Хімія

Тема 1

Стислий конспект


Ключові терміни:

Закон Бойля-Маріотта, Закон Гей-Люссака, Закон Шарля

1.1. Основні положення атомно-молекулярної теорії

Основні положення атомно-молекулярної теорії зводяться до наступних тез:

  1. Частинки речовин безперервно рухаються.
  2. Між частинками речовини діють сили взаємного притягання і відштовхування.
  3. Між складовими частинками речовини є відстані, розмір яких залежить від агрегатного стану.
  4. Молекули складаються із атомів.
  5. Молекули зберігаються при фізичних явищах і руйнуються під час хімічних реакцій.
  6. Атоми під час хімічних процесів залишаються  неподільними, але перегруповуються, внаслідок чого утворюються нові сполуки.
  7. Різноманітність речовин у природі зумовлена різними сполученнями атомів, завдяки чому можуть виникати речовини з молекулярною або немолекулярною будовою.

1.2. Найважливіші поняття атомно-молекулярного вчення

1.2.1. Атом

Атом це найменша, хімічно неподільна, електронейтральна частинка елемента, яка складається з позитивно зарядженого ядра і негативно зарядженої електронної оболонки.

Атом – це система, що складається з ядра і електронної оболонки. До складу атомного ядра, радіус якого у 10000 разів менший за радіус атома, входять ядерні частинки нуклони. Нуклони – це позитивно заряджені протони й електронейтральні нейтрони. Електронна оболонка, розмір якої визначає радіус усього атома, – це сукупність електронів. Позитивний заряд ядра визначається кількістю протонів і дорівнює за абсолютною величиною негативному заряду електронної оболонки, який відповідає кількості електронів. Завдяки рівності за абсолютною величиною зарядів протонів і електронів атом є електронейтральним.

Кількісними характеристиками атома є заряд ядра і відносна атомна маса Аr. Ці величини зазначаються у періодичній системі елементів. Заряд ядра атома дорівнює порядковому номеру елемента (закон Мозлі).

В хімії впроваджена позасистемна одиниця вимірювання, яка називається атомною одиницею маси (а.о.м.) і дорівнює одній дванадцятій маси атома ізотопу Карбону–12 (m(атома12С) = 19,92·10–27кг):

Відносна атомна маса Аrце фізична величина, що дорівнює відношенню середньої маси атома елемента до однієї дванадцятої маси атома ізотопу Карбону-12.

У системі вимірювань СI Аr – безрозмірна величина. Позасистемна одиниця вимірювання відносної атомної маси – а.о.м.

Абсолютна маса атома дорівнює добутку його відносної атомної маси на 1/12 маси атома Карбону –12.

Атом є носієм хімічних властивостей елемента. Разом з цим у атомів одного елемента можуть бути різні маси внаслідок явища ізотопії, при якому атоми одного елемента містять однакову кількість протонів у ядрі, але різну кількість нейтронів, що позначається на їх масі.

1.2.2. Молекула

Молекула – це найменша частинка речовини, яка здатна самостійно існувати і має всі хімічні властивості речовини.

Як матеріальні частинки молекули мають розміри і маси. Молекула зберігає хімічні властивості речовини. Молекули складаються з атомів, які сполучені між собою хімічними зв’язками у певній послідовності і певним чином орієнтовані у просторі. Усі молекули однієї речовини мають однакові склад, масу, розміри, властивості. Молекули різних речовин відрізняються одна від одної за усіма переліченими параметрами. Між молекулами є відстані, що зумовлені агрегатним станом речовини. Молекули безперервно рухаються. При фізичних явищах молекули зберігаються, а при хімічних перетвореннях – руйнуються.

Кількісною характеристикою молекули є відносна молекулярна маса Мr.

Відносна молекулярна маса Мr – це відношення середньої маси молекули речовини до 1/12 маси атома Карбону –12.

