Фінанси підприємств

Тема 2 Фінансові ресурси підприємства. Формування статутного капіталу

Висновки


Фінансові ресурси підприємств являють собою всі його грошові фонди, а також кошти, використовувані в нефондовій формі. У пасиві балансу підприємства його фінансові ресурси представлені власним і позиковим капіталом. Основними джерелами формування власного капіталу є внески його засновників у статутний фонд, кошти, отримані за рахунок емісії простих акцій, нерозподілений прибуток, кошти, отримані з бюджетів різних рівнів на безповоротній основі.

Розмір статутного капіталу у визначеній мірі впливає на можливості зовнішнього фінансування, ділову репутацію підприємства. Величина статутного капіталу є критерієм визначення суми прибутку, що одержить кожний з акціонерів-засновників при його розподілі.

Додаткові кошти на збільшення обсягу виробництва державному підприємству можуть бути виділені з державного бюджету чи за рахунок перерозподілу коштів інших підприємств даної галузі. Акціонерне товариство може додатково випустити акції, товариство з обмеженою відповідальністю та інші господарські товариства - збільшити суми внесків всіх учасників у статутний капітал підприємства.

Особливу увагу при вивченні цього розділу необхідно приділити сутності понять "власний капітал", "залучений капітал", "позиковий капітал". Також необхідно більш поглиблене вивчення законодавчої бази щодо формування фінансових ресурсів підприємств.


© 2016 СумГУ
created with Lectur'EDbeta