Фінанси підприємств

Тема 5 Фінансові результати діяльності підприємства

Висновки


Об'єктивна основа існування прибутку пов'язана з необхідністю первинного розподілу додаткового продукту. Прибуток - це форма прояву вартості додаткового продукту.

На формування абсолютної суми прибутку підприємства впливають: результати, тобто ефективність його фінансово-господарської діяльності; сфера діяльності; встановлені законодавством умови обліку фінансових результатів.

Існує декілька методів планування прибутку, найбільшого поширення з яких набули метод прямого рахунку і економічний метод

Розподіл прибутку підприємства відбувається у декілька етапів. Первинним є валовий прибуток, який визначається як різниця між валовими доходами підприємства, валовими витратами і амортизаційними відрахуваннями. Після додавання або віднімання відповідно позареалізаційних доходів і витрат, а також податку на прибуток у підприємства залишається чистий прибуток, який використовується на його розсуд.

При вивченні даного розділу особливу увагу треба приділити складу валових доходів і витрат підприємства, для чого необхідно більш детально ознайомитися із законодавчою базою. Крім цього, студентам слід звернути увагу на відмінності понять "валовий прибуток", "чистий прибуток", "нерозподілений прибуток" та інших.


© 2016 СумГУ
created with Lectur'EDbeta