Підготовчі курси з хімії

Тема 8-11 Класи неорганічних речовин

Тема 10


КИСЛОТИ

У слова «кислоти» зі словом «кислий» є спільний корінь завдяки кислому смаку, в чому легко впевнитися на прикладі оцтової, аскорбінової, лимонної, яблучної кислот, які містяться у продуктах харчування. Кислий смак забезпечується наявністю йона Гідрогену у всіх кислотах, незалежно від їх походження (органічного чи мінерального). Отже,

Кислоти – це складні сполуки, в молекулах яких міститься один чи декілька атомів Гідрогену, сполучених з кислотним залишком і здатних заміщуватися атомами металів (або амонійною групою NH4+).

Кислотний залишок – атом чи група атомів, що утворюються внаслідок відщеплення від молекули кислоти одного чи декількох йонів Гідрогену Н+.

Згадаємо, що з позицій теорії електролітичної дисоціації кислотою вважається сукупність атомів, які дисоціюють з утворенням тільки одного виду позитивно заряджених йонів – катіонів Гідрогену. З огляду на таке визначення до кислот слід віднести не тільки сильні електроліти, які повністю піддаються дисоціації (наприклад: хлоридная кислота, яка у розчинах повністю розпадається на йони: НСІ → Н+ + СІ), але й слабкі електроліти, що дисоціюють дуже незначною мірою (наприклад, І ступінь дисоціації карбонатної кислоти H2СO3→H++HСO3), а також негативно заряджені йони (наприклад, ІІ ступінь дисоціації карбонатної кислоти HСO3→H++СO32–). Саме ступінчастою дисоціацією багатоосновних кислот пояснюється утворення кислих солей.

 

10.1   Класифікація та номенклатура кислот

Міжнародні назви кислотам походять від назв відповідних кислотних залишків, наприклад: H2SO4 – сульфатна кислота; HNO3 – нітратна кислота. Якщо елемент з однаковим ступенем окиснення утворює декілька оксигеновмісних кислот, то до назви кислоти додають префікс мета- (якщо в складі молекули кислоти найменша кількість атомів Оксигену) або орто- (якщо в складі молекули кислоти найбільша кількість атомів Оксигену), наприклад: НРО3 – метафосфатна кислота, Н3РО4 – ортофосфатна кислота., а також використовують префікс ди, якщо до складу атома входить два атоми основного елемента: дихроматна H2Cr2O7, дифосфатна Н4Р2О7. Крім того, для більшості кислот використвують тривіальні назви (табл.10.1).

Таблиця 10.1 – Міжнародна і тривіальна (у дужках) номенклатура кислот

Формула кислоти

Міжнародна і тривіальна назви кислоти

Формула кислоти

Міжнародна і тривіальна назви кислоти

HF

Фторидна (плавикова)

H3PO4

Ортофосфатна (ортофосфорна)

HCl

Хлоридна (соляна)

HPO3

Метафосфатна (метафосфорна)

HBr

Бромідна (бромоводнева )

H2CrO4

Хроматна (хромова)

HI

Йодидна (йодоводнева)

H2Cr2O4

Дихроматна (дихромова)

H2S

Сульфідна (сірководнева)

HClO4

Перхлоратна (хлорна)

HCN

Ціанідна (синільна)

HClO3

Хлоратна (хлорнувата)

HNO3

Нітратна (азотна)

HClO2

Хлоритна (хлориста)

HNO2

Нітрітна (азотиста)

HClO

Метахлоритна (хлорнуватиста)

H2SO4

Сульфатна (сірчана)

H2CO3

Карбонатна (вугільна)

H2SO3

Сульфітна (сірчиста)

H2SiO3

Силікатна (кремнієва)

H2S2O3

Тіосульфатна

H3BO3

Ортоборатна (борна)

H2S4O6

Дитіонатна

H3AsO4

Арсенатна (миш’якова)

НСООН

Метанова (мурашина)

H3AsO3

Арсенітна (миш’яковиста)

СН3СООН

Етанова (оцтова)

HMnO4

Перманганатна (марганцева)

Н4Р2О7

Дифосфатна (пірофосфорна)

H2MnO4

Манганатна (марганцевиста)

Класифікацію кислот можна проводити за різними ознаками (табл. 10.2).

