03 - Організація баз даних та знань

Тема 11 - Загальна характеристика баз знань

Висновки


Знання пов'язані з даними, ґрунтуються на них, але представляють результат розумової діяльності людини, узагальнюють його досвід, отриманий в ході виконання якої-небудь практичної діяльності.

Бази знань найчастіше використовуються в контексті експертних систем, де з їх допомогою подаються навики і досвід експертів, зайнятих практичною діяльністю у відповідної області. Сучасні експертні системи працюють в основному з поверхневими знаннями. Це пов'язано з тим, що на даний момент немає адекватних моделей, які дозволяють працювати з глибинними знаннями.

У переважній більшості систем, заснованих на знаннях, механізм виведення є невеликою за об'ємом програмою і включає два компоненти — один реалізує власне виведення, інший управляє цим процесом. Дія компонента виведення заснована на вживанні правила, яке називається modus ponens

Машина виведення є основним робочим компонентом експертних систем, вона застосовує логіку, чіткі міркування, встановлені правилами, для перевірки висновку і здобуття виводів.


© 2015 СумГУ
created with Lectur'EDbeta