Фінанси підприємств

Тема 3 Позикові фінансові ресурси. Кредитування підприємств

Стислий конспект


Ключові терміни:

Авальний кредит, Акцептний кредит, Комерційний кредит, Кредит під облік векселів, Кредитна лінія, Овердрафт, Порядок погашення кредиту, Терміновий кредит, зворотний лізинг, зобов'язання, контокорент, кредит, лізинг, міжнародний лізинг, оперативний лізинг, пайовий лізинг, факторинг, фінансовий лізинг

3.1. Класифікація зобов'язань підприємств. Необхідність і сутність кредитування підприємств. Види кредитів

У процесі своєї діяльності підприємство, крім власних коштів, користується позиковим капіталом, який залучається на умовах платності, зворотності та терміновості. При цьому у підприємства виникають зобов'язання перед його кредиторами. Залежно від терміну погашення зобов'язання поділяються на поточні та довгострокові. Згідно з П(С)БО 2 "Баланс" зобов'я­зання класифікується як поточне, якщо воно буде погашене про­тягом операційного циклу підприємства або 12 місяців, почина­ючи з дати балансу. Усі інші зобов'язання є довгостроковими.

До поточних зобов'язань звичайно належать: заборгова­ність за розрахунками з бюджетом по податках та інших платежах; кредиторська заборгованість постачальникам за отримані від них товари, роботи, послуги; заборгованість з опла­ти праці; заборгованість зі страхування; авансові платежі замов­ників; короткострокові кредити банку; нараховані до сплати ди­віденди, відсотки тощо. Зобов'язання підприємства відображаються у розділах II та ІІІ його балансу.

Діяльність підприємства в системі ринкової економіки неможлива без періодичного залучення різноманітних форм кредитів. З економічної точки зору, кредит - це форма позичкового капіталу (у грошовій чи товарній формі), що надається на умовах платності, зворотності, терміновості та обумовлює виникнення кредитних відносин між тим, хто надає кредит, і тим, хто його одержує.

Необхідність кредитування підприємства визначається багатьма об'єктивними і суб'єктивними факторами.

До об'єктивних факторів належать:

До суб'єктивних факторів належать:

Кредиторами підприємств можуть бути:

Банківський і державний кредити надаються підприємствам у грошовій формі; лізинговий і комерційний - у товарній. Банківський і державний кредити погашаються у грошовій формі. Комерційний кредит також повертається переважно у грошовій формі. У період становлення ринкових відносин стала можлива його оплата як у товарній, так і в змішаній формах (товарній і грошовій одночасно). Лізинговий кредит може погашатися у грошовій, товарній і змішаній формах.

За термінами надання розрізняють короткострокові, середньострокові і довгострокові кредити.

3.2. Банківське кредитування підприємств

У даний час найбільш поширеним видом кредиту є банківський. При такому кредитуванні підприємство виступає тільки в ролі позичальника. Підприємство може одержати різноманітні види кредитів і послуг кредитного характеру (рис. 3.2).

Чинне українське законодавство забороняє надавати підприємству кредити на покриття збитків від господарської діяльності, на формування і збільшення статутного фонду банку, на внесення платежів у бюджет і позабюджетні фонди.

Підприємство може одержувати в банку кредити як у національній, так і в іноземній валюті. Для одержання кредиту в іноземній валюті від іноземних кредиторів підприємство повинне мати відповідний дозвіл Національного банку України.

Рисунок 3.2 - Банківське обслуговування підприємства

Терміновий кредит - це кредит, що надається цілком і негайно після укладання кредитної угоди. Погашається він періодичними внесками чи одноразовим платежем наприкінці терміну.

Кредитна лінія - це згода банку надати кредит протягом визначеного періоду часу в розмірах, що не перевищують заздалегідь обумовленої суми.

Підприємству в комерційному банку може відкриватися спеціальний позичковий рахунок - контокорент (італ. conto corrente - поточний рахунок) - єдиний рахунок, на якому враховуються всі операції підприємства. На контокорентному рахунку відображається, з одного боку, погашення кредиту банку та інші платежі за дорученням підприємства, з іншого - кошти, що надходять на користь підприємства (виторг від реалізації продукції, наданий кредит та інші надходження). Контокорент - це об'єднання позикового рахунку з поточним; він може мати дебетове і кредитове сальдо.

Грошові зобов'язання, що має підприємство, можуть у певний час перевищувати його фінансові можливості. У зв'язку з цим виникає потреба в одержанні контокорентного кредиту.

Якщо підприємство використовує контокорентний кредит без згоди з банком чи виходить за встановлені межі кредиту, то цю частину кредиту називають «овердрафтом».

Овердрафт - це короткостроковий кредит, що надається банком надійному підприємству понад залишок його коштів на поточному рахунку у межах заздалегідь обумовленої суми шляхом поповнення його рахунку.

Кредит під облік векселів (обліковий кредит) - це короткостроковий кредит, наданий пред'явнику векселів банківською установою, шляхом їх обліку (скупки) до настання терміну виконання зобов'язань за ними і платежу пред'явнику номінальної вартості векселя за мінусом дисконту.

