Фармацевтична термінологія (поглиблене вивчення) - латинська мова для студентів медичних спеціальностей

Розділ IV Форми ліків

Сиропи


Тема: сиропи

Сироп (sirupus, i m) – густа прозора рідина. Сиропи застосовують ad usum internum. Розрізняють такі різновидності сиропів:

1. Простий цукровий сироп:

Sirupus simplex.

2. Фруктово-ягідні сиропи,`які використовують для покращення смакових властивостей рідких лікарських форм (напр., мікстур):

малиновий сироп Sirupus Rubi idaei; вишневий сироп Sirupus Cerasi.

3. Лікувальні сиропи:

сироп алтейного корня Sirupus Althaeae, сироп кореня солодки Sirupus Glycyrrhizae, сироп плодів шипшини Sirupus fructuum Rosae.

Кількість сиропу, який додають до мікстури, становіть 10% від загальної кількості мікстури.

Усі сиропи офіцінальні. В designatio materiarum зазначають назву лікарської форми у Gen. sing., назву сиропу і загальну кількість в мілілітрах.

 

© 2017 СумГУ
created with Lectur'EDbeta