1. За складом кислотного залишку розглядають кислоти:

оксигеновмісні, до складу яких входять атоми Оксигену (HNO3, H2SO4, H2CO3) – вони уявлять собою гідрати кислотних оксидів (наприклад, кислота H2SO4 є гідратом кислотного оксиду SO3);

безоксигенові, що не містять у своєму складі атомів Оксигену (НСІ, НІ, H2S).

2. За силою електроліту, про що можна зробити висновки, виходячи зі значень констант дисоціації (табл. 13.1), кислоти поділяють на:

сильні, які у розведених водних розчинах повністю розпадаються на йони (HCl, HBr, HNO3, H2SO4, HClO4);

слабкі, які піддаються лише частковій дисоціації (HF, H2S, HCN,HNO2, H2CO3,H2SiO3).

3. За основністю. Термін «основність» виник завдяки тому, що на нейтралізацію кислоти вимагається певна кількість основ. За основністю кислоти поділяють на:

одноосновні, до складу яких входить тільки один атом Гідрогену, здатний заміщатися на метал, наприклад: НСІ, HNO3. До цієї ж групи належить більшість органічних кислот, які хоч і мають у своєму складі певну кількість атомів Н, але на атоми металів може заміщуватися тільки один з них, а саме той, що зв’язаний з атомом Карбону через атом Оксигену, наприклад: мурашина НСООН, оцтова СН3СООН, стеаринова С17Н35СООН;

двоосновні (H2S, H2SO4);

багатоосновні (H3PO4, H3BO3, Н4Р2О7, Н5ІО6).

4. За окиснювальною здатністю розглядають кислоти:

неокиснювальні, в яких невелика окиснювальна здатність зумовлюється виключно йонами Н+;

окиснювальні, в яких окиснювальні властивості виявляються за рахунок кислотного залишку.

Таблиця 10.2 – Класифікація кислот за різними ознаками

КИСЛОТИ поділяються:

За складом

За силою електроліту

За основністю

За окиснювальною здатністю

Безоксигенові

НСІ, НІ, H2S

Сильні

H2SO4, HNO3, НСІ, HBr, НІ, H2CrO4, HClO4, HMnO4

Одноосновні

НСІ, HBr, HClO4, СН3СООН, HPO3

Неокиснювальні

НСІ, HBr, НІ, HCN, H3PO4, НСООН, СН3СООН та інші органічні кислоти

Середьої сили

H2SO3, HNO2, H3PO4

Двохосновні

H2SO4, H2SiO3,

Оксигенвмісні

HNO3, H2SO4, H2CO3

Слабкі

HF, H2S, HCN,HNO2, HClO , H2CO3,H2SiO3, НСООН, СН3СООН та інші органічні кислоти

Триосновні

H3PO4, H3BO3

Окиснювальні

H2SO4, HNO3, H2CrO4, HClO4,

Багатоосновні

H4P2O7, H5ІO6

 

10.2  Фізичні властивості кислот

Фізичні властивості кислот залежать від їх будови. Кислоти – молекулярні речовини. При звичайних умовах вони можуть бути рідкими (H2SO4, H2SO4) або твердими (H3BO3, H2SiO3). Між молекулами оксигеновмісних кислот утворюються водневі зв’язки. Майже всі мінеральні кислоти, за винятком силікатної H2SiO3, розчиняються у воді. Їх розчина мають кислий смак, руйнують рослинні та тваринні тканини. Густина, температури кипіння та плавлення кислот змінюються у широких межах.

 

10.3    Хімічні властивості кислот

Завдяки великій кількості кислот та їх хімічній неоднорідності за складом і природою властивості кислот поділяють на загальні, що зумовлюються наявністю в молекулі кислоти атомів Гідрогену, та специфічні, які характерні для кожної окремої кислоти. Деякі специфічні властивості кислот доцільніше розглядати при вивченні відповідних елементів, що входять до складу тієї чи іншої кислоти, однак найважливіші з них з них наведені у табл. 10.3.

Таблиця 10.3 – Загальні властивості кислот

Дія на індикатори

Лакмус

червоний

Метиловий оранжевий

Рожевий

Фенолфталеїн

Безбарвний

Стійкість до нагрівання

Безоксигенові кислоти при сильному нагріванні здатні розкладуватися на водень і неметал (приклади з H2S і HI), слабкі оксигеновмісні кислоти – на відповідний ангідрид і воду (приклади з H2CO3, і H2SiO3). Сильні оксигеновмісні кислоти, які одночасно належать до сильних окисників, за високих температур піддаються внутрішньомолекулярним окисно-відновним реакціям (приклади з HNO3, HMnO4, HClO3 ).

