05 - Архітектура персонального комп'ютера

Тема 4 - BIOS

Стислий конспект


Ключові терміни:

BIOS, Power-On Self Test, ROM BIOS

4.1 Загальна інформація

Абревіатура BIOS це акронім слів Basic Input/Output System (базова система вводу/виводу). BIOS - це вбудоване в чіп невелике (256 Кб) спеціальне низькорівневе програмне забезпечення, якому відводиться роль збирача інформації про систему і визначення підключеного обладнання. BIOS зберігається в окремому чіпі - постійному запам'ятовуючому пристрої (ПЗП або ROM). Його призначення – на початковій стадії завантаження забезпечує взаємозв'язок і керування між різними пристроями ПК.

BIOS – це набір пpогpам пеpевіpки і обслуговування пристроїв комп'ютера, що виконує pоль посередника між DOS і апаратурою. BIOS одержує управління при вмиканні системної плати, тестує саму плату й основні блоки комп'ютера – відеоадаптер, клавіатуру, контролери дисків і портів вводу/виводу, настроює чіпсет-плати і завантажує зовнішню операційну систему (далі ОС). При роботі під DOS/Windows BIOS управляє основними пристроями, а при роботі під OS/2, UNIX, WinNT BIOS практично не використовується, виконуючи лише початкову пеpевіpку і налаштування.

BIOS – це своєрідний набір драйверів, що забезпечують роботу системи при запуску комп'ютера або при завантаженні в безпечному режимі. Справа в тому, що коли включається ПК, то ще до завантаження ОС можна управляти їм з клавіатури, бачити всі дії на моніторі. Крім цього, якщо здійснюється завантаження в безпечному режимі, то проводиться ігнорування драйверів ОС – в роботі залишаються лише драйвера BIOS.

Найчастіше BIOS розташовується на материнській платі в мікросхемі постійного запам’ятовуючого пристрою (ПЗП) – цей вузол називають ROM BIOS.

4.1.1. Виробники BIOS.

В даний час серед розробників BIOS для персональних комп'ютерів найбільш відомі три фірми.

4.1.2. Різновиди інтерфейсу сучасної BIOS

Переважна більшість актуальних версій BIOS має текстовий інтерфейс і управляється за допомогою клавіатури. Тут існує два типи, які відрізняються не тільки структурою, а й кольором меню своїх налаштувань

Перший тип - це Award BIOS і меню даного виду будуть виглядати так рис. 4.1 зліва. Як видно це червоний фон з білими написами. Другий тип - це Ami BIOS і меню такого типу будуть виглядати так як на рис. 4.1 справа: тут переважають сірі та сині кольори, тому два типи неможливо сплутати. 

Рисунок 4.1 — Типи інтерфейсу BIOS

Слід також відзначити той факт, що всі BIOS різні і це залежить від їх функціональних характеристик та особливостей певної материнської плати. Відповідно налаштування в таких випадках теж будуть відрізнятися. Це наслідок того, що кожна окрема модель материнської плати має свій персональний BIOS. Але, те, що стосується основної частини налаштувань, то для всіх вони будуть однаковими.

У той час як BIOS по суті своїй є вельми жорстким і фактично незмінним за змістом кодом прошивки спеціального BIOS-чіпа, система UEFI - швидше гнучко програмований інтерфейс (рис. 4.2). А розташований цей інтерфейс поверх всіх апаратних компонентів комп'ютера з їх власними прошивками-мікрокоду. В результаті настільки гнучкого підходу система UEFI стає чимось на зразок сильно полегшеної, але цілком самостійної операційної системи.

Рисунок 4.2 — Інтерфейс системи UEFI

4.1.3. Прошивка BIOS

Причиною здійснення прошивки можуть бути:

Вкрай важливо при оновленні BIOS керуватися такими правилами:

4.2 Призначення та функції

BIOS записується в мікросхему постійної пам'яті, яка розташована на системній платі. Спочатку основним призначенням BIOS було обслуговування пристроїв вводу/виводу (клавіатури, екрана і дискових накопичувачів), тому її і назвали «базова система вводу/виводу». В сучасних комп'ютерах BIOS виконує кілька функцій:

4.3 Робота з BIOS Setup

4.3.1. POST-перевірка.

Під час завантаження комп'ютера BIOS забезпечує запуск багатьох системних подій автоматично:

Найпершим "прокидається" центральний процесор (CPU) і зчитує інструкції з чіпа BIOS. 

POST-перевірка складових ПК є важливою частиною роботи BIOS, при виконанні якої здійснюється сканування і настроювання всього апаратного забезпечення.

Після закінчення роботи POST BIOS шукає завантажувальний запис. Цей запис, в залежності від налаштувань, знаходиться на першому або другому жорсткому диску, флоппі-диску, ZIP або CD-ROM. Після того як завантажувальний запис знайден, він завантажується в пам'ять – і управління передається їй.

Якщо в процесі тестування в налаштуваннях SETUP BIOS були виявлені помилки, система проінформує відповідним повідомленням та звуковим сигналом. Якщо є помилки, то вони можуть проявитися вже на цих стадіях, і до запуску ОС справа не дійде. Якщо проблема некритична, зазвичай після натискання клавіші F1 можна продовжити завантаження.

З пам'яті відбувається завантаження системної конфігурації і драйверів пристроїв. Після передачі управління завантажувачу BIOS, як дуже важлива частина ПК постійно перебуває в окремій частині пам'яті, періодично виконуючи різні корисні функції (хоча останнім часом ОС Windows все більше і більше бере на себе виконання даних функцій).

4.3.2. Налаштування параметрів.

При зміні налаштувань потрібно бути обережним, так як у випадку встановлення невірних параметрів вся система може просто вийти з ладу. Звертаємо Вашу увагу на кілька простих порад:

Програма настройки BIOS розділена на певні блоки: 

Standart CMOS Features – у цьому розділі можна налаштувати поточну системну дату, переглянути встановлені накопичувачі і змінити їх пріоритети по відношенню один до одного.

Advanced BIOS Features (BIOS Features Setup) – тут визначені загальні налаштування, що стосуються ЦП і кешу.

Integrated Peripherals (I/O Devices Configurations) – властивості і додаткові функції вбудованих пристроїв, інтерфейсів і портів.

Power Management Setup – управління енергоспоживанням.

PnP/PCI Configurations – цей розділ дозволяє розподілити системні ресурси, прив'язати лінії запиту IRQ до плат розширення.

PC Health Status (Hardware Monitor) – температура процесора, швидкість обертання вентиляторів і т.п.


© 2016 СумГУ
created with Lectur'EDbeta