • нітрати Me(NO3)y і NH4NO3,
    • тіоціанати (Me(CNS)y і NH4CNS),
    • галогеніди (хлориди, броміди, йодиди) загального складу MeHaly, за винятком галогенідів плюмбуму (ІІ) PbHal2, купруму (І) CuHal і аргентуму (I) AgHal,
    • сульфати Me2(SO4)y, і (NH4)2SO4, за винятком сульфатів деяких лужноземельних металів (SrSO4 і ВаSO4), Ag2SO4, і PbSO4;
  • малорозчинні, для яких значення розчинності (моль/л) 0,001  < s < 0,1. До них належать СаSO4, Li3PO4, LiF.

Розчинність різних твердих речовин в одному і тому ж розчиннику може змінюватися у широких межах. При підвищенні температури здебільшого розчинність твердих тіл зростає, проте для деяких сполук вона може зменшуватися. Зменшення розчинності з підвищенням температури характерне для речовин, розчинення яких супроводжується виділенням теплоти. Це, наприклад, вапно Са(ОН)2, гіпс СаSO4·2H2O.

У деяких випадках змінення розчинності при підвищенні температури зумовлене зміною складу твердої фази, що насичує розчин. Так, розчинність кристалогідрату Na2SO4 · 10H2O збільшується при нагріванні до 32,4 °С, але при цій температурі Na2SO4 · 10H2O зневоднюється, а розчинність Na2SO4 вже зменшується з підвищенням температури (рис. 5.23).

Рисунок 5.23 – Залежність розчинності деяких солей від температури

Дані щодо розчинності індивідуальних солей при різних температурах наводяться у спеціальних довідниках (табл. 5.5). Залежність розчинності твердих речовин від температури покладено в основу метода очищення сполук перекристалізацією.

Таблиця 5.5 – Розчинність речовин у воді (20 °С)

 

5.6. Приклади розв'язання типових задач

Приклад 5.1. Розрахувати масову частку кристалізаційної води в мідному купоросі.

Розв'язок. Мідний купорос – це кристалогідрат складу CuSO4 · 5H2O. Молярні маси кристалогідрату і солі відповідно складають:

Масова частка [TEX]\omega [/TEX] – це відношення маси складової частини речовини до всієї маси. Для випадку, що розглядається, масову частку кристалізаційної води розрахуємо за формулою:

Отже, масова частка кристалізаційної води в кристалогідраті мідного купоросу CuSO4 · 5H2O дорівнює:

 

Приклад 5.2. Протягом тривалого часу при температурі вище 100оС нагрівали наважку глауберової солі масою 16,1 г. Встановлено, що в результаті виділилося 9,0 г води, а сухий залишок мав склад Na2SO4. Встановити формулу кристалогідрату.

Розв’язок. Позначимо формулу глауберової солі через Na2SO4 · хH2O і обчислимо масу Na2SO4 в кристалогідраті:

Молярні маси солі Na2SO4 і води відповідно складають:

Знайдемо кількості речовини солі Na2SO4 і кристалізаційної води, яка випарилася з наважки внаслідок тривалого нагрівання:

Співвідношення кількості речовин солі Na2SO4 і води дорівнюють:

(Na2SO4) : (H2Oкрист= 0,05 : 0,5 = 1 : 10.

З одержаного співвідношення випливає, що формула глауберової солі може бути такою: Na2SO4 · 10H2O. Для перевірки складу обчислимо масові частки кристалізаційної води у кристалогідраті складу Na2SO4 · 10H2O та у вихідній наважці:

Оскільки масові частки кристалізаційної води у кристалогідраті Na2SO4 · 10H2O і у досліджуваній наважці збігаються, то можна стверджувати, що насправді кристалогідрат глауберової солі відповідає формулі Na2SO4 · 10H2O.

 

Приклад 5.3. У 100 г води розчинили 20 г солі. Визначити масову частку одержаного розчину.

Розв’язок. Спочатку знайдемо загальну масу розчину, яка складається з мас солі та води:

mрозч  = mсолі + mводи  = 20 г + 100 г = 120 г.

