Загальна хімія

Тема 3 Періодична система елементів

Питання для самоперевірки


  1. Які характеристики визначають поведінку атома в хімічних реакціях і при утворенні простих речовин?
  2. Які енергетичні рівні і підрівні забудовуються в атомах трьох перших періодів?
  3. Дайте визначення s-, p- i d- елементів.
  4. Максимальна кількість електронів на третьому рівні складає 18, але у третьому періоді міститься лише 8 елементів. Чим пояснюється ця суперечність?
  5. Чому 4s-родина елементів передує в періодичній системі 3d-родині?

  6. Що таке проскок електронів? У атомів яких елементів він спостерігається і чому?
  7. Чим пояснити, що у лантану заповнюється 5d-підрівень замість 4f всупереч правилу Клечковського?
  8. Складіть електронні формули для атомів елементів з порядковими номерами 17 і 21. Скільки електронів міститься на кожному енергетичному рівні і підрівні у атомів цих елементів?
  9. Які орбіталі кожного енергетичного рівня займають електрони у атомів елементів з порядковими номерами 24 і 29? Складіть їхні електронні формули, враховуючи проскок одного 4s-електрона на 3d-підрівень.
  10. На основі електронних формул атомів елементів з порядковими номерами 16 і 43 визначіть період, групу і підгрупу в періодичній системі. До якої родини належить кожний елемент?
  11. Чим відрізняється послідовність у забудові атомних орбіталей у d-елементів на відміну від послідовності заповнення орбіталей у атомі s- і р-елементів?
  12. Складіть електронні формули для атомів елементів з порядковими номерами 41 і 46, враховуючи, що у першого має місце проскок одного, а у другого – двох елекронів з 5s-підрівня на 4d-підрівень.
  13. До якої родини належать елементи, в атомах яких останній електрон надходить на 4f- або 5f-орбіталь? Скільки елементів містить кожна з цих родин? Чому?
  14. Останній електрон в атомі деякого елемента описується такими квантовими числами: а) n = 3, l = 1, m = -1, s = - ½ ; б) n = 2, l = 0, m = 0, s = + ½; в) n = 3, l = 2, m = + 2, s = + ½; г) n = 3, l = 0, m = 0, s = + ½; д) n = 3, l = 0, m = 0, s = - ½. Складіть електронну формулу кожного елемента, визначіть його положення в періодичній системі.
  15. До якого періоду, групи і підгрупи належить елемент з електронною конфігурацією: а) 6s15d10; б) 6s26p2; в) 3s23p4; г) 6s25d1; д) 4s23d2?
  16. Чим арrументується різниця між сучасним формулюванням періодичного закону і тим, що його визначив Менделєєв?
  17. Охарактеризуйте структуру періодичної таблиці елементів.
  18. Що таке період? Чим пояснити причину різної довжини періодів? Які періоди називаються малими, типовими, великими?
  19. Що таке елементи-аналоги? Чи є повними електрон-ними аналогами такі елементи : O i S; S i Se; Mn i Te?
  20. Як і чому змінюються властивості елементів та їхніх сполук із зростанням порядкового номера у межах другого, четвертого періодів?
  21. Дайте розгорнуту характеристику поняття «головна підгрупа» на прикладі елементів підгрупи ІІ А і УІ А.
  22. Як змінюються властивості елементів та їхніх сполук у межах побічних підгруп?
  23. Які елементи п’ятого періоду утворюють оксид ЕО2? Який з цих елементів утворює газоподібну сполуку з воднем? Складіть формули орто- і метакислот, утворених цими елементами.
  24. Базуючись на закономірностях періодичної системи, дайте мотивовану відповідь на запитання: який з двох гідроксидів є більш сильною основою: Sr(OH)2 чи Ba(OH)2; Sr(OH)2 або Cd(OH)2; Ca(OH)2 чи Fe(OH)2?
  25. Як впливає підвищення ступеня окиснення елемента на властивості утворених їм гідроксидів? Який з двох гідроксидів є більш сильною основою: CuOH чи Cu(OH)2; TlOH або Tl(OH)3; Fe(OH)2 чи Fe(OH)3?
  26. Складіть формули оксидів і гідроксидів елементів третього періоду, що відповідають їхній вищій валентності. Як змінюється хімічний характер цих сполук при переході від натрію до хлору?
  27. Виходячи з положення елементів у періодичній системі, складіть формули наступних сполук: метаванадієвої і ренієвої кислот; оксиду технецію, що відповідає його вищій валентності; водневої сполуки германію.
  28. Чи можна виміряти абсолютне значення розміру атома? Що таке ефективний радіус? Як і чому змінюються атомні радіуси із зростанням заряду ядра елемента у межах одного періоду; головної підгрупи; побічної підгрупи?
  29. Чи відрізняються розміри електронейтральних атомів від розмірів йонів?
  30. Що таке енергія іонізації, в яких одиницях вона вимірюється? Як змінюється енергія іонізації елементів із зростанням заряду ядра?
  31. Для атома карбону значення енергії іонізації І1, І2, І3, І4 збільшуються плавно, а значення І5 – стрибкоподібно. Чим це можна пояснити?
  32. Як і чому змінюється енергія іонізації атомів d-елементів у межах періоду, підгрупи?
  33. Охарактеризуйте поняття: спорідненість до електрона.
  34. Що таке електронегативність? Як змінюється електронегативність атомів елементів у межах періоду, підгрупи?

© 2024 СумДУ
created with Lectur'EDbeta