H2S → H2 + S,

2HI → H2 + I2,

H2CO3 → CO2↑ + H2O,

H2SiO3 → SiO2↓ + H2O,

  1. 4HNO3 → 4NO2↑ + O2↑ + 2H2O,
  2. 4HMnO4 →4MnO2↓ + 3O2↑ + 2H2O,
  3. 2HClO3 → 2HCl + 3O2↑.

 

Взаємодія неокиснювальних кислот з металами

залежно від природи кислоти і положення металу в ряді напруг

Li K Ca Na Mg Al Mn Zn Cr Fe Ni Sn Pb 2H Cu Hg Ag Pt Au

<— Зростання активності металу                   Зменшення активності металу →

Неокиснювальні кислоти (розведена сульфатна H2SO4, гідрогенгалогенідні HF, HCl, HBr, HI, фосфорна H3PO4, оцтова CH3COOH та інші слабкі кислоти) діють тільки на метали, що стоять у ряді напруг до водню. При цьому виділяється вільний водень і утворюються солі.

Однак, по-перше, якщо для металу характерні змінні валентності, то неокиснювальні кислоти окиснюють його мінімально (приклади з Fe і Cr).

По-друге, якщо продуктом реакції металу з неокиснювальною кислотою є малорозчинна сіль, то вона покриває поверхню металу і захищає його від подальшої взаємодії (приклади з Al і Pb):

2HCl + Mg = MgCl2 + H2↑,

2HCl + Fe → FeCl2 + H2↑,

H2SO4(розв.) + Cr →CrSO4 + H2↑,

2H3PO4 +2Al → 2AlPO4↓ + 3H2↑,

H2SO4(розв.) + Pb → PbSO4↓ + H2↑.

 

Взаємодія окиснювальних кислот з металами

Особливість дії цих кислот полягає в тому, що вони окиснюють метал без виділення водню. Однак у випадку реакції найактивніших металів (Li, Na, K, Mg) з дуже розведеними розчинами окиснювальних кислот, яка проходить надзвичайно бурхливо, водень може виділятися, але це є результатом взаємодії металу не з кислотою, а з водою, наявною у розчині кислоти.

Другою особливістю концентрованих розчинів окиснювальних кислот є їх пасивуюча дія, внаслідок якої на поверхні металу, схильного до пасивації (Al, Cr, Fe, Ti), з’являється захисна плівка із малорозчинних сполук, що зберігає метал від подальшого розчинення у кислоті, тому реакція миттєво припиняється.

Концентрована сульфатна кислота, окиснювальна здатність якої виявляється за рахунок Сульфуру (+6), при взаємодії з металами залежно від їх активності, температури середовища, ступеня концентрування кислоти може відновлюватися по-різному. Малоактивні метали відновлюють H2SO4(конц.) до SO2, метали середньої активності – до вільної сірки S0, активні метали – переважно до H2S (приклади з Ag, Ni і Mg відповідно).

  1. 2Ag + 2H2SO4(конц.) → Ag2SO4 + SO2↑ + 2H2O,
  2. 3Ni + 4H2SO4(конц.) → 3NiSO4 + S + 4H2O,
  3. 4Mg + 5H2SO4(конц.) → 4MgSO4 + H2S↑ + 4H2O.

На практиці активні метали звичайно реагують з 4H2SO4(конц.) утворенням суміші продуктів її відновлення, тобто паралельно протікають всі три імовірні реакції:

Zn + 2H2SO4(конц.) → ZnSO4 + SO2↑ + 2H2O,

Zn + 4H2SO4(конц.) → 3ZnSO4 + S↓ + 4H2O,

4Zn + 5H2SO4(конц.) → 4ZnSO4 + H2S↑+ 4H2O.

Розведена нітратна кислота у реакціях із малоактивними металами (Cu, Ag, Hg, Pb) виділяє Нітроген(+2) оксид. Метали, що стоять усередині ряду напруг (Fe, Cd, Ga), можуть відновити розведену азотну кислоту до N2O чи до вільного азоту N2.

Дуже розведена нітратна кислота взаємодіє з активними металами (Mg, Al, Zn, V, Nb) з утворенням амоніаку NH3 (чи йона амонію NH4+), який реагує з надлишком кислоти і дає нітрат амонію (приклади з Mg і Al).