У системі СІ відносна молекулярна маса Mr – безрозмірна величина, а позасистемною одиницею її вимірювання є а.о.м.

Відносна молекулярна маса Мr дорівнює сумі відносних атомних мас Аr елементів, що входять до складу молекули, з урахуванням кількості атомів кожного елемента.

1.2.3. Хімічний елемент

Нині відомо 118 хімічних елементів: з них 89 виявлені у природі, а інші отримані штучно під час ядерних реакцій.

Хімічний елемент це вид атомів з однаковим зарядом ядра.

Кожний елемент має свою назву і символ. Хімічний символ означає, по-перше, назву елементу, по-друге, – один атом цього елементу при записах формул хімічних реакцій. Українські назви хімічних елементів вживаються як похідні від латинських назв.

Носієм властивостей хімічних елементів є атом. Основною кількісною характеристикою елемента є заряд ядра його атомів Z, що збігається з порядковим номером елемента.

Існують атоми різних елементів з однаковими Аr – так звані ізобари, наприклад,  і . З іншого боку, як вже згадувалося, існують атоми одного й того самого елемента з різними Аrізотопи, наприклад  і .

1.2.4. Прості та складні сполуки

Простими називаються речовини, які складаються з атомів одного елемента, тобто прості речовини – це форма існування хімічного елемента у вільному стані.

Алотропія це здатність елемента утворювати декілька простих, відмінних за властивостями речовин, які називаються алотропними модифікаціями, або алотропами.

Складними називаються речовини, що містять атоми різних елементів, тобто це форма існування елементів у зв’язаному стані. Складні речовини можуть мати як молекулярну будову, так і немолекулярну: іонну чи металічну.

1.2.5. Хімічні реакції, їх класифікація

Хімічні реакціїце явища, при яких відбуваються перетворення одних речовин в інші без змінювання складу атомних ядер.

Для умовного запису хімічних реакцій застосовують рівняння хімічних реакцій, де в лівій частині вказують формули вихідних речовин, а в правій – кінцевих продуктів, що утворилися у результаті реакції. Перед формулами всіх речовин проставляють необхідні стехіометричні коефіцієнти – числа, за допомогою яких зрівнюють кількості атомів кожного елемента зліва і справа. Отже, рівняння хімічної реакції – умовний запис, в якому за допомогою хімічних формул сполук і стехіометричних коефіцієнтів зазначають, склад і кількість вихідних речовин і продуктів реакції.

1.3. Основні закони хімії

1.3.1. Закон збереження маси і енергії

Закон збереження маси сформулюється так: Загальна маса речовин, що вступають у хімічну реакцію, дорівнює загальній масі речовин, що утворюються внаслідок реакції.

Наслідок закону збереження маси: кількість атомів кожного елемента до і після реакції залишається постійною.

Закон збереження енергії: Енергія не виникає і не зникає безслідно, а лише перетворюється з однієї форми в іншу в еквівалентних кількостях.

Закони збереження маси і енергії відображають принцип незнищуваності матерії та руху: В ізольованій системі сума мас і енергій є постійною, тобто сумарні маса і енергії речовин, що вступають у реакцію, дорівнює сумарним масам і енергіям продуктів реакції.

1.3.2. Закон сталості складу

Сутність закону сталості складу полягає в тому, що кожна хімічна сполука незалежно від способу й умов її добування має певний масовий склад: Співвідношення між масами елементів, що входять до складу певної сполуки, є сталими і не залежать від способу одержання цієї сполуки.

Сполуки, які мають сталий склад і цілочисельне атомне співвідношення компонентів, називаються дальтонідами. Сполуки змінного складу, в яких стехіометричні співвідношення компонентів не відповідають цілим числам, називаються бертолідами.

Сучасне формулювання закону сталості складу: Якщо хімічна сполука має молекулярну структуру, то незалежно від умов добування склад її залишається сталим. Склад хімічної сполуки, що не має молекулярної структури, може змінюватися в певних межах залежно від умов добування.