Масова частка складатиме:

[TEX]\omega =\frac{m_{реч}\cdot 100\%}{m_{розч}}=\frac{20г\cdot 100\%}{120г}=16,67 \%[/TEX]

 

Приклад 5.4Розрахувати маси куховарської солі і води, що потрібні для приготування 70 г розчину, в якому ω(NaCl) = 0,10.

Розв'язок. Перетворимо вихідну формулу (ω = mреч / mрозч) і обчислимо масу речовини у розчині:

[TEX]m_{реч}=\omega \cdot m_{розч},[/TEX]

[TEX]m(\text{NaCl}) = 0,10 \cdot 70 = 7 \;г.[/TEX]

Тоді маса води буде дорівнювати:

[TEX]m(\text{H}_2\text{O}) = m_{розч}\  –\  m_{реч}  = 70 \ –\  7 = 63 \;г.[/TEX]

 

Приклад 5.5Натрій гідроксид кількістю речовини 1,5 моль розчинили у 140 г води. Визначити масову частку NaOH у розчині.

Розв’язок. Обчислимо масу NaOH з урахуванням співвідношення між кількістю речовини, масою та молярною масою [TEX](\nu_{реч}=m/M)[/TEX]:

m(NaOH) = ⋅M = 1,5 моль ⋅ 40 г/моль = 60г.

Маса усього розчину складається з маси NaOH і маси води:

[TEX]m_{(розч)} = 140\; г \ +\  60\; г = 200\;г.[/TEX]

Знайдемо масову частку натрій гідроксиду в розчині: 

[TEX]\omega  =\frac {m_{реч.} \cdot 100 \%}{m_{розч}} =\frac{ 60 \; г · 100\%}{200\;г}= 30 \%.[/TEX]

 

Приклад 5.6Чому дорівнює молярна концентрація розчину сульфатної кислоти з масовою часткою речовини ω(H2SO4) = 98 % і густиною розчину ρрозч = 1,84 г/мл?

Розв'язок: Розрахуємо масу 1 л (або 1000 мл) розчину:

[TEX]m_{розч} = \rho \cdot V = 1,84\;г/мл \cdot 1000\; мл = 1840 \;г.[/TEX]

Перетворимо вихідну формулу

[TEX]\omega =\frac{m_{реч}}{m_{розч}},[/TEX]

і знайдемо масу розчиненої речовини, приймаючи до уваги, що відсоткова концентрація в частках одиниці дорівнює [TEX]\omega (\text{H}_2\text{SO}_4)=0,98[/TEX].

[TEX]m(\text{H}_2\text{SO}_4) = \omega  \cdot m_{розч}= 0,98 \cdot 1840\; г = 1803,2 \;г.[/TEX]

Тоді згідно з формулою (5.3) молярна концентрація становить:

[TEX]С_М =\frac {m(\text{H}_2\text{SO}_4)}{ М(\text{H}_2\text{SO}4)} \cdot V = \frac{1803,2 \; г} { 98 \; г/моль }\cdot 1 л = 18,4 \; моль/л.[/TEX]

 

Приклад 5.7У трьох склянках міститься по 100 мл 0,1 М розчину Na2SO4 з густиною 1,012 г/мл. До однієї з них додали 60 мл води, до іншої – 10 г сухого Na2SO4, а з третьої випарили 20 г води. Як змінилася масова частка у кожному випадку?

Розв'язок. Для визначення масової частки вихідного розчину ωвих спочатку необхідно обчислити масу розчину:

[TEX]m_{розч}  = \rho \cdot V = 1,012 г/мл \cdot 100 мл = 101,2\;г.[/TEX]

Для знаходження маси вихідної речовини Na2SOперетворимо формулу (5.3), вважаючи, що об'єм складає V = 100 мл = 0,1 л, а молярна маса сульфату – M(Na2SO4) = 142 г/моль:

[TEX]m_{вих. \;реч} = C_M \cdot  M(\text{Na}_2\text{SO}_4) \cdot V = 0,1 \; моль/л \cdot 142 \; г/моль \cdot 0,1 \; л = 1,42 \; г.[/TEX]

Тоді масова частка речовини у вихідному розчині:

[TEX]\omega  _{вих} = \frac{m_{вих.\;реч} }{ m_{розч}} = \frac{1,42\; г }{ 101,2 \;г }= 0,014\;(або \;1,4 \%).[/TEX]

Введемо певні позначення: всі величини, що стосуються розчину в першій склянці, будемо відмічати індексом 1, у другій склянці – індексом 2, а в третій – відповідно індексом 3 (наприклад: ω1, mреч1, mрозч1,).