3Cu + 8HNO3(розв.) → 3Cu(NO3)2 + 2NO↑ + 4H2O,

3Ag + 4HNO3(розв.) → 3AgNO3 + NO↑ + 2H2O,

10Fe + 36HNO3(розв.) → 10Fe(NO3)3+ 3N2↑ + 18H2O,

4Cd + 10HNO3(розв.) →4Cd(NO3)2+ N2O↑ + 5H2O,

4Mg + 9HNO3(розв.) → 4Mg(NO3)2 + NH3↑+ 3H2O,

8Al + 30HNO3(розв.) → 8Al(NO3)3 + 3NH4NO3 + 9H2O.

 

Концентрована нітратна кислота при взаємодії з металами відновлюється до Нітроген (IV) оксиду, а метал при цьому окиснюється найчастіше до максимального (чи достатньо високого) ступеня окиснення.

Cu + 4HNO3(конц.) → Cu(NO3)2 + 2NO2↑+ 2H2O,

Sn + 4HNO3(конц.) → H2SnO3↓ + 4NO2↑ + H2O.

Відношення до оксидів

З основними і амфотерними оксидами кислоти утворюють середні солі.

Однак є приклад реакції взаємодії кислоти (HNO3) з кислотним оксидом (P2O5), яка забов’язана спеціфічною властивостю даного оксиду – його гігроскопічністю, тобто здатністю поглинати воду, навіть витягуючи її з інших сполук.

H2SO4 + CuO → CuSO4 + H2O,

2HCl + ZnO → ZnCl2 + H2O,

однак:

6HNO3+ P2O5 →2H3PO4+ 3N2O5 ↓.

Реакції з основами

Кислоти вступають з основами в реакцію нейтралізації

KOH + HCl → KCl + H2O

 

Особливості взаємодії багатоосновних кислот з лугами полягають у можливісті утворювання середніх і кислих солей

H3AsO4 + 3KOH → K3AsO4 + 3H2O,

H3AsO4 + 2KOH → K2HAsO4 + 2H2O,

H3AsO4 + KOH → KH2AsO4 + H2O

Взаємодія з солями

Кислоти реагують з солями, якщо внаслідок реакції випадає осад (приклади з H2SO4), виділяється газ (приклад з HNO3) чи утворюється слабкий електроліт (приклад з HCl)

H2SO4 + K2SiO3 → H2SiO3↓ + K2SO4,

H2SO4 + BaCl2 → BaSO4↓ + 2HCl,

2HNO3 + CaCO3→ Ca(NO3)2 + CO2 + H2O,

HCl + NaNO2 → HNO2 + NaCl

З кислими солями

NaHCO3 + HCl → NaCl + CO2 + H2O,

Na2HPO4 + H3PO4 → 2NaH2PO4

З основними

Al(OH)2Cl + 2HCl → AlCl3 + 2H2O

З комплексними солями, що містять гідроксильну групу ОН

Na2[Zn(OH)4] +2H2SO4 → ZnSO4 + Na2SO4 + 4H2O,

Na3[Al(OH)6] + 6HCl → AlCl3 + 3NaCl + 6H2O

Взаємодія з бінарними сполуками

З амоніаком неокиснювальні кислоти вступають у реакції сполучення, а окиснювальні – в окисно-відновні реакції, оскільки атоми Нітрогену в виявляють відновні властивості завдяки мінімальному ступеню окиснення –3.

NH3 + HCl → NH4Cl,

2NH3 + H2SO4(розв.) → (NH4)2SO4,

однак:

2N-3H3 + 3H2S+6O4(конц.) → N02+3S+4O2, + 6H2O,

5N–3H3 + 3HN+5O3(конц.) → 4N20 + 9H2O

З пероксидами неокиснювальні кислоти дають Гідроген пероксид, а окиснювальні виділяють вільний кисень. Однак безоксигенові кислоти, які виявляють відновні властивості (HBr, HI, H2S), можуть відновлювати пероксидні атоми Оксигену.

Обмінна реакція:

Na2O2 + 2HCl →2NaCl + H2O2.

Окиснювання пероксиду:

3Na2O–12 + 4H2S+6O4(конц.) →3Na2SO4 +3O02 + S0 + 4H2O.

Відновлювання пероксиду:

3Na2O–12 + HI–1+ 3H2O → HI+5O3 + 6NaOH.

З карбідами проводять реакції тільки за участю дуже розведених неокиснювальних кислот (для запобігання вибуху), при цьому залежно від природи карбіду може виділятися метан або ацетилен.