1.3.3. Закон об’ємних співвідношень Гей-Люссака

Закон об'ємних співвідношень Гей-Люссака (1808р.): Співвідношення об’ємів газів, що вступають у реакцію та утворюються внаслідок неї, є співвідношенням простих цілих чисел, які є кратними стехіометричним коефіцієнтам, що стоять у рівнянні реакції перед формулами відповідних газів.

Цей закон справедливий тільки у тому випадку, коли об’єми газів виміряні за однакових умов.

1.3.4. Закон Авогадро

Закон Авогадро: У рівних об’ємах різних газів за однакових умов міститься однакова кількість молекул: N = const, якщо Р,V,T = const, де N – кількість молекул, Р – тиск, V – об’єм, T – температура.

Кількість речовини[TEX]\nu[/TEX](або n) – це фізична величина, що визначається числом частинок – структурних елементів речовини: молекул, атомів, йонів, іонних асоціатів тощо. Одиницею її вимірювання є [моль] – одна з основних одиниць системи CI. Моль –  це кількість речовини, що містить стільки ж структурних елементів речовини, скільки атомів міститься в ізотопі Карбону-12 масою 12·103кг.

Число, що дорівнює 6,02·1023 мол1, називається сталою Авогадро NA. Стала Авогадро вказує на число частинок – структурних елементів речовині, кількість якої становить 1моль і тому має розмірність моль–1. Отже, моль будь-яких структурних елементів – це така кількість речовини, що містить 6,02·1023 частинок.

Кількість речовини пов’язана з числом частинок N і сталою Авогадро NA залежністю:[TEX]\nu = N/N_A[/TEX]. Маса одного моля речовини називається молярною масою цієї речовини, вона позначається через М.

Молярна масаце фізична величина, що визначається відношенням маси речовини до кількості речовини, яка їй відповідає:[TEX]M=m/{\nu}[/TEX] . Одиницею вимірювання молярної маси в системі СІ є [кг/моль], але в хімії частіше користуються позасистемною величиною [г/моль], або [г×моль–1].

Молярна маса М пов’язана з відносною молекулярною масою Mr і сталою Авогадро NA залежністю М = Мr×NA×1а.о.м.

Молярна маса чисельно дорівнює відносній молекулярній масі, але має зовсім інший фізичний зміст: Мr характеризує масу однієї молекули, а М – масу одного моля, тобто 6,02·1023 молекул.

I Наслідок закона Авогадро: Один моль будь-якого газа за нормальних умов (н.у.) займає об’єм приблизно 22,4 л (0,0224 м3). Ця величина називається молярним об’ємом, позначається VM і вимірюється у [л/моль] або [м3/моль].

Нормальними умовами вважаються:

Р = 101325Па (~105Па) = 1атм = 760мм рт.ст.,

Т = 273,15К, або t = 00С.

Молярний об’єм – це емпірично встановлена величина на основі співвідношень:

де[TEX]\rho[/TEX]– густина газу, [г/л], або [кг/м3].

II Наслідок закону Авогадро: Відношення густини одного газу до густини іншого газу за однакових умов дорівнює відношенню їх молярних мас М або відносних молекулярних мас Мr. Ця величина називається відносною густиною першого газу за другим і позначається буквою d або D:

Звідки[TEX]\rho_1=\rho_2\cdot{d_2}[/TEX](газу1);[TEX]\rho_2= \rho_1/d_2[/TEX](газу1).

Відносна густина d – це величина безрозмірна, вона показує, наскільки один газ важче за другий.

1.3.5. Основні газові закони

Стан газу характеризується його об’ємом, тиском і температурою. Між цими величинами експериментально були встановлені такі закони:

  1. Закон Бойля-Маріотта (ізотермічний) скорочено записується так:
    • при Т = const 
    • Р1·V1 = Р2·V2, або Р·V = const;
  2. Закон Гей-Люссака (ізобаричний)
    • при Р = const 
    • V1/T1 = V2/T2, або V/T = const.
  3. Закон Шарля (ізохоричний)
    • при V = const  
    • Р1/T1 = Р2/T2, або  Р/T = const.