Визначимо, як змінилася масова частка у першій склянці після додавання води, внаслідок чого маса одержаного розчину збільшилися на масу води, яка дорівнює:

[TEX]m(\text{H}_2\text{O}) = \rho \cdot V = 1 \;г/мл \cdot 60\; мл = 60\; г,[/TEX]

тобто маса першого розчину:

[TEX]m_{розч1} = m_{розч} \ +\  m(\text{H}_2\text{O}) = 101,2 \; г + 60\; г = 161,2\; г,[/TEX]

а маса речовини Na2SO4 не змінилася, тому масова частка ωу ньому:

[TEX]\omega _1 = \frac{m_{вих.реч}} { m_{розч1}}= \frac{1,42\; г }{ 161,2\;г} = 0,0088\; (або\; 0,88\%).[/TEX]

Тепер легко встановити, у скільки разів зменшилася масова частка у першій склянці:

[TEX]\frac{\omega _{вих}}{\omega _1} = \frac{0,014}{0,0088} = 1,6 \; рази.[/TEX]

У другій склянці після додавання 10 г сухої речовини Na2SO4 маса розчину складає:

[TEX]m_{розч2} = m_{розч1} \ +\  m(\text{Na}_2\text{SO}_4) = 101,2\; г + 10 \;г = 111,2\; г,[/TEX]

а маса речовини в ньому:

[TEX]m_{реч2} = m_{вих.\; реч} + m(\text{Na}_2\text{SO}_4) = 1,42\; г + 10 \;г = 11,42\; г.[/TEX]

Масова частка у другому розчині:

[TEX]\omega _2 = \frac{m_{реч2}}{m_{розч2}}= \frac{11,42 \;г}{111,2 \;г} = 0,1027\; (або \; 10,27 \%).[/TEX]

Масова частка у другому розчині зросла у

[TEX]\frac{\omega _2}{\omega _{вих}} = \frac{0,1027}{0,014} = 7,3 \;рази.[/TEX]

Маса розчину у третій склянці після випаровування 20 г води дорівнює:

[TEX]m_{розч3} = m_{розч1}\  –\  m(\text{H}_2\text{O})_{пар} = 101,2 \;г\; – 20\; г = 81,2 \;г.[/TEX]

Беручи до уваги, що маса речовини не змінилася, обчислимо масову частку у третьому розчині:

[TEX]\omega _3 = \frac{m_{вих.реч}}{m_{розч3}} = \frac{1,42\; г}{81,2\; г} = 0,0175 \;(або\; 1,75 \%).[/TEX]

Отже, у третьому розчині масова частка теж зросла у

[TEX]\frac{\omega _3}{\omega _{вих}} = \frac{0,0175}{0,014} = 1,2 \;рази.[/TEX]

 

Приклад 5.8. Внаслідок змішування 20% розчину (ρ= 1,12 г/мл) нітратної кислоти з 30% розчином (ρ= 1,20 г/мл) цієї ж кислоти одержали 200 мл 24% розчину HNO3, густина якого ρ= 1,15 г/мл. Розрахувати такі параметри: a) об'єми вихідних розчинів V1 i V2б) молярну концентрацію СМ одержаного розчину.

Розв'язок. Всі величини, що стосуються першого і другого розчинів нітратної кислоти вже позначені індексами 1 і 2 відповідно, а характеристики третього розчину, одержаного при змішуванні двох початкових, будемо позначати індексом 3.