  1. Al4C3 + 12HCl → 4AlCl3↓ + 3CH4↑,
  2. Be2C + 4HCl → 2BeCl2 + CH4↑,
  3. Na2C2 + 2HCl → 2NaCl + C2H2↑,

CaC2 + 2HCl → CaCl2 + C2H2↑.

 

 

10.4  Одержання і застосування кислот

Для кожної кислоти, яка має промислове значення, розроблені свої способи добування, що звичйно складаються з декількох технологічних стадій. Однак корисно знати й лабораторні способи одержання кислот (табл. 10.4).

Таблиця 10.4 – Способи одержання кислот

Гідратація кислотних оксидів

Більшість оксигеновмісних кислот добувають під час взаємодії кислотних оксидів з водою.

Нагадаємо, що оксид NO2є ангідридом одночасно двох кислот.

SO3 + H2O → H2SO4,

N2O5 + H2O → 2HNO3,

4NO2 + О2 + 2H2O → 4HNO3

однак:

2NO2 + H2O → HNO2 + HNO3.

Обмінна реакція солі з іншою кислотою

Якщо такі оксиди нерозчинні у воді, то відповідні їм кислоти добувають непрямим шляхом, а саме: дією іншої кислоти ( найчастіше сульфатної) на відповідну сіль

Na2SiO3 + H2SO4 → Na2SO4 + H2SiO3↓,

FeS + H2SO4(розв.) → FeSO4 + H2S,

AgNO3 + HCl → HNO3 + AgCl↓,

CuSO4 + H2S → H2SO4 + CuS↓

Взаємодія неметалів з воднем

Такими є Безоксигенові кислоти HF, HCl, HBr, HI, H2S добувають шляхом сполучення водню з неметалом з наступним розчиненням водневої сполуки у воді.

Н2 + СІ2 → 2HCI,

Н2 + S → H2S

Взаємодією активних неметалів з водою

Найчастіше це реакція з хлором чи бромом, внаслідок якої утворюється суміш кислот

Cl2 + H2O → HCl + HClO

Гідроліз деяких бінарних сполук неметалів

З цією метою використовують галогеніди Фосфору (ІІ) чи Фосфору (V)

PCl5 + 4H2O→H3PO4 + 5HCl,

PI3 + 3H2O→H3PO3 + 3HI

Окисно-відновні реакції

Наведені у цьому пункті рівняння реакцій не мають практичного значення – вони цікаві лише як можливість одержання кислот різними методами

3P0 + 5HN+5O3 + 2H2O → 3H3P+5O4 + 5N+2O,

2S+4O2 + O02 + 2H2O → 2H2S+6O–24.

 

Найбільше значення має сульфатна кислота. Її використовують для одержання солей, інших кислот, мінеральних добрив, пластмас, штучного волокна, ліків та інших речовин. Виробництво сульфатної кислоти визначає рівень розвитку хімічної промисловості. Найважливішими кислотами є також хлоридна (соляна) НСІ і нітратна (азотна) HNO3. вони використовуються для одержання солей, ліків, мінеральних добрив, багатьох органічних речовин.

 

10.5  Практична частина

Приклад 1. Наведіть тривіальні назви таки кислот: Н3AsО3, Н2S2O3, НNO3, CH3COOH, НСІ, НMnО4, Н3РО4, Н2S, HCN, HClO,H3BO3, HBr, H2CO3, H2SiO3 і складіть формули оксидів, що їм відповідають. Розподіліть їх за типами на оксигеновмісні, безоксигенові, одноосновні, двохосновні, багатоосновні.

Розв’язок: Відповідь на запропоновані питання наведемо у вигляді таблиці:

Формула

кислоти

Тривіальна назва кислоти

Формула

відповідного оксиду

Тип кислоти

Безоксигенові

НСІ

Соляна

Безоксигенові кислоти не мають ангідридів

Одноосновні

HBr

Бромоводнева

HCN

Синільна

Н2S

Сірководнева

Двохосновна

Оксигенвмісні

CH3COOH

Оцтова

Оксиду не існує

Одноосновні

НNO3

Азотна

N2O5, NO2

HMnO4

Марганцева

Mn2O7

HClO

Хлорноватиста

Cl2O

H2SiO3

Кремнієва

SiO2

Двохосновні

Н2S2O3,

Тіосульфатна

Оксиду не існує

H2CO3

Вугільна

CO2

Н3РО4,

Ортофосфорна

P2O5

Н3AsО3

Миш’яковиста

As2O3

Триосновні

H3BO3

Борна

B2O3

 

Приклад 2. Які з перелічених сполук реагують з розведеним розчином сульфатної кислоти: NaCl, Zn, Al2O3, P2O5, CO, Na2HPO4, (CuOH)2CO3, BaCl2, CO2, Mg(ОН)2, NH3, Cr(OH)3, НNO3, CaО? Складіть рівняння відповідних реакцій.

