03 - Організація баз даних та знань

Тема 9 - Розподілені бази даних

Висновки


На відміну від мережі з централізованою базою даних кожний з вузлів мережі з розподіленою базою даних містить свою базу даних. Кожна розглядається як логічно єдина база.  Розподілена СКБД — це повноцінна СКБД, що виконує всі необхідні функції з керування даними. Залежно від типу програмного забезпечення розрізняють однорідні та неоднорідні РСКБД

Однією з важливих проблем РСКБД є досягнення логічної незалежності даних від місця зберігання, тобто прозорість доступу до даних. Це означає, що користувач повинен мати можливість сприймати всі необхідні йому дані як єдине ціле, не зважаючи на те, в який спосіб вони розподілені у мережі.

До основних характеристик РСКБД слід віднести такі, як: розподіленість, неоднорідність та автономність. Вони визначають взаємодію комп'ютерів, засоби зв'язку та самостійність кожного окремого вузла.

Різновиди архітектури програмно-технічних засобів розподіленої СКБД визначають розподіл баз даних між вузлами мережі, місце збереження інформації в мережі.

Визначають два основні механізми розподіленого зберігання даних: фрагментація та реплікація. Відмінність між ними полягає у розподілу логічної бази даних на фрагменти: фрагментація визначає поділ бази на окремі блоки, які зберігаються на певному вузлі мережі, а реплікація -  збереження копій бази даних на кодному вузлі. 

Транзакції до розподілених баз даних мають задовольняти вимогам  атомарності, несуперечності, ізольованості та довговічності.


© 2015 СумГУ
created with Lectur'EDbeta