Усі три закони можна поєднати в один універсальний газовий закон, що описується рівнянням Клапейрона:

Залежність для одного моля газу була виведена Менделєєвим, тому називається рівнянням Менделєєва-Клапейрона. Воно містить постійну величину – універсальну газову сталу R:

Для довільної кількості газу рівняння Менделєєва-Клапейрона має вигляд:

У системі вимірювання СІ універсальна газова стала дорівнює:

R = 8,314 кДж/моль·К.

1.3.6. Закон еквівалентів

Із закону сталості складу випливає, що елементи сполучаються один із одним у певних кількісних співвідношеннях, для характеристики яких було введено поняття еквівалента і еквівалентної маси.

Еквівалентом називається умовна чи реальна частинка речовини, яка може приєднувати, заміщати, віддавати або взаємодіяти іншим чином з одним йоном Гідрогену Н+ чи гідроксилу ОН у кислотно-основних (або іоннообмінних) реакціях чи одному електрону в окисно-відновних реакціях. Еквівалент – це фактично одна частка молекули, яка відповідає одному атому Н чи йону Н+.

Число, що показує, яка частина молекули чи іншої частинки речовини відповідає еквіваленту, називається фактором еквівалентності fЕ.

Еквіваленти елемента і еквіваленти складної сполуки можуть бути різними, тому як наслідок, і фактор еквівалентності теж буде мати різні значення, для обчислення якого існують прості формули (табл. 1.3).

Таблиця 1.3 – Розрахунки фактора еквівалентності

Частинка Фактор еквівалентності Приклади

Елемент

fЕ = 1/В,

де В – валентність елемента

fЕ(Р в P2O5) = 1/5;

fЕ(С в СН4) = 1/4

Проста сполука

fЕ = 1/ ч·В,

де В – валентність елемента, ч – число атомів елемента (індекс у хімічній формулі)

fЕ(H2) = 1/(2·1) = 1/2;

fЕ(O2) = 1/(2·2) = 1/4;

fЕ(Cl2) = 1/(2·1) = 1/2;

fЕ(O3) = 1/(3·2) = 1/6

Оксид

fЕ = 1/ч·В,

де В – валентність елемента, ч – число атомів елемента (індекс у хімічній формулі)

fЕ(Cr2O3) = 1/(2·3) = 1/6;

fЕ(CrO) = 1/(1·2) = 1/2;

fЕ(H2O) = 1/(2·1) = 1/2;

fЕ(P2O5) = 1/(2·5) = 1/10

Кислота

fЕ = 1/ч(H+),

де ч(H+) – число атомів H, заміщених у ході реакції (основність кислоти)

fЕ(H2SO4) = 1/1 = 1 (якщо основність у реакції дорівнює 1)

або

fЕ(H2SO4) = 1/2

(якщо основність дорівнює 2)

Основа

fЕ = 1/ч(ОН),

де ч(ОН) – число гідроксильних груп ОН, заміщених у ході реакції (кислотність основи)

fЕ(Cu(OH)2) = 1/1 = 1

(якщо кислотність у реакції дорівнює 1)

або

fЕ(Cu(OH)2) = 1/2

(якщо кислотність у реакції дорівнює 2)

Сіль

fЕ = 1/ч(Me)·B(Me) = 1/ч(An)·В(An),

де ч(Ме) – число атомів металу, заміщених у ході реакції, B(Me) – валентність металу, ч(An) – кількість заміщених кислотних залишків,·В(An) – валентність кислотного залишку (або його заряд за абсолютною величиною)

FЕ(Cr2(SO4)3) = 1/(2·3) = 1/6 (розрахунок по металу)

