Загальна та органічна хімія

Тема 6 «Механізми органічних реакцій»

Висновки


Реакції між органічними сполуками хоч і підлягають тим же законам, що і реакції неорганічних речовин, однак мають деякі свої специфічні особливості. Величезна кількість органічних реакцій, які характеризуються різними ознаками, сприяє існуванню достатньо багатьох класифікацій. При цьому, залежно від ознаки, яку беруть до уваги, одна і та сама органічна реакція може одночасно належати до декількох типів. Більшість процесів піддається класифікації, що значно полегшує їх вивчення, однак в органічній хімії зустрічаються складні реакції, які неможливо віднести до якось конкретного типу.

Важливішою структурною ознакою органічних реакцій є природа (склад) реагенту, залежно від чого розглядають такі типи органічних реакцій: приєднання, заміщення, елімінування, перегрупування, полімеризації. У свою чергу кожний тип реакцій може проходити відповідно до різних механізмів – електрофільного, нуклеофільного і радикального залежно від природи атакуючої частинки.

За зміною валентного стану атомів Карбону розглядають окисно-відновні реакції та реакції невалентних перетворень, при яких ступені окиснення атомів всіх елементів залишаються незмінними.

Залежно від природи частинок, що приєднуються до органічної сполуки, чи відщеплюються від неї, органічні реакції поділяють на окремі типи: гідрування та гідрування, галогенування і дегалогенування, гідратації та дегідратації тощо.

 


© 2022 СумДУ
created with Lectur'EDbeta