Розв’язок: У взаємодію з сульфатною кислотою серед перелічених сполук не будуть вступати кислотні (P2O5 і CO2) і несолетворні оксиди (СО), нітратна кислота НNO3 і сіль NaCl, оскільки при такій реакції не забезпечується умова необоротності.

1) Розведена H2SO4взаємодіє з цинком, оскільки цей метал у ряді напруг стоїть до водню:

H2SO4(розв.) + Zn → ZnSO4 + H2;

2) Розведена H2SO4взаємодіє з основними і амфотерними оксидами:

H2SO4 + CaO → CaSO4 + H2O,

3H2SO4 + Al2O3 → Al2(SO4)3 + 3H2O,

3) Розведена H2SO4вступає у реакцію нейтралізації з основами, у тому числі й з амфотерними:

H2SO4 + Mg(ОН)2, → MgSO4 + H2O,

H2SO4 + Cr(ОН)3→ Cr2(SO4)3 + 3H2O;

4) Розведена H2SO4 взаємодіє з кислими, основними і середніми солями за умовою утворення газу, осаду чи малодисоційованої сполуки:

H2SO4 + Na2HPO4 →Na2SO4 + H3PO4,

H2SO4 + (CuOH)2CO3 →2CuSO4 + CO2 + 2H2O,

H2SO4 + BaCl2 → BaSO4 + 2HCl;

5) Розведена H2SO4 з амоніаком вступає в реакцію сполучення, утворюючи сіль:

H2SO4 + 2NH3  (NH4)2SO4.

Приклад 3. Які з перелічених металів реагують з хлоридною кислотою: Mg, Cu, Fe, AI, Hg, Ca? Складіть рівняння відповідних реакцій.

Розв’язок: Хлоридна кислота виявляє окиснювальну здатність тільки за рахунок йона Н+, тому буде реагувати виключно з тими металами, що у ряді напруг розміщуються до водню. Отже, реакція з малоактивними металами Cu і Hg неможлива. З рештою металів взаємодія проходить відповідно до рівнянь реакцій:

  1. 2HCl+ Mg → MgCl2 + H2;
  2. 2HCl+ Fe → FeCl2 + H2;
  3. 6HCl+ 2Al → 2AlCl3 + 3H2;
  4. 2HCl+ Ca → CaCl2 + H2.
  5. Приклад 4. Який об’єм розчину з масовою часткою сульфатної кислоти 20 % і густиною 1,143 г/мл необхідно взяти для нейтралізації розчину Натрій гідроксиду масою 100г з масовою часткою NaOH 40 %? Обчисліть масу солі, що утворилась.

Розв’язок: Взаємодія проходить згідно з рівнянням

2NaOH + H2SO4  Na2SO4 + 2H2O

Знайдемо масу і кількість речовини NaOH:

m(NaOH) = ω . mрозчину / 100% = 40 . 100 / 100 = 40

υ(NaOH) = m / M = 40 / 40 = 1моль.

З співставлення кофіцієнтів у рівнянні реакції можна стверджувати, що кількість речовини сульфатної кислоти вдвічі менша, ніж кількість речовини Натрій гідроксиду:

υ(H2SO4) = 1/2υ(NaOH) = 1/2 . 1моль = 0,5 моль.

Обчислимо масу сульфатної кислоти і масу її 20% розчину:

m(H2SO4) = υ(H2SO4) . М(H2SO4) = 0,5 . 98 = 49г,

mрозчину = m(HCl) . 100% / ω = 196 . 100 / 20 = 98г.

Кількість речовини Na2SO4, що утворилася внаслідок реакції дорівнює:

υ(Na2SO4) = υ(H2SO4) = 0,5моль,

а маса солі:

m (Na2SO4) = υ(Na2SO4) . М(Na2SO4) = 0,5 . 142 = 71г.


 


© 2023 СумДУ
created with Lectur'EDbeta