Переваги такого кредиту для підприємства:

До кредитно-гарантійних послуг, що банки надають підприємствам, відносять:

Акцептний кредит - це позика, що передбачає акцептування банком інкасованої тратти підприємства-позичальника при своєчасному наданні підприємством у розпорядження банку векселів до оплати.

Авальний кредит - це позика, при якій банк бере на себе відповідальність із зобов'язань підприємства у вигляді доручення чи гарантії. Як і у випадку акцептного кредиту, підприємство-одержувач платежу отримує від банку-гаранта (аваліста) умовне платіжне зобов'язання. Якщо власник опротестовує вексель у зв'язку з його несплатою, банк-аваліст погашає всю суму векселя за платника.

Принципова різниця між авальним і акцептним кредитами полягає у характері відповідальності банку. При наданні авального кредиту без розгляду його як вексельного доручення банк несе тільки субсидіарну (додаткову) відповідальність, тобто до нього можуть бути висунуті вимоги тільки у зв'язку з невиконанням їх підприємством. При акцептному кредиті банк несе солідарну відповідальність, і на вибір кредитора можуть бути пред'явлені вимоги як до підприємства, так і до банку.

До послуг кредитного характеру, що надаються банками підприємствам, належить факторинг - система фінансування, при якій підприємство-постачальник товарів «переуступає» короткострокові вимоги за торговими операціями комерційному банку. Факторингові операції включають: кредитування у формі попередньої оплати боргових вимог; ведення бухгалтерського обліку клієнта, зокрема обліку реалізації продукції; інкасацію заборгованості клієнта; страхування його від кредитного ризику.

Умови і порядок одержання банківського кредиту

Процедура одержання кредиту підприємством представлена на рисунку 3.4.

Рисунок 3.4 - Структурно-логічна схема оформлення кредитної угоди

Порядок погашення банківського кредиту підприємством

Умови погашення кредиту істотно впливають на фінансовий стан суб'єктів господарювання.

Порядок погашення кредиту - це спосіб погашення основної його суми і нарахованих відсотків. Кредит погашають цілком після закінчення терміну кредитної угоди чи поступово, частинами. Відсотки нараховуються на суму непогашеного кредиту.

Можуть бути й інші способи погашення, які зазначаються у кре­дитному договорі (наприклад, надання підприємству пільгового пе­ріоду кредитування, тобто відстрочки погашення кредиту).

3.3. Небанківське кредитування підприємств

Кругообіг коштів підприємства в процесі виробництва продукції, послуг та інших видів комерційної діяльності часто супроводжується тимчасовою нестачею фінансових ресурсів - покупець продукції з різних причин не може вчасно розрахуватися з постачальником. У такому випадку виникає потреба у відстрочці платежу, тобто в комерційному кредиті.

Комерційний кредит - це відповідна кредитна угода між двома підприємствами - продавцем (кредитором) і покупцем (позичальником). Інструментом комерційного кредиту традиційно є вексель, що визначає фінансові зобов'язання позичальника щодо кредитора.

Комерційний кредит принципово відрізняється від банківського:

Лізингове кредитування підприємств

Відповідно до закону України "Про фінансовий лізинг" лізинг - це вид цивільно-правових відносин, що виникають із договору фінансового лізингу. За договором фінансового лізингу лізингодавець зобов'язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі).

В економічному розумінні лізинг - це кредит, що надається у товарній формі лізингодавцем лізингоотримувачу. Суб'єктами кредитних відносин тут виступають: у ролі кредитора - лізингодавець, позичальника - лізингоотримувач.

Згідно із законодавством лізинг може набути таких видів і форм:

  1. фінансовий лізинг - це договір лізингу, в результаті укладення якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує в платне користування від лізингодавця об'єкт лізингу передається на строк, протягом якого амортизується не менше 75 відсотків його первісної вартості, та лізингоодержувач зобов'язаний придбати об'єкт лізингу у власність протягом строку дії лізингового договору або в момент його закінчення за ціною, визначеною у такому лізинговому договорі;
  2. оперативний лізинг - це договір лізингу, за яким суб'єкт одержує в платне користування від лізингодавця об'єкт лізингу на умовах інших, ніж передбачаються фінансовим лізингом. Після закінчення строку договору оперативного лізингу він може бути продовжений або об'єкт лізингу підлягає поверненню лізингодавцю і може бути повторно переданий у користування іншому лізингоодержувачу за договором лізингу;
  3. зворотний лізинг - це господарська операція фізичної чи юридичної особи, що передбачає продаж основних фондів фінансовій організації з одночасним зворотним отриманням таких основних фондів такою фізичною чи юридичною особою в оперативний або фінансовий лізинг;
  4. пайовий лізинг - це здійснення лізингу його суб'єктами на підставі висновку багатостороннього договору і залучення одного чи декількох кредиторів, що беруть участь у здійсненні лізингу за допомогою інвестування своїх коштів. При цьому сума інвестованих кредиторами коштів не може становити більше 80% вартості придбаного для лізингу майна;
  5. міжнародний лізинг - це договір лізингу, що здійснюється суб'єктами лізингу, які перебувають під юрисдикцією різних держав, або в разі, якщо майно чи платежі перетинають державні кордони.

© 2016 СумГУ
created with Lectur'EDbeta