Загальна та органічна хімія

Тема 1 «Основні поняття і закони хімії»

Питання для самоперевірки


  1. Прокоментуйте основні положення атомно-молекулярного вчення.

  2. Охарактеризуйте поняття: атом, молекула, хімічний елемент, проста і складна речовина, алотропія.

  3. У чому полягає відмінність між поняттями: ізотопи та ізобари? Наведіть назви і символи ізотопів елемента Гідрогену.

  4. Чи співпадають хімічні і фізичні властивості молекул з фізичними і хімічними властивостями речовин? Відповідь арrументуйте.

  5. Дайте розгорнуту характеристику величин, що використовуються в хімії: атомна одиниця маси, відносна атомна маса, відносна молекулярна маса.

  6. Поясніть, чому наведені в періодичній таблиці Д.І.Менделєєва величини відносних атомних мас елементів мають дробові значення.

  7. Який взаємозв'язок існує між значеннями абсолютної маси молекули і відносної молекулярної маси?

  8. На які групи поділяються хімічні елементи за електронною конфігурацією атомів; за хімічними особливостями простих речовин; за походженням; за розповсюдженням у природі; за поширенням?

  9. Які елементи входять до складу груп, що об'єднуються такими спільними назвами: галогени, халькогени, лужні та лужноземельні метали, благородні (або інертні) газі, елементи родини заліза, платинові елементи, лантаноїди, актиноїди?

  10. У чому полягає фундаментальне значення закону збереження маси і енергії? Які закони хімії називаються стехіометричними?

  11. Як закон збереження маси застосовується при хімічних розрахунках? Як відповідно до наслідку цього закону співвідносяться між собою кількості атомів одного елемента у молекулах вихідних сполук і продуктів реакції?

  12. У чому суть закону сталості складу? За якою ознакою можна віднести ту чи іншу сполуку до дальтонідів або до бертолідів?

  13. Як за допомогою закону об'ємних співвідношень можна встановити реакційні об'єми газів; якісний і кількісний склад невідомого газу в реакційному середовищі?

  14. Сформулюйте закон Авогадро і його наслідки.

  15. Дайте розгорнуту характеристику фізичних величин: кількість речовини, молярна маса, молярний об'єм, відносна густина одного газу за іншим. В яких одиницях вони вимірюються?

  16. Наведіть значення тиску і температури в різних одиницях вимірювання, які об'єднують спільною назвою «нормальні умови».

  17. Охарактеризуйте фізичний зміст понять: моль, стала Авогадро, відносна молекулярна маса і молярна маса. Який взаємозв'язок існує між цими величинами?

  18. Чим пояснити, що різні гази за однакових умов мають приблизно однаковий молярний об'єм? Як він обчислюється?

  19. Що називається відносною густиною одного газу за іншим, як вона обчислюється, що показує?

  20. У якому агрегатному стані та чому речовини підлягають закону Авогадро? Як з точки зору атомно-молекулярного вчення пояснити те, що при високому тиску і низькій температурі гази не підлягають закону Авогадро?

  21. Запишіть математичні вирази законів: Бойля-Маріотта (ізотермічного), Гей-Люссака (ізобаричного), Шарля (ізохоричного), а також універсального газового закону (рівняння Клапейрона).

  22. Який вигляд має рівняння Менделєєва-Клапейрона для одного моль газу; для довільної кількості газу? Як розрахувати значення універсальної газової сталої R в різних одиницях вимірювання?

  23. Охарактеризуйте поняття: еквівалент, фактор еквівалентності, еквівалентна маса (молярна маса еквівалента), кількість еквівалентів, еквівалентний об'єм (молярний об'єм еквівалента).

  24. Зазначте фактор еквівалентності Мангану в сполуках: MnO, M2O3, MnO2, Mn2O7, MnO3; Хрому в сполуках CrO3, Cr2(SO4)3, Cr(OH)3, Cr2O3, Cr(NO3)2; Нітрогену в сполуках NO, NO2, HNO3; Феруму в сполуках Fe(NO3)3, Fe2O3, FeO, Fe(OH)3, FeSO4.

  25. Сформулюйте закон еквівалентів і наведіть його математичні вирази.

  26. Обчисліть фактор еквівалентності та еквівалентні маси арсенатної (миш'якової) кислоти у таких реакціях:

а) H3AsO4 + 3KOH → K3AsO4 + 3H2O;

б) H3AsO4 + 2KOH → K2HAsO4 + 2H2O;

в) H3AsO4 + KOH → KH2AsO4 + H2O.

 


© 2022 СумДУ
created with Lectur'EDbeta