Аналітична та фізико-колоїдна хімія

Про курс

Вступ


«Щоб дійти мети, треба, перш за все, йти»

Оноре де Бальзак

Бажаємо Вам удачі у вашому повсякденному подвигу. Адже кожен знає, що знання – знанням, старанність – старанністю. Але не можна знати все і вміти все, тому у Вашій нелегкій справі, щоденному поглинанні граніту науки без удачі не можна. Так що великий вам удачі! Дисципліна є природним науковим фундаментом для підготовки фахівців промислової екології. Вона складається із двох частин, пов'язаних між собою. Предметом аналітичної хімії є хімічні та фізико-хімічні методи визначення хімічного складу речовин, які дають можливість автоматизувати хіміко-аналітичні дослідження та є незамінними при аналізі малих кількостей неорганічних та органічних речовин. Їм належить провідна роль в аналітичному контролі виробництва, який використовує технологічні процеси при високих температурах та тисках, отруйні, вибухові та радіоактивні речовини. Фізколоїдна хімія вивчає хімічні явища на основі принципів фізики, з використанням фізичних методів дослідження, а також дисперсні системи та поверхневі явища. В результаті засвоєння дисципліни у майбутніх фахівців формується науковий світогляд, гуманізується їхнє ставлення до виробництва, природи та майбутньої спеціальності.

Аналітична та фізколоїдна хімія є тією дисципліною, яка століття тому заснувала хімію та зробила її наукою. Завдяки революційному розвитку та стійко зростаючим потребам біології, медицини, матеріалознавства, техніки та екології аналітична та фізколоїдна хімія пережила грандіозне піднесення. Багато проблем, наприклад боротьби проти хвороб, охорони навколишнього середовища та економного поводження з сировиною та енергією можуть вирішуватися тільки за допомогою хімії. Якщо раніше аналітична та фізколоїдна хімія скоріше обслуговувала інші наукові галузі, то тепер вона розвинулася в самостійну дисципліну зі зростаючими потребами. Дисципліна представляє вихідний пункт, з якого починаються всі пов'язані з обігом речовин законодавчі акти, що служать для забезпечення безпеки та підвищення якості нашого життя. Це прикладна наука, яка сьогодні більша, ніж будь-коли, має фундаментальне значення не тільки в хімії, біохімії та хімії харчових продуктів, а й у таких науках, як біологія, клінічна хімія, геологія, матеріалознавство, екологія та контроль навколишнього середовища і навіть фізика.

Міждисциплінарне значення аналітичної та фізколоїдної хімії в нашому сучасному індустріальному суспільстві сьогодні навряд чи підлягає сумніву. Вона необхідна як для розвитку сучасних технологій, таких як, наприклад, мікроелектроніка, надпровідність, так і для виявлення і мінімізації неминучих ризиків для життя і навколишнього середовища, що виникають при цьому. Особливістю курсу аналітичної та фізколоїдної хімії є активне використання та поглиблення тих знань, які студенти набувають при вивченні попередніх курсів, включаючи багато розділів математики, фізики, хімії неорганічних та органічних сполук.


© 2023 СумДУ
created with Lectur'EDbeta