Інформатика і системологія

Тема 2 Допоміжні сервісні програми.

Стислий конспект


Ключові терміни:

архіватор, дефрагментація, комп'ютерний вірус, сервісне програмне забезпечення, утиліти

2.1 Сервісні програми

Сервісне програмне забезпечення:

Базове програмне забезпечення (base software) - мінімальний набір програмних засобів, що забезпечують роботу комп'ютера.

Сервісне програмне забезпечення (програми обслуговування) - програми та програмні комплекси, які розширюють можливості базового програмного забезпечення та організують більш зручне середовище роботи користувача.

До категорії сервісного програмного забезпечення (програмам обслуговування) відносять:

Системи технічного обслуговування - це сукупність програмно-апаратних засобів, які виконують контроль, тестування і діагностику і використовуються для перевірки функціонування пристроїв комп'ютера і виявлення несправностей в процесі його роботи. Вони є інструментом фахівців з експлуатації та ремонту технічних засобів комп'ютера.

Програмні оболонки операційних систем - це програми, які дозволяють користувачеві відмінними від наданих ОС засобами (більш зрозумілими і ефективними) здійснювати дії з управління ресурсами комп'ютера.

 

2.2 Службові програми

Утиліти (від англ. Utilize - використовувати) - це допоміжні або службові програми, що забезпечують оптимізацію використання ресурсів обчислювальної машини, представляють користувачеві ряд додаткових послуг. 
До утиліт відносяться: 

Перевірка дисків на наявність помилок.

Перевірка дисків полягає у виявленні логічних і фізичних дефектів на них. Програмні засоби перевірки дисків можуть виконувати також автоматичне відновлення інформації на дисках, зруйнованої у разі виникнення дефектів.

В процесі експлуатації дисків періодично виникають різні дефекти, які можна підрозділити на фізичні дефекти, пов'язані з механічними пошкодженнями або старінням магнітного покриття (поява дефектних секторів) і логічні дефекти, викликані пошкодженнями файлової структури.

Причинами  логічних дефектів є збої і віруси. Останній дефект може викликатися багатьма причинами. Виникнення втрачених кластерів - помилка, що найбільш часто зустрічається.

Дефрагментація - процедура усунення фрагментації файлів. Дефрагментація значно збільшує продуктивність операцій читання файлу.

У своїй основі всі засоби дефрагментації працюють однаково. Вони тимчасово переміщають частини файлу на вільну область диску і поступово з фрагментів створюють повну, розташовану послідовно копію файлу. Загальна продуктивність після такої процедури істотно зростає, оскільки для того, щоб прочитати весь файл, операцію позиціювання зчитуючої головки треба виконати всього один раз.

Очищення дисків

В процесі експлуатації дискових носіїв вільний простір заповнюється файлами. Для створення нових файлів необхідно звільнити місце, що займаються вже непотрібними файлами. Ці файли видаляються. Видалені файли поміщаються в корзину на робочому столі, тобто файли міняють "прописку", але не видаляються з диска. Для звільнення місця, зайнятого видаленими файлами, необхідно очистити корзину на робочому столі.

"Непотрібність" тих або інших файлів зрештою визначається користувачем. У допомогу користувачу надається спеціальна програма очищення диска, яка запускається послідовністю Пуск => Програми => Стандартні => Службові => Системні інструменти - Очищення диска.

Програма очищення диска може знайти і звільнити місце, що займаються файлами.

Вікно програми очищення диску

2.3 Архівації даних  

Архіватор - це програма, яка стискає файл або групу файлів в один архівний файл з метою зменшення їх розміру. При цьому не втрачається ні біта інформації, і будь-який файл можна з архіву витягти.

Типові функції програм архіваторів наступні:

Програми-архіватори використовуються у випадках:

  1. Наявності на дисках комп'ютера великих обсягів інформації, яка знадобиться тільки в майбутньому;
  2. Переносу між комп'ютерами наборів даних із зовнішніх носіїв інформації;
  3. Створення резервних копій файлів в стислому вигляді;
  4. Пересиланні файлів великого обсягу по електронній пошті.

