Тема: сиропи
Сироп (sirupus, i m) – густа прозора рідина. Сиропи застосовують ad usum internum. Розрізняють такі різновидності сиропів:
1. Простий цукровий сироп:
Sirupus simplex.
2. Фруктово-ягідні сиропи,`які використовують для покращення смакових властивостей рідких лікарських форм (напр., мікстур):
малиновий сироп Sirupus Rubi idaei; вишневий сироп Sirupus Cerasi.
3. Лікувальні сиропи:
сироп алтейного корня Sirupus Althaeae, сироп кореня солодки Sirupus Glycyrrhizae, сироп плодів шипшини Sirupus fructuum Rosae.
Кількість сиропу, який додають до мікстури, становіть 10% від загальної кількості мікстури.
Усі сиропи офіцінальні. В designatio materiarum зазначають назву лікарської форми у Gen. sing., назву сиропу і загальну кількість в мілілітрах.