а) Знайдемо масу одержаного розчину mрозч3 і масу речовини HNO3 (mреч3) в ньому:

[TEX]m_{розч3} = \rho_3 \cdot V_{розч.3} = 1,15 \;г/мл \cdot 200\; мл = 230\; г;[/TEX]

[TEX]m_{реч.3} = \omega _3 \cdot m_{розч.3} = 0,24 \cdot 230 = 55,2 \;г.[/TEX]

Для подальших розрахунків позначимо: Vрозч1 = х  і  Vрозч2 = у. Тоді маси вихідних розчинів складатимуть:

[TEX]m_{розч.1} = \rho _1 \cdot V_1 = 1,12x,[/TEX]

[TEX]m_{розч.2} = \rho_2 \cdot V_2 = 1,20y.[/TEX]

Маси речовини HNO3 в цих розчинах дорівнюватимуть:

[TEX]m_{реч.1} = \omega _1 \cdot m_{розч.1} = 0,20 \cdot 1,12х = 0,224х,[/TEX]

[TEX]m_{реч.2} = \omega _2 \cdot m_{розч.2} = 0,30 \cdot 1,20у = 0,360у.[/TEX]

Приймаючи до уваги, що маса речовини HNO3 у третьому кінцевому розчині складається з мас HNO3 вихідних розчинів

[TEX]m_{реч.3} = m_{реч.1} \ +\  m_{реч.2} = 0,224\;х\;+\;0,360\;у=55,2,[/TEX]

а маса самого одержаного розчину – із мас вихідних розчинів

[TEX]m_{розч.3} = m_{розч.1} \ +\  m_{розч.2} = 1,12\;х \ +\  1,20\;у = 230,[/TEX]

маємо систему рівнянь:

[TEX]\begin{cases}0,224\;x + 0,360\;y = 55,2\\ 1,12\;x \ +\  1,20\;y = 230.\end{cases}[/TEX]

Розв'язуючи систему, одержуємо невідомі величини: х = 123, у = 77.

Тобто шукані об'єми розчинів:

[TEX]V_{розч.1} = 123\; мл;  \;\;\;      V_{розч.2} = 77\; мл.[/TEX]

б) Молярна концентрація визначається відношенням кількості розчиненої речовини до об'єму розчину (виміряного у літрах: Vрозч.3 = 200 мл = 0,2 л):

[TEX]C_{M3}=\frac{\nu_{реч.3}}{V_{розч3}}=\frac{m_{реч.3}}{M(\text{HNO}_3)\cdot V_{розч3}}=\frac{55,2 \; г}{63\; г/моль \cdot 0,2\; л}=4,38\; моль/л .[/TEX]

Молярна концентрація третього розчину HNO3, одержаного при змішуванні двох початкових, дорівнює: СМ = 4,38М.

 

Приклад 5.9. Наважку К2Cr2O7 масою 4,41 г розчинили у 200 г води і одержали розчин з густиною 1,015 г/мл. Визначити такі концентрації в одержаному розчині: а) масову частку, б) молярну, в) нормальну, г) моляльну, д) мольну частку, е) титр.

Розв'язок. Маса розчину складається із суми мас розчиненої речовини К2Cr2O7 (mреч) і розчинника:

[TEX]m_{розч} = m_{реч.} \ +\  m(\text{H}_2\text{O}) = 4,41 \ +\  200 = 204,41\; г.[/TEX]

а) Масову частку обчислимо за формулою  ω=mреч / mрозч :

[TEX]\omega (\text{K}_2\text{Cr}_2\text{O}_7) = \frac{m_{реч}}{m_{розч}} = \frac{4,41\; г}{204,41 \;г} = 0,022 \; (або\; 2,2\%).[/TEX]

б) Для обчислення молярної концентрації попередньо необхідно розрахувати об'єм розчину Vрозч і кількість розчиненої речовини реч.

Об’єм визначається відношенням маси розчину до його густини, :

[TEX]V_{розч} = \frac{m_{розч}}{ \rho_{розч}} = \frac{204,41 \;г }{1,015\; г/мл} = 201,4 \; мл = 0,2014 \;л.[/TEX]

Молярна маса речовини К2Cr2O7 і кількість розчиненої речовини реч складають:

[TEX]\rm  M(K_2Cr_2O_7) = 294\;г/моль,[/TEX]

реч[TEX] = \frac{m_{реч}}{M(\text{K}_2\text{Cr}_2\text{O}_7)} = \frac{4,41 \;г}{294 \;г/моль} = 0,015 \;моль.[/TEX]

Молярна концентрація відповідно до формули (CMреч / V) дорівнюватиме:

[TEX]\rm С_М(K_2Cr_2O_7) = \frac{\nu}{V} =\frac{ 0,015\; моль}{ 0,2014 \;л} = 0,074 \; моль/л.[/TEX]

в) Знаходимо молярну масу еквівалента речовини К2Cr2O7 і кількість еквівалентів nекв:

[TEX]m_{екв}(\text{K}_2\text{Cr}_2\text{O}_7)= M(\text{K}_2\text{Cr}_2\text{O}_7) / В\;\cdot\;ч = 294 / 1 · 2 =147 \;г/моль–екв,[/TEX]

[TEX]n_{екв.реч} = \frac{m_{реч}}{m_{екв}} = \frac{4,41\; г}{147\; г/моль–екв} = 0,03 \; моль–екв.[/TEX]

Тоді нормальність розчину: 

[TEX]C_N = \frac{n_{екв}}{V} =\frac{ 0,03 \;моль–екв}{ 0,2014\; л} = 0,148 \;моль–екв/л.[/TEX]

г) Моляльна концентрація розчину обчислюється за формулою (5.7):

[TEX]C_m=\frac{\nu(\text{K}_2\text{Cr}_2\text{O}_7)\cdot 1000}{m(\text{H}_2\text{O})}=\frac{0,015\; моль\cdot 1000}{200\; г}=0,075\; моль/1\;кг\; H_2O.[/TEX]

д) Для обчислення мольної частки  (або N) за формулою (5.8) спочатку необхідно розрахувати кількість речовини розчинника:

[TEX]\nu(\text{H}_2\text{O})=m/M=200\;г/18 \;г/моль=11,111\; моль,[/TEX]

Мольна частка:

[TEX]\rm \chi = N(K
_2Cr_2O_7)=\frac{\nu(K_2Cr_2O_7)}{\nu(K_2Cr_2O_7)\ +\ \nu(H_2O)}=\frac{0,015\;моль}{0,015\; моль + 11,111\;моль}=0,0014.[/TEX]

е) Титр, який показує, скільки грамів розчиненої речовини припадає на 1 мл розчину, визначимо за формулою (10.9) [TEX]T=m_{реч.}/V_{розч.}[/TEX]:

[TEX]\rm T(K_2Cr_2O_7) = 4,41\; г / 201,4\; мл = 0,0219 \;г/мл.[/TEX]

 

Приклад 5.10. Визначити, маси кожного розчину з масовими концентраціями NaCl 10% і 20%, які необхідно взяти для приготування 300 г з масовою часткою  розчину 12%.

Розв'язок. Задачі такого типу простіше розв’язувати за так званим «правилом хреста». Для цього складають діаграму, у верхній частині якої записують масову частку більш концентрованого розчину, у нижній – більш розведеного, а усередині – задану масову частку того розчину, що потрібно приготувати:

На наступному етапі від значення масової частки (ω1) більш концентрованого розчину (у нашому прикладі 20%) віднімають масову частку (ω​3) того розчину, що треба приготувати (тобто 12%), і отриману величину (ω1 – ω3 = 20 – 12 = 8) розміщують у нижній частині діаграми по діагоналі. У верхній частині (по діагоналі) записують різницю між значеннями масових часток розчину, що необхідно приготувати, та більш розведеного розчину ((ω3 – ω2 = 12 – 10 = 2). Після цього діаграма матиме вигляд:

З одержаної діаграми випливає, що для приготування зазначеного розчину слід взяти дві частини 20%-ного розчину, які на діаграмі позначені m20%,1, та вісім частин 10%-ного розчину (позначені m10%,2). Остаточний розрахунок виконують за формулами:

[TEX]m_{розч.1(20\%)}=\frac{m_{20\%,1}\cdot m_{розч.3}}{m_{20\%,1}\ +\  m_{10\%,2}}=\frac{2\cdot 300}{2\ +\ 8}=60\; г,[/TEX]

[TEX]m_{розч.2(20\%)}=\frac{m_{10\%,2}\cdot m_{розч.3}}{m_{20\%,1}\ +\  m_{10\%,2}}=\frac{8\cdot 300}{2\ +\ 8}=240\; г,[/TEX]

​​

Приклад 5.11. Коефіцієнт розчинності CuSO4 при 25 °С дорівнює 25CuSO4 = 25. Скільки грамів солі міститься у 200 г насиченого розчину?

