Загальна та органічна хімія

Тема 5 «Загальні властивості розчинів»

Питання для самоперевірки


  1. Охарактеризуйте поняття: дисперсні системи. З яких компонентів вони складаються?
  2. Що називається дисперсною фазою і дисперсійним середовищем? За якими методами можна розділити дисперсні системи?
  3. Наведіть приклади дисперсних систем. Що таке суспензія? Охарактеризуйте емульсійні дисперсні системи. Додавання яких речовин запобігає розшаруванню емульсій?
  4. Охарактеризуйте аерозольні дисперсні системи: дими, тумани, пил, смог.
  5. На які групи поділяються дисперсні системи залежно від розмірів частинок дисперсної фази, за співвідношенням агрегатних станів дисперсної фази і дисперсійного середовища?
  6. Що називається розчином? Який компонент розчину вважається розчинником?
  7. В яких властивостях виявляються спільні риси та відмінності розчинів і механічних сумішей, розчинів і хімічних сполук?
  8. На які групи поділяються розчини за агрегатним станом? Які особливості притаманні кожній групі?
  9. Які основні процеси протікають при утворенні розчинів? Які значення і чому може набувати тепловий ефект процесу розчинення?
  10. У чому полягає різниця між поняттями «сольватація» і «гідратація»? Якими є фізичні ознаки процесів сольватації і гідратації? Як залежить ентальпія сольватації (гідратації) від розмірів іонів?
  11. Що називається сольватами і гідратами? Чим підтверджується існування сольватів (гідратів) у розчинах? Що називається кристалосольватами і кристалогідратами? Наведіть приклади.
  12. З яких складових частин складається тепловий ефект процесу розчинення? Яких значень і чому він може набувати?
  13. Як найчастіше змінюються термодинамічні функції (ΔН, ΔS, ΔG) при розчиненні кристалічних сполук, рідин і газоподібних речовин?
  14. Охарактеризуйте способи вираження концентрації розчинів: масова і мольна частки, молярна, нормальна і моляльна концентрації, титр. В яких одиницях вони вимірюються, який зміст мають? Які розчини називаються деци- і сантимолярними, деци- і сантинормальними?
  15. На які групи поділяються речовини за своєю розчинністю у воді? Наведіть приклади речовин у різних агрегатних станах, що належать до кожної групи.
  16. Які величини є кількісними характеристиками розчинності?
  17. Які розчини називаються насиченими, ненасиченими і пересиченими? Чому пересичені розчини є метастабільними?
  18. На основі діаграми розчинності розгляньте можливості переходу ненасиченого розчину в насичений, а потім у пересичений і навпаки;
  19. Від яких чинників залежить розчинність газів у рідинах? В яких розчинниках – у воді чи в органічних рідинах – краще розчиняються гази? Сформулюйте закон Генрі.
  20. Які суміші називаються азеотропними? Наведіть приклади.
  21. Охарактеризуйте окремі випадки, що трапляються при змішуванні двох рідин. Які явища виникають при змішуванні двох рідин з обмеженою взаємною розчинністю? Яка температура називається критичною температурою розчинення?
  22. Що відбувається при внесенні третього компонента у систему, що складається з двох рідин, які не змішуються? Сформулюйте закон розподілу Нернста-Шилова. Що називається екстракцією? Для яких цілей вона застосовується?
  23. Як залежить розчинність твердих речовин у рідинах від складу речовини і природи розчинника, температури, інших чинників?

© 2022 СумДУ
created with Lectur'EDbeta