або

fЕ(Cr2(SO4)3) = 1/(3·2) = 1/6 (розрахунок по кислотному залишку)

Йон

fЕ = 1/|z|,

де |z| – заряд йона за абсолютною величиною

fE(SO42–) = 1/2;

fE(TiO22+) = 1/2

Частинка в окисно-відновній реакції

fЕ = 1/ч(ē),

де ч(ē) – число електронів, що беруть участь  у процесі відновлення чи окиснення частинки

Відновлення: Fe2+ + 2ē[TEX]\rightarrow[/TEX]Fe0

fE(Fe2+) =1/2;

Окиснення:

CrO42– + 8H+ + 3ē[TEX]\rightarrow[/TEX]Cr3+ + 4H2O

fE(CrO42) = 1/3

Як частинка еквівалент характеризується кількістю речовини еквіваленту nекв і молярною масою еквівалента mекв, яку частіше для скорочення називають просто еквівалентною масою. Еквівалентна маса елемента – це маса одного моль еквівалентів, яка дорівнює відношенню молярної маси елемента до його валентності в сполуці (або добутку фактора еквівалентності на молярну масу елемента).

Або: mекв.елемента = fE·Мелемента.

Якщо хоч одна речовина перебуває у газуватому стані, то зручніше використовувати поняття молярний об’єм еквівалента (чи просто – еквівалентний об’єм), який за розраховують за формулою

Vекв.газу = VМ /ч·В,

де VМ – молярний об’єм газу (VМ =22,4л/моль (н.у.), ч – кількість атомів елемента, В – валентність. Кількість еквівалентів nекв – це число еквівалентів, що визначається відношенням маси речовини до молярної маси еквівалента або відношенням об’єму газу до його еквівалентного об’єму:

nекв = mречовини/ mекв,    nекв = Vгазу/ Vекв.газу.

Молярна маса еквівалента mекв (еквівалента маса) має розмірність [г/моль], молярний об’єм еквівалента Vекв.газу – [л/моль], а кількість еквівалентів – [моль], (інколи [моль-екв]).

Моль еквівалентів сполуки – це така її кількість, яка взаємодіє без залишку з 1 моль еквівалентів атомів водню або в загальному випадку – з 1 моль еквівалентів будь якої речовини.

Для визначення еквівалентної маси складної сполуки використовуються найпростіші правила.

  1. Еквівалентна маса оксиду дорівнює відношенню його молярної маси М до добутку валентності елемента В на число атомів елемента ч;
  2. Еквівалентна маса кислоти дорівнює відношенню її молярної маси М до основності – кількості атомів Н, здатних заміщуватися атомами металу;
  3. Еквівалентна маса основи дорівнює відношенню її молярної маси М до кислотності – кількості гідроксильних груп ОН, що заміщуються на кислотний залишок;
  4. Еквівалентна маса солі дорівнює відношенню її молярної маси М до добутку валентності В металу на кількість його атомів ч;
  5. Еквівалентна маса йона дорівнює відношенню його молярної маси М до абсолютної величини заряду z;
  6. Еквівалентна маса бінарної сполуки будь-якого елемента з гідрогеном дорівнює відношенню молярної маси цієї сполуки до валентності елемента;
  7. Еквівалентна маса складної речовини дорівнює сумі еквівалентних мас її складових частин.

Закон еквівалентів: Хімічні сполуки реагують між собою в еквівалентних співвідношеннях.

З цього випливає, що для двох будь-яких речовин однієї хімічної реакції (вихідних реагентів чи продуктів реакції) закон еквівалентів можна виразити так:

nекв1 = nекв2.

Ще один вираз закону еквівалентів:

Однак при практичних розрахунках іноді зручніше користуватися іншим формулюванням закону еквівалентів: маси речовин (об’єми газів), що взаємодіють між собою, пропорційні їх еквівалентним масам (об’ємам газів):


© 2024 СумДУ
created with Lectur'EDbeta