03 - Організація баз даних та знань

Тема 3 - Проектування бази даних

Конспект лекції


Ключові терміни:

логічне проектування, методологія проектування баз даних, проектування бази даних, фізичне проектування

 3.1 Життєвий цикл та методологія проектування

Процес створення такої структури бази даних, яка б відповідала вимогам користувачів, називається проектуванням бази даних. Його можна порівняти зі зведенням нової будівлі: визначення вимог, проектування, конструювання і, нарешті, реалізація.

Життєвий цикл системи баз даних є концепцією, в межах якої корисно й зручно розглядати розвиток такої системи. Він, як і життєвий цикл будь-якої програмної системи, складається з двох основних фаз: проектування та реалізації (рис. 3.1)

Фаза проектування поділяється на такі етапи:

Фаза реалізації складається з таких пунктів:

 

Рисунок 3.1 – Етапи життєвого циклу БД

Методологія проектування баз даних — це сукупність принципів, методів, інструментів і засобів, що застосовуються для послідовного розроблення структури бази даних. Оскільки система баз даних складається з програм і даних, методологія проектування баз даних розглядається як невід’ємна частина загальної методології проектування програмних систем.

До методології проектування баз даних висуваються певні вимоги. Прийнятною вважається база даних, яка відповідає вимогам користувачів (ефективність, адаптивність, незалежність, захищеність, цілісність тощо) і вимогам до апаратного забезпечення. Методологія має бути достатньо гнучкою, доступною розробникам із різним досвідом проектування, що використовують різні моделі даних і різне програмне забезпечення СКБД.

Методологія проектування баз даних визначає:

Процес проектування.

Для баз даних можна застосувати ітераційне низхідне проектування. Процес проектування добре структурований, оскільки кожний його етап завершується певним результатом, а також тому, що допускається ітераційне повторення попередніх етапів, якщо отриманий результат не відповідає вимогам замовника або системним вимогам. Це дає можливість переглядати й змінювати проектні рішення на будь- якому етапі.

З проектуванням тісно пов’язане експертне оцінювання проекту. Мета експертизи - знайти помилки й виправити їх на ранніх етапах проектування. Зазвичай експертиза виконується після завершення кожного з етапів.

Етап проектування БД вважається одним із самих складних етапів створення БД, який не має явно вираженого початку й закінчення. У порівнянні з аналізом вимог до БД або розробкою додатків, проектування БД, на думку багатьох провідних фахівців, є невдало структурованим завданням. Якщо всі етапи створення БД перекриваються один з одним у своїй послідовності, то етап проектування перекривається з усіма іншими етапами. Проектування починається з моменту прийняття стратегічних рішень і триває на етапах реалізації й тестування.

Процес проектування БД охоплює кілька основних сфер:

Критерії оцінювання

Оцінювання необхідне для ухвалення рішень за наявності альтернатив. Труднощі у визначенні критеріїв і виборі альтернатив пов’язані з тим, що часто розробляється кілька проектів структури бази даних і потрібно оцінити, який з них є кращим. Зробити це буває досить складно.

Критерії є кількісні (час обробки запитів, вартість операцій маніпулювання даними, витрати пам’яті тощо) та якісні (гнучкість, адаптивність, сприйнятливість та сумісність).

Інформаційні вимоги

Визначаючи вимоги до інформації, врахуйте, що є інформація, яка стосується структури даних (опис даних та зв’язків безвідносно до конкретних способів їхнього використання й обробки), та інформація про спосіб використання даних (опис вимог до обробки даних).

Засоби опису

Це мовні засоби, призначені для опису результатів виконання кожного етану проектування. А саме, йдеться про такі засоби.

3.2 Етапи проектування БД

3.2.1 Визначення стратегії

Метою етапу визначення стратегії є формування спільно з замовником прикладних моделей, вироблення переліку рекомендацій і ухвалення узгодженого плану, складеного з урахуванням наявних організаційних, фінансових і технічних обмежень, що відображує як поточні, так і майбутні потреби організації.

Опис. Детальний аналіз структури організації може бути початковою базою для розроблення перспективного плану створення системи, але витрати на його проведення навряд чи будуть економічно виправданими. Як правило, стратегія розроблення інформаційної системи визначається в результаті узагальненого аналізу, на підставі якого потім будується великомасштабна модель прикладної області. Стратегія має визначатися в достатньо стислі терміни з тим, щоб результати проектування не втрачали актуальності.

Результати цього етапу мають узгоджуватися одне з одним і бути достатньо чітко сформульовані, щоб замовник міг легко співвіднести запропоновану стратегію зі своїми завданнями і зрозуміти, які саме чинники обумовили ухвалення тих чи інших рішень. Окрім того, йому має бути викладена перспектива подальшого аналізу, уточнення й перегляду стратегічних рішень.

Результати. Основними результатами цього етапу мають бути

Такий підхід до моделювання предметної області передбачає її відображення з трьох різних точок зору:

Побудовані на цьому етапі моделі мають бути зрозумілими для замовника, а для того щоб досягти повного узгодження різних точок зору на прикладну область і можливі напрями діяльності, проводяться групові координаційні наради Стратегії еволюціонують і розвиваються, обставини й завдання з часом можуть змінюватися, відтак неможливо запропонувати директивний метод моделювання стратегій. Тому важливо поєднувати неупередженість до нових рішень зі здатністю швидко оцінювати альтернативні напрямки діяльності з урахуванням заданих обмежень і пріоритетів.

Ключові чинники успіху:

3.2.2 Аналіз предметної області

Підсумки етапу визначення стратегії є вихідними даними для етапу аналізу, де вони ретельно перевіряються, уточнюються і деталізуються, для того щоб забезпечити предметній області адекватність моделі, гарантувати можливість реалізації рішень і сформувати тверде підґрунтя для етапів концептуального моделювання, логічного й фізичного проектування.

