03 - Організація баз даних та знань

Тема 8 - Цілісність та безпека даних

Висновки


Головними аспектами проектування і функціонування бази даних є забезпечення цілісності та захисту даних. Під цілісністю розуміється достовірність даних у будь-який момент часу, під безпекою - захист від несанкціонованого доступу.

Цілісність даних забезпечується обмеженнями цілісності, безпека - розподілом прав доступу між групами користувачів даними.

Обмеження цілісності діють на такі основні об’єкти бази даних, як відношення, атрибути, зв’язки між відношеннями та між атрибутами. Механізми підтримки цілісності відношень реалізує СКБД.

Особливим аспектом функціонування бази даних є підтримка цілісності у разі виникнення перебоїв, для чого використовуютсья такі механізми, як періодичне створення резервної копії бази даних та ведення журналу всіх змін стану бази даних.

Безпека даних підтримується цілим комплексом заходів і засобів: організаційно-методичні  та юридичні заходи, технічні та програмні засоби захисту. В сучасних СКБД підтримується один з двох найбільш розповсюджених методів забезпечення захисту даних: вибірковий чи обов’язковий.

Слід акцентувати увагу на двох типах керування доступом до даних, які відрізняються один від одного можливістю передавати повноваження на доступ до даних: довірче  та адміністративне керування доступом до даних 

Визначити права доступу користувачів ‒ це означає зафіксувати інформацію стосовно:


© 2015 СумГУ
created with Lectur'EDbeta