- Охарактеризуйте поняття: дисперсні системи. З яких компонентів вони складаються?
- Що називається дисперсною фазою і дисперсійним середовищем? За якими методами можна розділити дисперсні системи?
- Наведіть приклади дисперсних систем. Що таке суспензія? Охарактеризуйте емульсійні дисперсні системи. Додавання яких речовин запобігає розшаруванню емульсій?
- Охарактеризуйте аерозольні дисперсні системи: дими, тумани, пил, смог.
- На які групи поділяються дисперсні системи залежно від розмірів частинок дисперсної фази, за співвідношенням агрегатних станів дисперсної фази і дисперсійного середовища?
- Що називається розчином? Який компонент розчину вважається розчинником?
- В яких властивостях виявляються спільні риси та відмінності розчинів і механічних сумішей, розчинів і хімічних сполук?
- На які групи поділяються розчини за агрегатним станом? Які особливості притаманні кожній групі?
- Які основні процеси протікають при утворенні розчинів? Які значення і чому може набувати тепловий ефект процесу розчинення?
- У чому полягає різниця між поняттями «сольватація» і «гідратація»? Якими є фізичні ознаки процесів сольватації і гідратації? Як залежить ентальпія сольватації (гідратації) від розмірів іонів?
- Що називається сольватами і гідратами? Чим підтверджується існування сольватів (гідратів) у розчинах? Що називається кристалосольватами і кристалогідратами? Наведіть приклади.
- З яких складових частин складається тепловий ефект процесу розчинення? Яких значень і чому він може набувати?
- Як найчастіше змінюються термодинамічні функції (ΔН, ΔS, ΔG) при розчиненні кристалічних сполук, рідин і газоподібних речовин?
- Охарактеризуйте способи вираження концентрації розчинів: масова і мольна частки, молярна, нормальна і моляльна концентрації, титр. В яких одиницях вони вимірюються, який зміст мають? Які розчини називаються деци- і сантимолярними, деци- і сантинормальними?
- На які групи поділяються речовини за своєю розчинністю у воді? Наведіть приклади речовин у різних агрегатних станах, що належать до кожної групи.
- Які величини є кількісними характеристиками розчинності?
- Які розчини називаються насиченими, ненасиченими і пересиченими? Чому пересичені розчини є метастабільними?
- На основі діаграми розчинності розгляньте можливості переходу ненасиченого розчину в насичений, а потім у пересичений і навпаки;
- Від яких чинників залежить розчинність газів у рідинах? В яких розчинниках – у воді чи в органічних рідинах – краще розчиняються гази? Сформулюйте закон Генрі.
- Які суміші називаються азеотропними? Наведіть приклади.
- Охарактеризуйте окремі випадки, що трапляються при змішуванні двох рідин. Які явища виникають при змішуванні двох рідин з обмеженою взаємною розчинністю? Яка температура називається критичною температурою розчинення?
- Що відбувається при внесенні третього компонента у систему, що складається з двох рідин, які не змішуються? Сформулюйте закон розподілу Нернста-Шилова. Що називається екстракцією? Для яких цілей вона застосовується?
- Як залежить розчинність твердих речовин у рідинах від складу речовини і природи розчинника, температури, інших чинників?