05 - Архітектура персонального комп'ютера

Тема 14 - Портативні комп'ютери

Стислий конспект


Ключові терміни:

ноутбук, портативний персональний комп'ютер

14.1 Загальні відомості

Портативний персональний комп'ютер (переносний комп'ютер) – персональний комп'ютер, що має невеликі габаритні розміри й вагу (до 4 кг), що сполучає в собі як внутрішні елементи системного блоку, так і пристрої вводу/виводу. Портативні комп'ютери оснащені елементами автономного живлення. Вони різняться як габаритами, вагою, продуктивністю, так і операційними системами.

Ноутбук (англ. notebook – записна книжка) - портативний мікрокомп'ютер, зовнішні й внутрішні пристрої якого виконані в одному корпусі, вагою від 1 до 4 кг. Електроживлення ноутбука здійснюється за допомогою акумуляторних батарей або по мережі. 

Ноутбуки постачаються рідкокристалічним дисплеєм, енергонезалежною пам'яттю, накопичувачами на твердому й гнучкому магнітних дисках, CD-ROM дисководом, іноді модемом, а також засобами сполучення із зовнішніми пристроями. Ноутбуки випускаються багатьма фірмами в широкому спектрі моделей, багато з яких мають конфігурацію й характеристики, що не уступають настільним ПК.

Провідні світові виробники – компанії IBM, Apple, Compaq, Dell, Toshiba. Поділ ноутбуків на класи проводиться за наступними ознаками: якість і розмір монітора; тип мікропроцесора, обсяг оперативної й дискової пам'яті, потужність акумуляторів; тип вбудованого дисководу, наявність модему; масо-габаритні характеристики.

За масо-габаритними параметрами ноутбуки поділяються на кілька груп: середньоформатні, тонкі (Slim), надтонкі (Ultraslim). Як правило, ноутбуки мають засоби доступу в Інтернет, включаючи інтегровані мережні адаптери, модеми, бездротові розв'язки. Основним недоліком ноутбуків є їх відносно невисока продуктивність. 

14.2 Структурні компоненти ноутбука

14.2.1. Корпус ноутбука.

У ноутбуці все укомплектоване в єдиний корпус (рис. 14.1), який розкладається на дві частини. Сама тонка (це та, на яку ви дивитеся під кутом 90 градусів) має в собі рідкокристалічний монітор. Він представлений у вигляді матриці, за якою розташовуються шлейфи. По даних шлейфах, зображення виводиться на матрицю, а матриця – це і є ваш монітор.

 Рисунок 14.1 – Зовнішній вигляд ноутбука

Існує кілька видів РК-екранів для ноутбука – глянсовий і матовий. З ергономічної точки зору, матовий екран є більш прийнятним.

Також, у даній частині корпуса залежно від моделі ноутбука, можуть розташовуватися мікрофон, web-камера, інвертор (відповідає за підсвічування матриці), а також антени модулів Bluetooth і WI-FI (рис.14.2).

Рисунок 14.2 – Розташування роз’ємів на корпусі ноутбука

Корпус як правило виконаний з міцного пластику. Зсередини покритий металевою фольгою, яка надійно захищає всю електроніку, від зовнішніх електромагнітних полів.

14.2.2. Координатні пристрої і клавіатура.

В сучасних ноутбуках зустрічається два види координатних пристроїв: сенсорна панель Touchpad і міні-джойстик Trackpoint. Деякі виробники встановлюють у ноутбуки обидва ці пристрої, надаючи користувачеві можливість працювати з тим, з яким йому в певний момент зручніше.

Основа роботи Touchpad – це вимірювання ємності пальця. Ємнісні сенсори, які розташовані вздовж вертикальних і горизонтальних осей Touchpad (рис.14.3 а), дозволяють визначити точне положення пальця. Уся справа в площі провідних предметів.

       

Рисунок 14.3 – Touchpad та клавіатура ноутбука

Клавіатура в ноутбуці, також виконана не як звичайна й усім знайома із системного блоку персональному комп’ютері. У портативному комп'ютері – вона повністю цільна (рис.14.3 б). Тобто, якщо на звичайній клавіатурі, можна поміняти клавіші, то на ноутбуці прийде купувати повністю нову. Також від неї йдуть шлейфи, які з'єднують її з апаратною частиною.

14.2.3. Внутрішня будова ноутбука

Після зняття фронтальної кришки, можна буде виявити там, от це (рис.14.4):

Рисунок 14.4 – Вигляд ноутбука зі знятою кришкою

Оперативна пам'ять.

У сучасних ноутбуках використовуються такі типи пам’яті – DDR2 SO DIMM і DDR3 SO DIMM. Це два різновиди звичайного ОЗП DDR SDRAM, але приписка «SO DIMM», оповідає про те, що це зменшена їхня копія (саме для ноутбука). Все частіше на ринку продажів можна зустріти  DDR3 SO DIMM.

Оптичний привод ноутбука.

Свою компактність, він  одержав завдяки відсутності механічного висувного лотка (механіка займає досить великий простір). По суті ­ це звичайний DVD привод (рис. 14.5), хоча дорогі моделі ноутбуків комплектують Blu-ray приводом.

Рисунок 14.5 – Привід гнучких дисків ноутбука

Система охолодження ноутбука.

Вентилятор по мідних трубках затягує холодне повітря. Повітря надходить з-під ноутбука  і проходить до гарячих складових, охолоджуючи останні (рис. 14.6).

Рисунок 14.6 – Ілюстрація системи охолодження ноутбука

Центральний процесор.

Основні відмінності мобільних процесорів від настільних полягають в тому, що чіпи для ноутбуків виконані в іншому форм-факторі, що дозволяє встановлювати їх в корпуси менших розмірів, володіють більш низьким енергоспоживанням та додатковими функціями оптимізації споживання енергії як самим процесором, так і іншими компонентами системи.

Відеоадаптер.

Відеоадаптер (рис.14.7) може бути двох видів: вбудованим у чипсет (такий ще називають «інтегрованим») або ж у вигляді знімних мікросхем («дискретний»). Кращим вважається «дискретна» відеокарта, тому що при необхідності або ж, її непридатності, можлива заміна на нову без заміни материнської плати. Виробники: AMD та NVidia.

Рисунок 14.7 – Відеокарта для ноутбука

Вінчестер ( жорсткий диск).

Жорсткі диски для ноутбуків (рис. 14.8) практично не відрізняються від тих, що використовуються у стаціонарних системах. Проте деякі відмінності присутні:

Мобільні вінчестери підключаються до системної плати через такий же інтерфейс, як їх настільні аналоги. 

 

Рисунок 14.8 – Жосткий диск для ноутбука

Материнська плата.

Материнська плата поєднує всі функціональні компоненти комп'ютера. Материнські плати також бувають різними, але чим могутніше комплектація ноутбука, тем краще вона повинна бути.

Рисунок 14.9 – Материнська плата для ноутбука

Акумулятор

Найпоширенішим джерелом автономної роботи в ноутбуках є Lition батареї (рис. 14.10). Вони дуже бояться жари й тому намагайтеся уникати високих температур.

Рисунок 14.10 – Акумулятор портативного комп’ютера

14.3 Класифікація ноутбуків

14.3.1. Класифікація за розмірами діагоналі дисплея.

За цією ознакою виділяють такі типи:

14.3.2. Класифікація за призначенням й технічними характеристиками пристрою.

За цими показниками можна виділити такі категорії ноутбуків:


© 2016 СумГУ
created with Lectur'EDbeta