05 - Архітектура персонального комп'ютера

Тема 14 - Портативні комп'ютери

Висновки


Портативні персональні комп'ютери мають невеликі габаритні розміри й вагу та оснащені елементами автономного живлення. Вони різняться як габаритами, вагою, продуктивністю, так і операційними системами.

Ноутбуки мають вагу від 1 до 4 кг. Електроживлення ноутбука здійснюється за допомогою акумуляторних батарей або по мережі. 

Ноутбуки постачаються рідкокристалічним дисплеєм, енергонезалежною пам'яттю, накопичувачами на твердому й гнучкому магнітних дисках, CD-ROM дисководом, іноді модемом, а також засобами сполучення із зовнішніми пристроями. Ноутбуки випускаються багатьма фірмами в широкому спектрі моделей, багато з яких мають конфігурацію й характеристики, що не уступають настільним ПК.

Провідні світові виробники – компанії IBM, Apple, Compaq, Dell, Toshiba. Поділ ноутбуків на класи проводиться за наступними ознаками: якість і розмір монітора; тип мікропроцесора, обсяг оперативної й дискової пам'яті, потужність акумуляторів; тип вбудованого дисководу, наявність модему; масо-габаритні характеристики.

За масо-габаритними параметрами ноутбуки поділяються на кілька груп: середньоформатні, тонкі (Slim), надтонкі (Ultraslim). Як правило, ноутбуки мають засоби доступу в Інтернет, включаючи інтегровані мережні адаптери, модеми, бездротові розв'язки. Основним недоліком ноутбуків є їх відносно невисока продуктивність. 

За розмірами діагоналі дісплея виділяють такі типи ноутбуків: Desktop Replacement, масові ноутбуки, субноутбуки, нетбуки, Нandheld PC.

За призначенням й технічними характеристиками виділяють такі категорії ноутбуків: бюджетні, середнього класу, бізнес-ноутбуки, мультимедійні, ігрові, іміджеві , захищені ноутбуки та ноутбуки із сенсорним дисплеєм.


© 2016 СумГУ
created with Lectur'EDbeta