Розв'язок. Маса насиченого розчину складається з маси солі і маси води. Коефіцієнт розчинності CuSO4 показує, що 25 г солі розчиняється у 100 г води, тобто в такому випадку усього насиченого розчину утворюється 125 г. А далі складемо пропорцію:

Звідки маса CuSO4 у 200 г насиченого розчину:

[TEX]x = m(\text{CuSO}_4) = 200 \cdot 25/ 125 = 40 \; г.[/TEX]

 

Приклад 5.12. При температурі 80 °С у 500 г води можна максимально розчинити 325 г сухої солі NH4Cl. Визначити коефіцієнт розчинності амоній хлориду 80NH4Cl.

Розв'язок. Складемо пропорцію:

Звідки знайдемо коефіцієнт розчинності:

[TEX]x= \gamma^{80}\text{NH}_4\text{Cl} = 100 \cdot 325 / 500 = 65\; г.[/TEX]

 

Приклад 5.13. Коефіцієнти розчинності калій нітрату при 80 0С і 0 0С дорівнюють відповідно 80КNО3 = 110 г і 0КNО3 = 12 г. Скільки грамів KNO3 випаде в осад, якщо 610 г насиченого розчину охолодити від 80 °С до 0 °С?

Розв'язок. Розрахуємо, скільки води міститься у 610 г насиченого при 80 °С розчині, беручи до уваги, що згідно з величиною коефіцієнта розчинності 110 г KNOрозчиняються у 100 г води – тобто при 80 °С усього насиченого розчину буде (110 + 100 = 210 г). Складемо пропорцію:

Звідки маса Н2О у 610 г насиченого розчину:

[TEX]x=m_{\text{KNO}_3}^{80^0}=610\cdot 100/210=290,5\;г.[/TEX]

Тоді маса солі в цьому розчині при 80 °С:

[TEX]х =m_{\text{KNO}_3}^{80^0} = 610\  –\  290,5 = 319,5 \;г.[/TEX] 

Після охолодження насиченого розчину до 0 °С маса води не змінюється, але, оскільки коефіцієнт розчинності зменшується до 13 г KNO3 / 100 г Н2О, то та ж сама маса води (290,5 г) зможе розчинити вже меншу кількість солі, яку обчислимо за пропорцією:

звідки

[TEX]х =m_{\text{KNO}_3}^{0^0}  = 290,5 × 13 / 100 = 37,8 \;г.[/TEX]

Отже, маса KNO3, що випаде в осад при охолодженні 610 г насиченого розчину від 80 °С до 0 °С буде дорівнювати:

[TEX]m_{осаду} =m_{\text{KNO}_3}^{80^0} \ -\ m_{\text{KNO}_3}^{0^0}   = 319,5 \ –\  37,8 = 281,7\; г.[/TEX]

 

Приклад 5.14. Скільки грамів NaCl випадає в осад із 500 г насиченого при 80 °С розчину після його охолодження до 0 °С, якщо коефіцієнти розчинності становлять: [TEX]\rm \gamma_{NaCl}^{80^0}=38,[/TEX]   [TEX]\rm \gamma_{NaCl}^{0^0}=35,8?[/TEX]

Розв'язок. Цей приклад подібний до попереднього, але для його розв’язку cкористаємося дещо іншим підходом. Різниця між коефіцієнтами розчинності при вказаних температурах дорівнює:

[TEX]\rm \triangle \gamma = \gamma _{NaCl}^{80^0} - \gamma _{NaCl}^{0^0}= 38 \ –\  35,8 = 2,2 \;г.[/TEX]

Такою виявилася би маса осаду, якщо маса розчинника (води) складала 100 г, тобто маса насиченого при 80 °С розчину дорівнювала би: 38 + 100 = 138 г. Далі знов скористаємося методом пропорцій:

[TEX]х = m_{осаду} = 500 \cdot 2,2 / 138 = 7,97\; г.[/TEX]


© 2022 СумДУ
created with Lectur'EDbeta