В даний час при характеристиці програм-архіваторів використовуються такі показники ефективності як: щільність упаковки, час упаковки та ін. Один з найважливіших параметрів - щільність упаковки . Іншими словами, один і той же обсяг одних і тих же неупакованих файлів різними архиваторами стискається в різному ступені. Алгоритм повинен не тільки знайти закономірності в потоці біт, але і виділити всі можливі варіанти виходячи з підходу до вибору мінімальної довжини ключа.Другим найважливішим показником ефективності архіватора є час упаковки або розпакування . Будь найефективніший алгоритм залежить від того, які дані він буде упаковувати. Текстові файли стискаються значно сильніше, ніж, наприклад, фотографія або музична запис.

Погано архівуються, або взагалі збільшуються в розмірі файли, дані в яких вже стиснуті, в тому числі архіви, графічні файли тих форматів, які мають власне стиснення (.GIF, .JPG, .PNG), аудіофайли (.MP3) , відеофайли (.MPG, .AVI), архіви (.EXE).

Архіви використовуються в тих випадках, коли необхідно перенести інформацію на інший комп'ютер, але невідомо, чи встановлений там відповідний архіватор. Саморозпаковується  файл, який має розширення (.EXE), який включає в себе заархівовані дані і програму для їх розпакування.

При виборі архіватора слід керуватися наступними критеріями:

  1. Який тип архівів вже існує в рамках тієї робочої групи, в якій вам належить взаємодіяти.
  2. Які обсяги інформації передбачається стискати.
  3. Який тип даних серед архівованої інформації переважає.
  4. Зручність інтерфейсу програми-архіватора.

2.4 Комп'ютерні віруси

Визначення яке дає Універсальна енциклопедія. Комп'ютерний вірус - це програма ЕОМ, здатна без відома користувача і всупереч його бажанню мимовільно розмножуватися і поширюватися, порушуючи працездатність програмного забезпечення ЕОМ . 

 

Класифікація вірусів

Віруси можна розділити на класи за такими основними ознаками:

За середовищем існування віруси можна розділити на: файлові, завантажувальні, макро, мережні.

Файлові віруси або різними способами впроваджуються у виконувані файли, або створюють файли-двійники, або використовують особливості організації файлової системи.

Завантажувальні віруси порушують роботу завантажувальний сектор диска (boot-сектор).

Мережеві віруси використовують для свого поширення протоколи або команди комп'ютерних мереж і електронну пошту. 

Існує велика кількість сполучень - наприклад, файлово-завантажувальні віруси , що заражають як файли, так і завантажувальні сектори дисків. Такі віруси, як правило, мають досить складний алгоритм роботи, часто застосовують оригінальні методи проникнення в систему. Інший приклад такого сполучення - мережний макровірус , який не тільки заражає документи, але і розсилає свої копії по електронній пошті.

На практиці віруси поділяють на три класи:

  1. Програми, які «заражають» інші програми, модифікуючи їх таким чином, щоб «заражені» містили копію вірусу. Такий вірус може вважатися чимось на зразок доданого до програми модуля.
  2. Хробаки - це програми, які можуть самостійно переноситися від одного комп'ютера до іншого, а, отже, «розмножуватися». 
  3. Троянські коні - це самостійні програми, які маскуються під корисні. 

До найбільш ефективним і популярним антивірусним програмам ставляться:  Антивірус Касперського 7.0, AVAST, Norton AntiVirus і багато інших.

 

2.5 Windows Defender - вбудований  антивірус Windows 8

Windows Defender - це антивірусна програма, яка була розроблена компанією Microsoft.  Сам Windows Defender представляє собою повноцінний антивірус, створений на базі Microsoft Security Essentials і здатний захистити від більшості сучасних загроз. Windows Defender можна було помітити в деяких версіях Windows 7, але там він виконував тільки пасивну роль захисту від вірусів і працював у вигляді антивірусного сканера. Щодо нової версії Windows 8, то тут він вже здатний працювати в реальному часі і виконувати активний захист комп'ютера. В Windows 8, Defender або українською мовою Захисник Windows запускається зразу ж після старту системи, що дає користувачам можливість використовувати його в якості основного захисту комп'ютера і при цьому обійтися без придбання інших антивірусних програм.

 


© 2017 СумГУ
created with Lectur'EDbeta