Хімія

Тема 1

Питання для самоперевірки


  1. Охарактеризуйте основні положення атомно-молекулярного вчення, а також поняття: атом, молекула, хімічний елемент, проста і складна речовина, алотропія, ізотопія, ізобарія.
  2. Чи співпадають хімічні і фізичні властивості молекул з фізичними і хімічними властивостями речовин? Відповідь аргументуйте.
  3. Дайте розгорнуту характеристику фізичних величин, що використовуються в хімії: атомна одиниця маси, відносна атомна маса, відносна молекулярна маса, кількість речовини, молярна маса, молярний об’єм, відносна густина одного газу за іншим.
  4. Який взаємозв’язок є між значеннями відносної молекулярної маси і молярної маси?
  5. Чи є закон збереження маси універсальним законом природи? Аргументуйте межи його застосування при хімічних розрахунках.
  6. За якою ознакою можна віднести ту чи іншу сполуку до дальтонідів або до бертолідів? У чому сутність закону сталості складу?
  7. Як за допомогою закону об’ємних співвідношень можна встановити реакційні об’єми газів?
  8. У якому агрегатному стані та чому речовини підлягають закону Авогадро? Як пояснити з точки зору атомно-молекулярного вчення те, що при високому тиску і низькій температурі гази не підлягають закону Авогадро?
  9. Охарактеризуйте поняття: кількість речовини, моль, стала Авогадро.
  10. Сформулюйте і прокоментуйте наслідки закону Авогадро.
  11. Чим пояснити, що різні гази за однакових умов мають приблизно однаковий молярний об’єм?
  12. Від яких параметрів залежить значення і розмірність універсальної газової сталої R?
  13. Охарактеризуйте поняття: еквівалент, фактор еквівалентності, еквівалентна маса, кількість еквівалентів, еквівалентний об’єм.
  14. У чому полягає сутність закону еквівалентів?

© 2024 СумДУ
created with Lectur'EDbeta