Цей етап є найменше вивченим, найважчим і найтривалішим. Проте він найважливіший, оскільки саме на ньому формується більшість проектних рішень

Опис. Аналіз предметної області складається з аналізу даних та аналізу завдань. Аналіз даних передбачає документування всіх атрибутів. Аналіз завдань може потребувати застосування різноманітних методів побудови діаграм для дослідження зв'язків і способів використання даних, подій, станів даних, а також детального опису алгоритмів.

Вивчається потреба в заходах із контролю та захисту даних, їхньому резервному копіюванні та відновленні. Має бути проведений детальний аналіз наявних систем та інших чинників, що впливають на процес впровадження системи. Потрібно виявити всі обмеження і припущення, що можуть вплинути на подальше проектування, використання ресурсів і терміни проведення робіт.

Підхід. На цьому етапі аналітики й користувачі працюють пліч-о-пліч, встановлюючи й перевіряючи вимоги. Аналіз предметної області передбачає:

Результати:

Ключові чинники успіху:

3.2.3 Концептуальне моделювання предметної області

Етап концептуального моделювання полягає в побудові опису предметної області в термінах формальної мови, наприклад у термінах моделі сутностей і зв’язків. Ідеї побудови концептуальної моделі предметної області беруть свій початок із публікації робочої групи ANSI/SPARC, присвяченій архітектурі СКБД.

Опис. На базі змістовного опису предметної області, отриманого в результаті її аналізу, розроблюється строгий формальний опис її інформаційного забезпечення.

Результати:

Ключові чинники успіху :

3.2.4 Логічне та фізичне моделювання даних

Етап проектування полягає в пошуку і визначенні якнайкращого способу реалізації та виконання вимог, сформульованих на етапі аналізу. При цьому має забезпечуватись належний рівень сервісу в умовах певного технологічного середовища, що відповідає ухваленим рішенням щодо рівня автоматизації.

Логічне проектування — це розроблення структур зберігання, методів доступу й логічної структури системи баз даних без прив’язки до конкретної СКБД.

Фізичне проектування — це проектування бази даних у конкретній СКБД.

Опис. Під час виконання цього етапу модель сутностей і зв’язків перетворюється на схему бази даних і специфікації зберігання даних на зовнішніх носіях. Прикладні задачі перетворюються на модулі й процедури з необхідними засобами ревізії/контролю та резервного копіювання й відновлення. Проектуються формати звітів, визначаються міжмодульні зв’язки. Виходячи із завдань, сформульованих на попередніх етапах, створюються проектні рішення з архітектури комунікаційної мережі. Для полегшення процесу пошуку проектних рішень можуть застосовуватися прототипи. Нарешті, на етапі проектування розроблюються програмні специфікації і план тестування системи, а отримана інформація й нові погляди на майбутню систему застосовуються для доопрацювання та уточнення стратегії її реалізації.

Підхід. Аналітики, розробники і проектувальники баз даних спілкуються з користувачами менше, ніж на етапі аналізу, проте вони повинні надати їм для перевірки результати своєї роботи або запропонувати на вибір різні варіанти проектних рішень. Корисним є створення прототипів, проте воно має розглядатися лише як засіб, а не самоціль.

Результати:

Ключові чинники успіху. В результаті виконання даного етапу має бути створений проект, що забезпечує задоволення прикладних вимог з урахуванням наявних технічних обмежень. Ключовими чинниками успіху в досягненні цієї мети є:

 Бізнес-модель процессу проектування бази даних

Процес проектування БД може бути представлений у вигляді моделі бізнес-процесів. Бізнес-модель процесу проектування дозволяє:

3.3.1. Типова бізнес-модель процесу проектування бази даних

Значна частина проектів у сфері інформаційних технологій спрямована на розроблення й створення ІС, у рамках яких здійснюється обробка даних різної складності. Практично у всіх таких проектах вирішується завдання проектування БД певного типу.

В експлуатації БД повинна задовольняти набір вимог щодо ряду інтегрованих параметрів, таких, як:

Такі параметри іноді перебувають у протиріччі один з одним. Так, високі вимоги до функціональності на даному конкретному устаткуванні можуть вступати у конфлікт з високими вимогами до продуктивності. Наприклад, звіти можуть генеруватися протягом декількох годин і знизити в цей час реакції користувачів, що працюють із системою у діалоговому режимі.

Етап проектування БД вважається одним із найскладніших етапів створення БД, який не має явно вираженого початку й закінчення. У порівнянні з аналізом вимог до БД або розробленням додатків, проектування БД, на думку багатьох провідних фахівців, є невдало структурованим завданням. Якщо всі етапи створення БД перекриваються один з одним у своїй послідовності, то етап проектування перекривається з усіма іншими етапами.

Розглянемо типову бізнес-модель процесу проектування БД. На рис. 3.2 наведена контекстна діаграма процесу проектування БД.

Як видно з рисунка 3.2, на вхід процесу проектування БД подаються:

На виході процесу проектування БД формуються такі результати:

Рисунок 3.1 – Контекстна діаграма процесу проектування БД

3.3.2. Діаграма декомпозиції першого рівня

Починаючи функціональну декомпозицію процесу проектування БД, приходимо до діаграми декомпозиції процесу проектування БД першого рівня, яка відбиває основні, найбільш великі професійні завдання (етапи) проектування БД (рис. 3.3).

Такими завданнями (етапами) є:

Рисунок 3.2 – Діаграма декомпозиції процесу проектування БД: перший рівень


© 2015 СумГУ
created with Lectur'EDbeta